ERC Turkiye
  22 Kasım 2022

Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council – ERC) öncül araştırma projelerini ve bu projeleri gerçekleştirecek bilim insanlarını sadece bilimsel mükemmeliyet kriterine göre değerlendirmekte ve özellikle çok disiplinli, disiplinler arası, yeni fikirler ve alışılmadık yenilikçi yaklaşımlar içeren projeleri desteklemektedir.

Ufuk Avrupa kapsamında ERC tarafından yayınlanan ERC 2022 Starting Grant (StG) çağrısı kapsamında 4 araştırmacımız toplam 7 Milyon Avro bütçe ile desteklenmeye hak kazanmıştır.

Desteklenen araştırmacılarımızdan Doç. Dr. Elif Nur Fırat KARALAR daha önce ERC Starting Grant kapsamında desteklenmiştir (CentSatRegFunc) ve Türkiye'de yaşam bilimlerinde ikinci kez ERC almaya hak kazanan ilk araştırmacımızdır. Koç Üniversitesi ev sahipliğinde yaptığı başvuru ile desteklenen Suudi Arabistan’daki Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Dr. Erkan AYDIN da yurt dışından Türkiye ile ortak proje yazarak bu projeyi almaya hak kazanan ilk araştırmacı oldu.

Değerli araştırmacılarımızı ve kendilerine ev sahipliği yapan üniversitelerini tebrik ediyoruz ve başarılarının devamını diliyoruz. 

Dr. Erkan AYDIN

ERC 2022 StG Baş Araştırmacısı

Ev Sahibi Kurum: Koç Üniversitesi

Proje İsmi: INPERSPACE: Ultra-efficient and stable perovskite tandem solar cells for extreme conditions in space

Proje Bütçesi: 2,5 milyon Avro

Doç. Dr. Selim Erdem AYTAÇ

ERC 2022 StG Baş Araştırmacısı

Ev Sahibi Kurum: Koç Üniversitesi

Proje İsmi: DEPOLARIZE: Affective Polarization and Democratic Attitudes

Proje Bütçesi: 1,5 milyon Avro

Doç. Dr. Elif Nur Fırat KARALAR

ERC 2022 StG Baş Araştırmacısı

Ev Sahibi Kurum: Koç Üniversitesi

Proje İsmi: SatelliteHomeostasis: Spatiotemporal regulation of centriolar satellite homeostasis

Proje Bütçesi: 1,6 milyon Avro

Dr. Öğr. Üyesi Barış YILDIZ

ERC 2022 StG Baş Araştırmacısı

Ev Sahibi Kurum: Koç Üniversitesi

Proje İsmi: GoodMobility: A New Perspective on City Logistics: Concepts, Theory, and Models for Designing and Managing Logistics as a Service

Proje Bütçesi: 1,5 milyon Avro

 

Dr. Erkan AYDIN ve ekibi INPERSPACE Projesi ile yeni uzay çağında ihtiyaç haline gelen yüksek verimli ancak maliyet etkin güneş pilleri geliştirmeyi amaçlıyor. Bu doğrultuda çok eklemli (tandem) ve yüksek verimli perovskit (kalsiyum titanyum oksit minerali) ince film güneş pilleri, uzayın zorlu koşullarında çalışabilecek şekilde tasarlanıp, üretilecek ve gerçek uzay koşullarında test edilebilecek. Koç Üniversitesi ev sahipliğinde yaptığı başvuru ile desteklenen Suudi Arabistan’daki Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Dr. Erkan AYDIN da yurt dışından Türkiye ile ortak proje yazarak bu projeyi almaya hak kazanan ilk araştırmacı oldu. AYDIN’ın proje önerisi TÜBİTAK ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı kapsamında desteklenmiştir.

Doç. Dr. Selim Erdem AYTAÇ ve ekibi “Duygusal Kutuplaşma ve Demokratik Tutumlar” Projesi ile birçok ülkede vatandaşların kendi görüşlerine karşıt olarak gördükleri siyasi parti destekçilerine karşı geliştirdikleri antipati, güvensizlik ve olumsuz duyguların yarattığı duygusal kutuplaşmanın kişilerin demokratik tutumlarını nasıl etkilediğini incelemeyi amaçlıyor. Proje, duygusal kutuplaşmanın vatandaşların demokratik tutumları üzerinde olumsuz bir etki yaratarak demokrasiyi aşındırıcı bir rol oynayıp oynamadığını ortaya koyacak. 2020 yılında TÜBİTAK Teşvik Ödülü’ne layık görülen AYDIN’ın proje önerisi TÜBİTAK ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı kapsamında desteklenmiştir.

Doç. Dr. Elif Nur Fırat KARALAR ve ekibi SatelliteHomeostasis Projesi ile memeli hücrelerinin kompleks organizasyonunun evrimsel süreçlerinin anlaşılmasını böylece gelişimsel bozukluklar ya da kanser gibi hastalıklar için yeni tanı ve tedavi yöntemleri geliştirilmesini hedefliyor. KARALAR daha önce 2015 ERC Starting Grant çağrısı kapsamında desteklenmiştir (CentSatRegFunc) ve yaşam bilimlerinde ikinci kez ERC almaya hak kazanan ilk araştırmacımızdır. 2019 yılında EMBO Genç Araştırmacı Ödülü’ne, 2021 yılında TÜBİTAK Teşvik Ödülü layık görülen ve TÜBİTAK BİDEB 2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar programı kapsamında desteklenen KARALAR’ın proje önerisi TÜBİTAK ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı kapsamında desteklenmiştir.

Dr. Öğr. Üyesi Barış YILDIZ ve ekibi GoodMobility Projesi ile geleceğin şehir içi lojistik sistemlerini tasarlamak ve bu sistemlerin gerçekleştirilmesi için gerekli teori, kavram ve modelleri tasarlamayı amaçlıyor. Şehir içi lojistiğini bir iş problemi olarak değil, toplumsal bir ihtiyaç olarak tanımlayan proje, bu bakış açısı ile toplumsal faydayı en üst seviyeye çıkaracak şekilde daha önce düşünülmemiş yeni ulaşım teknolojilerini ve iş modellerini kamu-özel iş birlikleri ile gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

Hâlihazırda Türkiye'de yürütülen ve tamamlanan toplam 31 ERC projesi bulunmaktadır. 

Konu ile ilgili ERC’nin haberine ve örnek projelere ERC'nin sayfasından ulaşabilirsiniz.

ERC ile ilgili her türlü soru ve önerilerinizi ncperc@tubitak.gov.tr adresine iletebilirsiniz.