Enerji
  07 Aralık 2022

Ufuk Avrupa Programı, Küme 5: İklim, Enerji, Mobilite, “Hedef 4- Verimli, Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Enerji Kullanımı”  bileşeni altında yer alan 2022 yılı birinci fasıl çağrılarına ilişkin başvuru sonuçları açıklanmıştır. 28 Nisan 2022-6 Eylül 2022 tarihleri arasında başvuruları açık kalan 5 çağrı başlığı kapsamında 1159 kurum/kuruluş 121 proje ile rekabet etmiş ve 10 proje desteklenmiştir. Bu kapsamda, ülkemizden 1’i koordinatör olmak üzere 4 kuruluşumuzun yer aldığı 2 proje desteklenmiş, toplamda 1 484 053,75 Avro hibe alınmıştır. 
Destek almaya hak kazanan projelerden, LEGOFIT akronimli proje, TÜBİTAK tarafından verilen Koordinatörlüğe Destek Programı alt desteklerinden olan Proje Yazma Desteğinden faydalanmış ve başarılı olmuştur. 
Destek alan projelere ilişkin detaylar aşağıdadır:

LEGOFIT-Adaptable technological solutions based on early design actions for the construction and renovation of Energy Positive Homes

HORIZON-CL5-2022-D4-01-02: Renewable-intensive, energy positive homes çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 19 ortak yer almakta olup bu kapsamda, enerji pozitif hanelerin hayata geçirilmesine yönelik, inşaat ve renovasyon süreçlerinde yüksek ölçeklenebilirlik ve tekrarlanabilirliğe sahip, akıllı ve yenilikçi çözümlerin bütünleştirici bir yaklaşım ile hayata geçirilmesi planlanmaktadır.

Söz konusu projede;

1.    DE SURDURULEBILIR ENERJI VE INSAAT SANAYI TICARET LIMITED SIRKETI koordinatör, 
2.    ODTÜ, proje ortağı,
3.    Özyeğin Üniversitesi, proje ortağı olarak yer almaktadır. 
(TÜBİTAK tarafından proje yazdırma desteği almış ve ulusal irtibat noktaları ile temas halinde çalışmıştır)


DEDALUS- Data-driven Residential Energy Carrier-agnostic Demand Response Tools and Multi-value Services

HORIZON-CL5-2022-D4-01-01 Demand response in energy-efficient residential buildings çağrı başlığı kapsamında desteklenen projede 23 ortak yer almakta olup bu kapsamda,  sosyal ve beşeri bilimler güdümünde mikro (ev/daire) - makro (bina ve bölge ölçeğinde) katılımcılı Talep Yanıt (DR) ekosisteminin tasarlanması, geliştirilmesi ve gösterilmesi amaçlanmaktadır. 
Söz konusu projede Ülkemizden ARÇELİK proje ortağı olarak yer almaktadır.