Koordinatör

Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi

Bütçe

1.450.446,45 Avro

Türk Ortaklar

Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi

Desteklendiği Çerçeve Program

Ufuk Avrupa

GEMSTONE_LOGO

Proje Özeti (Amaç ve Ana Faaliyetler)

Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Türkiye'de sağlık bilimleri alanında tematik bir üniversitedir. “Horizon Europe: Widening participation and spreading excellence” programı kapsamında başvuru yaparak destek almaya hak kazandığımız GEMSTONE projesinin amacı, nörolojik hastalıklar içerisinde yer alan epilepsi ve Parkinson hastalığının nörogelişimsel yönüne odaklanarak, Acıbadem Üniversitesi’ni nörobilim (sinirbilimi) alanında bilimsel bilgi, araştırma teknolojisi, inovasyon, araştırıcı kapasitesi ve araştırmanın sosyal sonuçları bakımından Avrupa’daki eşdeğer kurumlar seviyesine ulaştırmaktır. Daha spesifik olarak ele alındığında projemiz, transgenik hayvan modellerinin elde edilip kullanımına imkan verecek alt yapı olanaklarını elde ederek bu sayede epilepsi ve Parkinson hastalığı mekanizmalarının nörogelişimsel olarak incelenmesini, genetik modellemelere ait teknolojilerle sinirbiliminin stratejik alanda gelişimine katkı sağlamayı hedeflemektedir.

GEMSTONE, uluslararası sıralamalarda dünya çapında üst sıralarda yer alan bir üniversite olan Lund Üniversitesi (İsveç) ve bilimsel araştırmaların toplum düzeyinde yayılmasına önemli katkılar sağlayan bir organizasyon olan ICONS (İtalya) ile işbirliği sayesinde kurulan ilişkinin geliştirilmesine katkı sağlayacak ve aynı zamanda bilgi transferinin gerçekleştirilmesine hizmet edecektir. Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi bünyesindeki araştırmacılara bilimsel üretkenliklerini arttırabilmeleri için olanak sağlarken, yeni işbirliklerinin de önünü açacaktır. Acıbadem Üniversitesi’nin dünya çapında sinirbilim alanında rekabet gücünü ve görünürlüğünü artıracaktır.

Projenin Hedef Grubu

GEMSTONE projesi, nörobilim (sinirbilimi), gelişimsel nörobiyoloji ve genetik modellemeler alanında yer almaktadır. Epilepsi ve Parkinson hastalığı özelinde genetik modeller kullanılarak yeni hayvan modelleri üretilmesi, bu yolla söz konusu hastalıkların mekanizmalarının aydınlatılmasına ve yeni tedavi seçeneklerinin üretilmesine katkı sağlayacaktır. Bilimsel bilgi ve teknik becerilerin kazanılması yoluyla ülkemizde her düzeyde (genç ve ileri düzey) araştırmacının yetişmesi ve yeni bilimsel bilgi ve olanaklara kavuşmasına yol açacaktır. Proje sayesinde elde edilen ve geliştirilen genetik hayvan modelleri yoluyla ileri düzey araştırmaların ülkemizde yürütülmesi amacına hizmet edecektir. 

Projeden beklenen Bilimsel Çıktı/Ürün/Kazanım

Proje sayesinde nörobilim alanında mevcut teknolojinin ötesinde yeni bilimsel çıktıların elde edilmesi hedeflenmektedir. Proje ile birlikte ACU ve Avrupa çapında üst düzey üniversiteler arasındaki eşitsizlikler azalacaktır. Sağlanan bilimsel üretkenlik, Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi’ni uluslararası platformlara taşırken ülkemizin nörobilim (sinirbilimi) alanında daha rekabetçi hale gelmesine katkı sağlayacaktır. GEMSTONE projemiz, Horizon Europe gibi uluslararası kuruluşlar tarafından sunulan proje fırsatlarından faydalanmayı sağlayarak bireysel ve kurumsal kapasiteyi artıracaktır.

Ayrıca proje kapsamında yapılan bilimsel çalışmaların çıktıları yüksek impakt faktörlü Q1 dergilerde yayımlanacaktır. Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi araştırmacılarının uluslararası platformlara ulaşmasını kolaylaştırarak, bu sayede yeni işbirlikleri kurmalarını temin ederek uluslararası projeler geliştirmesi gibi ürünlerin ortaya çıkmasına katkı sağlayacaktır.

Bilimsel/Sosyal/Ekonomik İnovatif Katkı (Ürün ve süreçler yanında hizmetlerdeki inovasyon da dâhil)

GEMSTONE projesi, Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü programında yer alan Sinir Bilimi (Neuroscience) Doktora Programı’na büyük katkısı olacaktır. Doktora öğrencileri GEMSTONE proje ekibinde yer alan ve uluslararası tanınırlıkları üst düzeyde olan araştırıcılardan seminerler dinleyecekler, araştırmalarını tartışma fırsatı bulacaklar ve 2 tez danışmanı olmaları temin edilecektir. Ayrıca proje sayesinde araştırma proje ofisi, uzaktan eğitim platformu (ACU-UZEM) ve teknoloji transfer ofisinin Avrupa’daki eşdeğer kurumlar seviyesine ulaşması için gerekli bilgi ve becerilerin kazanılması sağlanacaktır.

Meslekî Becerilerin ve Profesyonel Yeteneklerin Geliştirilmesine Katkısı

Araştırma performansında ve araştırma yönetimi ve idaresinde öğrenilenler ile oluşturulan bilgi birikimi, “İyi Uygulamalar Kılavuzu” kitabında toplanacak ve ulusal/uluslararası platformlarda paylaşılacaktır. Balkan ülkelerindeki diğer üniversitelerle işbirliğine geçilerek projenin başvuru yürütülmesi süreçlerinde kazanılan bilgi ve deneyimler paylaşılacaktır. Sonuç olarak, GEMSTONE projesi ile Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi’nin bilimsel profili, araştırma yönetimi, idare ve iletişim kapasiteleri artacaktır. Böylece proje, Acıbadem Üniversitesi’nin global düzeyde bilimsel ve teknolojik  alanda görünür bir aktör olmasına katkı verecektir.

İnsan Kaynağının Geliştirilmesine Katkısı

Projede yer alan bilimsel çıktıların yanında üniversite bünyesindeki Araştırma Projeleri Ofisi'nin temel görevi, araştırmacıları ve paydaşları finansman mekanizmaları ve araştırma fırsatları konusunda bilinçlendirmek, fikri mülkiyet hakları, teknoloji transferi ve sanayi ile iş birliği alanlarında politikaları desteklemek ve geliştirmektir.

Bu doğrultuda, Araştırma Projeleri Ofisi, araştırma projelerinin yazımı, yönetimi ve uygulanması sırasında hizmet vererek, proje başvurusu öncesi ve sonrası tüm işlemlerde gerekli insan kaynağının yetiştirip geliştirilmesini hedefleyecektir. Proje ofisinin gelişimi sayesinde Horizon Europe, Marie Skłodowska-Curie Actions gibi dünya çapında prestijli destek ve burs programlarının başvuru ve sürdürülmesi aşamalarında araştırmacılara destek sağlanacaktır.

Projenin diğer ortakları ile ilgili bilgiler

İsveç'teki en büyük araştırma ve yükseköğrenim kurumlarından biri olan Lund Üniversitesi, sekiz fakültesi ve çeşitli araştırma merkezleri ile yaklaşık 47.000 öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. Nörobilim araştırmaları Lund Üniversitesi’nde en kapsamlı ve başarılı yürütülen faaliyetlerden biridir. Bu alanda çalışan araştırmacılar ise, projede yer alan araştırmacılar da dâhil olmak üzere, çalışmalarının sonuçları en çok alıntı yapılan ve en üretken bilim insanları arasında yer almaktadır. Lund'da çalışan genç ve kıdemli araştırmacılar ve onların kapsamlı uluslararası iş birliklerinin ve üretimlerinin bir sonucu olarak üniversitedeki nörodejeneratif hastalıklarla ilişkili sinirbilimi çalışmaları uluslararası düzeyde yüksek nitelikli bir yapıya ulaşmıştır.

Fondazione ICONS ise kâr amacı gütmeyen özel bir kuruluştur ve misyonu, sosyal-ticari inovasyonlar yoluyla ve toplum-bilim bağlantısını kurarak Avrupa Birliği tarafından finanse edilen araştırmaların toplum üzerindeki etkilerini iyileştirmektir. ICONS geçtiğimiz 20 yılda, farkındalık, sosyal kabul ve araştırma çıktılarını elde etmek amacıyla iletişim, katılım ve kullanım stratejileri geliştiren ve uygulayan 80'den fazla Avrupa Birliği destekli projede (40 tanesi Horizon 2020’de yer aldı) yer almıştır. ICONS, araştırmacı ve akademik personel kapasitesini geliştirme programlarını desteklemek için gerekli olan finansman programları, hibe başvuruları, bilimsel iletişim, sosyal ve ticari inovasyonları kapsayan eğitim etkinliklerini tasarlama ve düzenleme konusunda kapsamlı bir deneyime sahiptir.

GEMSTONE

 

BAŞARI HİKAYELERİ