Başlangıç ve Bitiş Tarihi

01 Haziran 2022-31 Aralık 2025

Koordinatör

TNO (Hollanda)

Türk Ortaklar

Ford Otomotiv Sanayi A.Ş

Desteklendiği Program ve Alan
İklim, Enerji ve Mobilite
Desteklendiği Çerçeve Program

Ufuk Avrupa-Cluster 5_HORIZON-CL5-2021-D5-01-01 - Nextgen vehicles: Innovative zero emission BEV architectures for regional medium freight haulage (2ZERO)

Projenin CORDIS Linki
CORDIS Link
Proje İnternet Sitesi
https://nextetruck.eu/
gorsel

Projenin Amacı

  •     Enerji verimliliği piyasadaki elektrikli araçlara göre artırılmış N2 ve N3 tip sıfır emisyonlu (ZEV) lojistik araçları geliştirmek kullanım durumlarını test etmek 
  •     ZEV araçların sanal entegrasyonunu filo yönetimi amacıyla gerçekleştirmek ve dijital ikiz geliştirmek 
  •     TCO azaltılmasına yönelik araç mimarisi tasarım araçları geliştirmek 
  •     Verimli hızlı şarj konseptleri ve maliyet etkin, esnek ve uyumlu iş planlarını mümkün hale getiren altyapı geliştirmek 
  •     Geliştirilen aracın gerçek kullanım koşullarını temsil eden bir testi tamamlamak

Bilimsel Çıktı/Ürün/Kazanım

  •     Piyasadaki son teknoloji ağır ticari sınıf elektrikli araçlara göre birim enerji ile gidilebilecek mesafenin yüzde 10 artırılması
  •     Araçta optimal bir termal yönetim sisteminin kullanılması ve yüzde 15 verim artışı elde edilmesi
  •     Elektrikli dağıtım kamyonlarının filo düzeyinde yönetimi için gerekli algoritmaların geliştirilmesi
  •     Hafifletilmiş aluminyum şasi ve optimize edilmiş termal yönetim sayesinde toplam sahip olma maliyetinin içten yanmalı araçlara oranla yüzde 20 azaltılması
  •     Elektrikli kamyon ile günde 200 km menzil ile 6 ay boyunca Eskişehir – Gölcük arasında gerçek kullanım testinin gerçekleştirilmesi


Küresel Ölçekli Büyük Sorunlarla Mücadele
    Sahip olma maliyeti düşük araçlar tasarlayarak dağıtım kamyonlarının kullanımında ortaya çıkan CO2 emisyon değerlerinin düşürülmesi konusunda çalışılacaktır.  

Endüstriyel İnovasyon (Ürün ve süreçler yanında hizmetlerdeki inovasyon da dâhil)
    Projede elektrikli araçlara uygun modüler ve ticari olarak bir örneği görülmeyen alüminyum bir şasi için sıfırdan çalışma yapılacaktır. Yeni çalışılacak şasi elektrikli araç komponentleriyle uyumlu olacak ve gereksiz ağırlıkların taşınmamasını sağlayacaktır. Hem hafifletme çalışmalarıyla hem de termal yönetim sisteminin optimize edilmesiyle toplam sahip olma maliyetini düşürecek bir çalışma yürütülecektir. Bunlarla birlikte TCO değerinin optimize hale getirilebileceği bir yazılım aracı çalışılacaktır. 

Ulusal Politika ve Stratejilerde Araştırmadan Kaynaklanan Değişiklikler
    Daha verimli çalışan elektrikli kamyonların ülkemizde üretilmesiyle birlikte Türkiye'nin elektirkli araç sektöründe teknoloji geliştiren bir konuma gelmesi sağlanabilir. Ayrıca elektrikli kamyonların kullanımının yaygınlaşması, ülkemizdeki yenilenemez enerji kaynaklarına olan ihtiyacın azalmasını sağlayacaktır. 

Yurtdışına Bağımlılığa ve Cari Açığa Etkisi
    Proje sayesinde elde edilecek bilgi birikimi, yurtdışından alınan ürünlerin ülkemizde yüksek verimlilikle üretilmesinin önünü açacaktır. Ayrıca projenin avrupadaki kullanım koşulları ve şehiriçi kullanım gereksinimleri gözönüne alınarak yürütülmektedir. Bu durum ileride bu projenin yön verdiği tasarıma sahip araçların avrupadaki satışlarını kolaylaştıracaktır. 

Kamu Mal ve Hizmetlerini Geliştirmedeki/Karşılamadaki Katkısı
    Şehiriçi kamyonların en uygun kullanım alanlarından biri, ülkemizdeki yerel yönetimlerin de fazlaca kullandığı çöp kamyonlarıdır. Elektrikli kamyonların geliştirilmesiyle birlikte bu alanda doğrudan bir fayda sağlanabilir. 

Meslekî Becerilerin ve Profesyonel Yeteneklerin Geliştirilmesine Katkısı
    Daha önce çalışılmamış hafiflik sağlayacak malzemeler farklı konseptlerede uyacak modüler tasarımlar ve bu tasarımları üretmek için ekstrüzyon ve eklemeli imalat gibi yenilikçi yöntemleriyle çalışılarak bu alanlardaki zorluklar öğrenilecektir. 

İnsan Kaynağının Geliştirilmesine Katkısı
    Proje kapsamında, projede çalışan personelin bilgi birikimini ve uzmanlığını artıracak fuar ve konferans gibi mesleki etkinlikler desteklenmektedir. 
 

BAŞARI HİKAYELERİ