Başlangıç ve Bitiş Tarihi

01 Kasım 2022-30 Kasım 2025

Koordinatör

Politecnico di Milano

Bütçe

7.2 Milyon EUR

Türk Ortaklar

Koç Üniversitesi

Desteklendiği Program ve Alan
Dijital, Endüstri ve Uzay
Desteklendiği Çerçeve Program

Ufuk Avrupa Programı : HORIZON-CL4-2022-TWIN-TRANSITION-01-07 - Digital tools to support the engineering of a Circular Economy (Made in Europe Partnership) (RIA)

Proje İnternet Sitesi
https://www.auto-twin-project.eu/
Auto Twin

Proje Özeti: Bu proje kapsamında işletmelerde ve üretimde döngüsel ekonominin hızlandırıcısı ve etkinleştiricisi olarak kabul edilen kapsamlı dijital ikizlerin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu hedefe paralel olarak, proje kapsamında dijital ikizlerin kullanılabilirliğini zorlaştıran teknolojik, yetkinlik ve uygulama maliyetlerindeki engelleri aşmak için 3 temel alanda çalışmalar yürütülecektir. Bunlar i) Döngüsel ekonomi için güvenilir iş süreçlerini destekleyecek dijital ikizlerin sürece duyarlı şekilde otonom olarak geliştirilmesine yönelik çığır açan bir yöntem sunmak, ii) Döngüsel ekonomi ekosistemi içindeki değer zincirlerinde üretim/ürün/iş verisinin güvenilir ve kesintisiz paylaşımı için Uluslararası Veri Alanı (IDS)-tabanlı ortak veri alanının kullanımını sağlamak, iii) Döngüsel Ekonominin sıfır atık ve azaltılmış hammadde ihtiyacı potansiyelini gerçekleştirmek için şirketlerin veriye ve dijital ikizlere dayalı kararları vermelerini sağlayacak yeni donanım teknolojilerini kullanan yeşil ağ geçitlerini oluşturmaktır.

Projeden beklenen Bilimsel Çıktı/Ürün/Kazanım: AUTO-TWIN projesi tarafından sağlanacak çözümler, çevik, sürdürülebilir ve faaliyet alanındaki değişikliklere anında cevap verebilen üretim ortamları ve tedarik zincirleri oluşturmaya yönelik bir araç setinden oluşacaktır. Ayrıca, üretime direkt olarak katkı sunan mühendisler, teknisyenler ve operatörler için çeşitli destek çözümlerinin ve yenilikçi dijital araçların geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu araçların kullanımı ile 3 alanda fayda sağlanması amaçlanmaktadır: i) Avrupa imalat sektörü için ithal hammaddelere veya zararlı maddelere olan bağımlılığın azaltılması ii) Döngüsel ekonomiye ilişkin veriler, ürünler ve/veya iş süreçleri için birçok endüstriyel aktör tarafından ve farklı endüstri sektörlerinde yaygın olarak kullanılabilecek spesifikasyonların ve standartların tanımlanması iii) İlgili alandaki yetişmiş insan gücü açığının kapanması ve sektördeki aktörlere beceri ve bilgi desteği sağlanması. Bu genel amaçlara ve kazanımlara ek olarak, Prof. Dr. Barış Tan’ın liderliğini yapacağı Koç Üniversitesi araştırma grubu, süreç verilerinden otomatik olarak Dijital İkizler oluşturmak için gelişmiş analiz ve optimizasyon yöntemleri geliştirmeyi, bu dijital ikizleri hem fabrika düzeyinde hem de değer zinciri düzeyinde yeniden kullanım/yenileme/geri dönüşüm ve fiyatlandırma kararlarını desteklemek için kullanmayı ve Döngüsel Ekonomi için yeni iş modelleri geliştirme konularında araştırmalar yapacaktır. Bu kapsamda yapılacak araştırma sonuçlarının uluslararası nitelikli yayınlara dönüştürülmesi ve buradan elde edilen sonuçların hem akademi hem de iş çevreleri ile uluslararası konferanslarda paylaşılması hedeflenmektedir.

Projenin Hedef Grubu: Projenin hedef grubu döngüsel ekonomide faaliyet gösteren ve buradaki faaliyetleri düzenleyen tüm aktörlerdir. Proje kapsamında geliştirilecek kapsamlı analitik çözümlerin yaşanılan çevre sorunlarının çözümüne yönelik nasıl kullanılabilineceğinin ve bu şekilde sürdürülebilir döngüsel bir ekonomiye nasıl ulaşılabileceğinin hem iş dünyasına hem de akademik çevrelere duyurulması hedeflemektedir.

Küresel Ölçekli Büyük Sorunlarla Mücadelede önemi: Proje kapsamında günümüzün en önemli sorunlarından çevre problemlerine ve enerji ve hammadde kısıtı problemlerine üretim ve tedarik zinciri kaynaklı çözüm getirilerek sürdürülebilir değer zincirinin oluşumuna katkıda bulunulması hedeflenmektedir. Bu probleme getirilecek çözümler ile hammadde kullanımı ve geri dönüşümleri daha etkili bir hale getirilecek, uygun tedarik zinciri yapıları kurularak karbondioksit emisyonu azaltılmasına katkı sağlanacak ve yaratılan dijital ikizlerle çevre duyarlılığı olan çözümler geliştirilecektir. Proje kapsamında elektrikli araba bataryası geri dönüşümü, tekstil ve PET geri dönüşümü ve sağlık malzemeleri yeniden kullanımı sektörlerinde faaliyet gösteren 3 firma incelenecek ve bunların iş, karar ve veri toplama süreçleri mercek altına alınacaktır. Bu inceleme sonucunda geliştirilecek olan öngörülerden, benzeri sektörlerde faaliyet gösteren firmaların çevresel etkilerini azaltmada faydalanabileceği düşünülmektedir.  Bu sayede de küresel ölçekli bir problem olan üretim ve tedarik zinciri kaynaklı çevre kirliliğininim çözümüne katkıda bulunulması hedeflenmektedir.

Bilimsel/Sosyal/Ekonomik İnovatif Katkı: Projenin en önemli bilimsel katkısı dijital ikizlerin bilgi sistemlerinde toplanan veriler kullanılarak otomatik şekilde oluşturulması ve bu şekilde oluşturulan dijital ikizleri kullanarak döngüsel ekonomiye katkıda sağlayacak kararların veriye dayalı olarak verilmesini sağlayacak karar verme yöntemlerinin geliştirilmesi olacaktır.   Bu şekilde geliştirilecek sistemler döngüsel ekonomi için önemli olan kararların daha doğru şekilde verilmesini sağlayarak hem ekonomiye hem de çevreye katkıda bulunacaktır.

Meslekî Becerilerin ve Profesyonel yeteneklerin geliştirilmesine Katkısı: Proje projede görev yapan araştırma ekiplerinin, lisansüstü öğrencilerin ve şirket çalışanlarının döngüsel ekonomi, süreç madenciliği, dijital ikizlerin ve veriye dayalı karar verme algoritmalarının geliştirilmesi ve uygulanması konularındaki mesleki becerilerinin ve profesyonel yeteneklerinin geliştirilmesine katkıda bulunacaktır.

İnsan Kaynağının Geliştirilmesine Katkısı: Proje kapsamında, dijital ikiz ve döngüsel ekonomi alanında çalışmalara katkıda bulunacak doktora ve yüksek lisans öğrencileri istihdam edilecektir. Koç Üniversitesi araştırma grubunda 3 deneyimli araştırmacı, 2 doktora öğrencisi ve 1 doktora sonrası araştırmacı bulunmaktadır. Öğrencilerin ve araştırmacıların proje kapsamındaki tüm çalışmalara dahil olması hedeflenmektedir. Bu sayede, öğrencilere hem ilgili alanda analitik ve bilimsel yetkinlik kazandırılması hem de uluslararası takım projelerinde rol alması sağlanarak kişisel becerilerinin ve deneyimlerinin arttırılması hedeflenmektedir. Buna ek olarak, doktora sonrası araştırmacıların istihdamı ile sektördeki ve akademideki ilgili alanda yetişmiş insan gücü eksiğinin kapanmasına bu projeyle katkıda bulunulacaktır.

Projenin diğer ortakları ile ilgili bilgiler: Proje Avrupa Birliği tarafından desteklenmekte olup, yaklaşık olarak 7.2 milyon Euro’luk bir bütçeye sahiptir. Proje koordinatörlüğünü Politecnico di Milano yapmaktadır.  Proje kapsamında, 7 farklı ülkeden toplamda 13 farklı partner çalışacaktır. Proje partnerleri arasında Avrupa’nın önde gelen üniversiteleri olan İtalya’dan Politecnico di Milano, Hollanda’dan Technische Universiteit Eindhoven ve Türkiye’den ise Koç Üniversitesi yer almaktadır. İş birliğine destek sağlayacak teknoloji alanında faaliyet gösteren lider şirketlerden bazıları ise IBM İsrail, İspanya’dan CROMA, İsviçre’den LIBATTION ve GR3N olacaktır. Projeye dahil olan ve katkı sunan ortakların tam listesi https://www.auto-twin-project.eu/consortium web sayfasından görülebilir.

 

 

Auto Twin

BAŞARI HİKAYELERİ