Başlangıç ve Bitiş Tarihi

01 Mayıs 2022-31 Mayıs 2026

Koordinatör

FUNDACION CIRCE CENTRO DE INVESTIGACION DE RECURSOS Y CONSUMOS ENERGETICOS (CIRCE)

Bütçe

19.993.402 EUR

Türk Ortaklar

KORTEKS Mensucat Sanayi Ticaret A.Ş, SUN TEKSTİL

Desteklendiği Program ve Alan
Dijital, Endüstri ve Uzay
Desteklendiği Çerçeve Program

Ufuk Avrupa Programı: HORIZON-CL4-2021-TWIN-TRANSITION-01-17 - Plastic waste as a circular carbon feedstock for industry (Processes4Planet Partnership) (IA)

Proje İnternet Sitesi
https://plastice.eu/
PLASTICE

Proje Özeti: Projenin amacı çöplük alanlardaki karmaşık yapıdaki plastik ve tekstil atıklarının geri dönüşümlerinin geliştirilmesine sürdürülebilir proseslerle yenilikçi çözümler getirmektir. Projede atık sahalarındaki ayrıştırılmayan ya da ayrıştırılamayan plastik ve tekstil atıkları öncelikle özel teknolojilerle ayrıştırılacak ve içeriklerine göre sınıflandırılacaktır. Ayrıştırılan plastik ve tekstil atıkları projede geliştirilecek enzimatik ve kimyasal geri dönüşüm teknolojileriyle yeniden hammaddelere dönüştürülecektir. Dönüştürülecek hammaddelerden endüstri kurumları vasıtasıyla yeniden plastik ve tekstil nihai ürünleri elde edilecektir. Sürdürülebilir ve çevre dostu tekniklerin ve çözümlerin geliştirilmesiyle proje döngüsel ekonomi modeline katkı sağlayacaktır.

 

Projeden beklenen Bilimsel Çıktı/Ürün/Kazanım: Projenin çıktıları, çöplük alanlarındaki plastik ve tekstil atıklarının farklı geri dönüşüm teknikleriyle yeniden plastik ve tekstil ürünlerine dönüştürülmesidir. Projenin kazanımları fosil kaynakların yeniden kullanılmasıyla su enerji ve sera gazı emisyon kazanımlardır. Projede geliştirilecek olan kimyasal geri dönüştürme yöntemleri hali hazırdaki yöntemlere göre %61 ile %82 oranlarında karbon ayak izini düşürmesi, %20 ile %84 arasında mevcut proseslere göre enerji verimliliği sağlaması, uygulama alanlarında 285 ton, tam kapasite operasyon alanlarında ise 1869,5 ton atığın azaltılması, tek kullanımlık atıkların yeniden ekonomiye kazandırılması, akıllı ve dijitalleşmiş plastik değer zincirlerinin oluşturulması, plastik geri dönüşümündeki yasa ve kuralların oluşturulması, ayrıştırılmayan yada ayrıştırılamayan atıkların azaltılması projenin beklenen kazanımlar arasındadır.

 

Projenin Hedef Grubu: Projenin hedef grubu, atık yönetimiyle uğraşan kurumlar/firmalar, atıkların geri kazanılma teknik ve proseslerini geliştirecek kurum/firmalar ve nihai plastik ve tekstil üreticisi firmalar ve nihai tüketicileri, teknik ve bilimsel komiteler, yasa koyucular ve kamu kurumları ve proje neticesinde azaltılacak olan atık alanları ve sera gazı emisyonlarından faydalanacak tüm topluluklardır.

 

Küresel Ölçekli Büyük Sorunlarla Mücadelede önemi: 2019 yılında dünya çapında 368 milyon ton plastik üretilmiştir (Avrupa'da 57,9 Mt). Bu plastik atıkların %20'si geri dönüştürülürken, %25'i yakılmış ve %55'i çöpe atılmıştır. Geri dönüştürülmüş plastiklerin oranının arttırılmasındaki en büyük zorluk kompleks yapıda ve ayrıştırılamamış plastiklerin geri dönüşüme dahil edilememesidir. Bu durum devasa çöp alanlarının oluşması, deniz ve okyanuslara çöplerin karışması, ekolojik dengenin bozulması ve canlı sağlığına olumsuz etkiler oluşturmaktadır. PLASTICE projesi, bu büyük soruna yeni ayrıştırma metotlarının geliştirilmesi, geri dönüşüm teknolojilerinin geliştirilmesi, bu alanda yeni metot, standart ve regülasyonların geliştirilmesiyle çözüm fırsatları sunacaktır.

 

Bilimsel/Sosyal/Ekonomik İnovatif Katkı: Bilimsel anlamda, karışım ve kompleks yapıdaki plastik ve tekstillerin geri dönüştürülmesiyle ilgili teknik fizibilite veri dosyaları ortaya konacaktır. Bu dosyalarda, geri dönüşüm prosesinin proses koşulları, girdi materyallerinin ürün kalitesi ve sera gazı emisyonlarına olan etkileri yer alacaktır. Bu bağlamda yeni raporlar, yol haritaları ve bilimsel yayımlar ortaya çıkarılacaktır.

Ekonomik anlamda, daha çevreci, sürdürülebilir, rekabet edebilir, enerji verimli, dijitalleştirilmiş plastik ve tekstil üretimleri mümkün kılınacaktır.

Sosyal anlamda, plastik ve tekstil bağlantılı sera gazı emisyonlarının azaltılması, daha büyük portfolyo da geri dönüştürülmüş ürünlere erişim sağlanacaktır. Plastik değer zincirinde çalışanların yeteneklerini geliştirebilmelerine katkı sağlayacak öğrenme kaynakları yaratılacaktır.

 

Projenin diğer ortakları ile ilgili bilgiler: Projede birçok farklı disiplin, teknoloji, kültür ve ülkeden toplamda 23 firma bulunmaktadır. Bu firmalar çöp sahasındaki atıklarının ayrıştırılması ve sınıflandırmasından, farklı geri dönüşüm proseslerini gerçekleştirecek büyük ölçekli ve Kobi niteliğindeki endüstri kurumları ve araştırma laboratuvarlarına, nihai ürünleri üretecek endüstri kuruluşları, çalışmaları modelleyecek akademi kuruluşları, yapay zekâ ve projenin tanıtım faaliyetlerini gerçekleştirecek firmaları içerecek biçimde geniş bir kitleye hitap edecek biçimde oluşturulmuştur.

BAŞARI HİKAYELERİ