EIC Geçiş Programı ile;

  • özgün bir teknolojinin laboratuvar ve ilgili uygulama ortamlarında olgunlaşması ve doğrulanması ve/veya
  • yenilik fikrinin gelecekteki ticarileştirilmesine yönelik bir iş gerekçesi ve iş modelinin geliştirilmesi

amacıyla laboratuvar ortamındaki deneysel ilke kanıtının ötesine geçen yenilik faaliyetleri desteklenmektedir.

EIC Geçiş Programıyla, laboratuvardaki deneysel ilke kanıtlama çalışmalarının ötesine geçen yenilikçi faaliyetler desteklenir. Proje kapsamında geliştirilen teknolojinin laboratuvardan ilgili uygulama ortamlarına (prototip oluşturma, formülasyon, modeller, kullanıcı testleri veya diğer doğrulama testlerinden yararlanarak) geçişi için gerekli olgunlaştırma ve doğrulanma çalışmalarının yanı sıra ticarileşmeye yönelik sürdürülebilir bir iş modelinin geliştirilmesi de desteklenmektedir. Önerilen faaliyetler, öncül projede elde edilen sonuçlar üzerinde daha fazla teknoloji geliştirme içermeli ve yenilik fikrinin piyasadaki gelecekteki başarı şansını artırmak için kullanıcı merkezli olarak kurgulanmalıdır. EIC Geçiş projeleri, teknolojinin olgunluk seviyesine bağlı olarak, (THS 4'ten 5 ila 6'ya kadar) hem teknoloji hem de piyasa/iş geliştirmeyi dengeli bir şekilde ele almalıdır. 

Bir EIC Geçiş projesinden beklenen çıktılar şunlardır:

  • amaçlanan uygulama için etkili olduğu kanıtlanmış bir teknoloji
  • bir iş modeli, bu iş modelinin doğrulanması ilk doğrulaması ve pazara erişimini sağlayacak bir iş planı. Ayrıca, EIC Geçiş projesinde üretilen fikri mülkiyetin resmi olarak yeterli bir şekilde korunması da beklenmektedir.

Projelere, bu hedefleri gerçekleştirebilmesi için 2,5 Milyon Avro’ya kadar hibe verilmektedir.

 

Kimler Başvurabilir?

Proje önerisi, programın gerekliliklerine uygun bir projede elde edilmiş sonuçlara (ispatlanmış ilke kanıtı) dayanmalıdır. 2024 yılı için uygun görülen proje türleri şunlardır:

  • EIC Kılavuz (Pathfinder) projeleri (Ufuk2020 EIC Pilot Pathfinder, FET-Open, FET-Proactive, CSA ve CSA Lump-sum FET Innovation Launchpad ve FET Flagships çağrıları kapsamında fonlanan projeler dahil. Bu kapsamda FET kapsamında açılan FLAGERA, QUANTERA, CHISTERA gibi ERANET Çağrılarından fonlanan projeler de uygundur.)
  • FET Flagship çağrılarında desteklenen projeler (FET Çalışma Programı çerçevesinde açılan ERANET Çağrıları da dâhildir)
  • ERC (European Research Council – Avrupa Araştırma Konseyi) Kavram Kanıtı (Proof of Concept) projeleri
  • Avrupa Savunma Fonu (EDF), (Savunma Araştırmalarına İlişkin Hazırlık Eylemi, araştırma projeleri dahil), ancak yalnızca özel olarak sivil uygulamalara odaklanan teklifler için (ikili kullanım dahil)
  • Uygun bir THS'ye sahip olarak doğrudan Ufuk2020 Toplumsal Sorunlar ve Endüstriyel Liderlik ve Ufuk Avrupa Sütun II kapsamında fonlanan Araştırma ve Yenilik projeleri

Halen fonlanmaya devam eden bir proje temelinde başvuru yapılması halinde; projenin en az 12 aydır aktif olması (örneğin, dayanak projenin hibe başlangıç tarihi ile başvuru yapılmak istenen EIC Geçiş (Transition) çağrı kesim tarihi arasında 12 aydan daha fazla bir zaman olabilir) gerekmektedir. 

Tamamlanmış bir proje temelinde başvuru yapılması halinde; projenin tamamlanmasından sonraki 30 ay içerisinde başvuru yapılması (örneğin dayanak projenin hibesinin geçerli olduğu son tarih ile başvuru yapılmak istenen EIC Geçiş (Transition) çağrı kesim tarihi arasında 30 aydan daha az bir süre olabilir)  gerekmektedir. 

Başvuru sahibinin; dayanak projenin ortağı, yürütücüsü veya hak sahibi olmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak;

  • Yukarıda bahsedilen dayanak projenin ortağı olan başvuru sahipleri, bu projenin Fikri Mülkiyet Haklarına sahip olduğunu veya proje sonuçlarını ticarileştirmek için gerekli haklara sahip olduğunu onaylamalıdır.
  • Yukarıda bahsedilen dayanak projenin ortağı olmayan başvuru sahiplerinin, EIC Geçiş proje başvurusunda, dayanak projenin araştırma sonuçlarının fikri mülkiyet hakları da dâhil olmak üzere gelecekteki ticarileşme süreci ile ilgili başvuru sahibi ile adil, makul ve ayrımcı olmayan bir şekilde paylaşılabileceğine dair müzakere etme taahhüdünü teyit eden, sonuçların sahiplerinden/sahiplerinden gelen bir taahhüt mektubu eklenmesi gerekmektedir.

 

Başvuru Seçenekleri:

  • EIC Geçiş Açık

EIC Geçiş Açık kapsamında; herhangi bir konu kısıtlaması olmadan farklı bilimsel, teknolojik, sektörel ve uygulama alanlarını kapsayan veya bunların özgün kombinasyonlarını içeren her türlü teknoloji ve yenilik alanındaki projeye fon sağlanmaktadır.

Son Başvuru tarihi: 18/09/2024

Mükemmeliyet Mührü

Tüm kriterleri karşılayan, ancak bütçe limitleri nedeniyle fonlanması tavsiye edilmeyen başvurulara, diğer kaynaklardan finansman sağlamalarına yardımcı olmak için bir Mükemmeliyet Mührü verilecektir. Mükemmeliyet Mührüne sahip şirketler, EIC İş Hızlandırma Servislerinden de destek alabilir. Mükemmeliyet Mührü'ne hak kazanmak için, proje başvurusuyla ilgili bazı temel bilgilerin diğer finansman ve destek kuruluşlarıyla paylaşılmasına izin verilmesi gerekmektedir.