Başlangıç ve Bitiş Tarihi

01 Mart 2017-31 Aralık 2020

Koordinatör

AIMPLAS (SPAIN)

Bütçe

6.5 Milyon Avro

Türk Ortaklar

MİNE PLASTİK VE ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER VE SERT MADEN VE KİMYA LTD ŞTİ.

Desteklendiği Çerçeve Program

Ufuk 2020

Proje İnternet Sitesi
DAFIA Project
ufuk_avrupa

Bilimsel Çıktı/Ürün/Kazanım

Balık endüstrisinde kullanılmış olan organik atıklar ve şehir atıkları, plastik ambalajlama ve yanmaz katkı olarak ikinci kez hayat kullanılabilcektir. DAFIA projesindeki amaç %100 biyo-bozunur, yanmaz katkılı polyamid oluşturmaktır.

Küresel Ölçekli Büyük Sorunlarla Mücadele

DAFIA Projesi, balık ve yiyecek atıklarının biyolojik olarak dönüştürülmesini sağlayarak endüstriyel ürünlerde yeni bir ürün elde etmeye çalışmaktadır. Bu ürünler; gıda için ambalajlama, otomotiv ve elektrik endüstrisi için yanmaz katkı, özellikle otomotiv sektöründe kullanılmak üzere geliştirilecek olan yeni bir polimerdir. Bu proje geleceğin işletmecilerini destekleyecek, teknolojilerinin gelişmesini hızlandıracak Ufuk2020 Endüstriyel Liderlik bileşeninin bir parçası olacaktır. Alev geciktiricili poliamid günümüzde de otomotiv sektöründe kullanılmaktadır; fakat bu proje ile ortaya çıkacak yeni biyolojik bazlı katkı ile ürünün petrol bağımlılığı azalacaktır. Biyo-temelli ürünlerin teşvik edilmesi Avrupa Birliğinin ve Avrupa’nın yeniden sanayileşmesine yönelik stratejinin bir parçasıdır. Nükleik asit esaslı alev geciktiriciler için fosfor kullanılmaktadır. Fosfor kayaları şu an kullanılan alev geciktiricileri (APP) üretiminde katkı olarak kullanılmakta fakat riskli bir madde olduğu da bilinmektedir.

Endüstriyel İnovasyon (Ürün ve süreçler yanında hizmetlerdeki inovasyon da dâhil)

DAFIA Projesi,  üç ana alanda pilot ölçekte yenilikçi prosesler geliştirecektir. Balık atıklarının ön arıtımı ve daha farklı amaçlarla kullanılması için OFMSW, poliamid sentezi için fermantasyon, yeni yanmaz katkı için farklı ve biyo-bozunur üretim yollarıdır.

Bu proje, balık işleme ve atık endüstrileri ile kimyasal ve polimer endüstrilerini büyük ölçüde etkileme potansiyeline sahiptir. Özellikle DAFIA'nın yeni FR (yanmaz katkı) maddesinin mevcut dozajlarının bir çoğunda Amonyum Polifosfat (APP) yerini alması beklenmektedir.

BAŞARI HİKAYELERİ