10 Ağustos 2020

TÜBİTAK’ın, 2236 Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Dolaşım Programının (Co-Funded Brain Circulation Scheme2) üçüncü çağrısı Avrupa Birliği Komisyonu Yürütme Ajansı ile yapılan sözleşme kapsamında açılmıştır.

CoCirculation programı ile ülkemizin 2023 yılı hedefleri kapsamında alanında tecrübeli araştırmacıların araştırma projelerini Türkiye’nin önde gelen akademi veya sanayi kurum ve kuruluşlarında yürütmeleri desteklenecek, ülkemiz tecrübeli araştırmacılar için cazibe merkezi haline getirilecek, yurda dönüş yapmak isteyen nitelikli araştırmacılara destek sağlanacak, Ar-Ge insan kaynağı gelişimine katkıda bulunulacak, uluslararası ve sektörler arası araştırmacı dolaşımı desteklenecektir.

Araştırmacılar projelerini Türkiye’de bir üniversite veya sanayi kurum/kuruluşlarında yürütmek üzere başvuru yapabilir. Mülteci statüsündeki araştırmacılar ve akademik olmayan (büyük sanayi kuruluşu, KOBİ, STK gibi) kuruluşlara gelmek üzere başvuru yapan araştırmacılar için esnetilmiş başvuru şartları bulunmaktadır. Araştırmacılar 6 aya kadar mevcut kuruluşlarından farklı bir kuruluşta görevlendirilebilecektirler. Ayrıca engelli araştırmacıların ek ihtiyaçları için de ek destek imkânı sağlanabilecektir.

Programın toplam bütçesi yaklaşık 14 milyon Avro olup, bu bütçenin %45’i Avrupa Komisyonu’nca karşılanacaktır. Desteklenecek araştırmacıların her birisine aylık brüt 5050 Avro maaş ve 800 Avro araştırma, eğitim ve ağ kurma bütçesi verilecektir.

Başvurular https://e-bideb.tubitak.gov.tr/basvuruacikprogramlar.htm adresinden 4 Ağustos 2020 tarihi itibarıyla yapılabilmektedir. Program hakkında detaylı bilgilere http://cocirc2.org.tr/ adresinden ulaşılabilmektedir.