



## **E-WORKSHOP ON ZERO WASTE**

- 16:45 (20925) UTC+3

## (11:00 – 18:45 PST)

## AGENDA

## Meeting)

09:00 - 09:20	Opening Speech		
	TÜBİTAK Representative (10 Min)		
	Ambassador Dr. Muhammad Nafees Zakaria, Executive Director COMSATS (5 Min)		
	H.E. Khalid Hussain Magsi, Federal Minister for Science and Technology, Government of Pakistan (5 min)		
09:20 - 09:30	TÜBİTAK MAM Introduction Presentation (10 Min)		
	Session 1: Waste-To-Resource Technologies (Moderator: Dr. Samet Feyyaz HAMAMCI)		
	Presentation Title	Speaker	
09:30 - 09:50	Microplastic Pollution in Polar Regions and Oceans	Prof. Dr. Burcu ÖZSOY, TÜBİTAK MAM President	
09:50 - 10:10	Plant-Based Proteins from Agro-Food Industry Waste	Dr. Emine Aytunga ARIK KİBAR, Food Technologies Research Group	
10:10 - 10:30	Valorization of Agricultural Waste for Economic and Environmental Benefits	Dr. Öznur KARAOĞLU, Food Technologies Research Group	
10:30 - 10:45	Q&A Session (15 Min)		
10:45 - 11:00	Short Break (15 Min)		
11:00 - 11:20	Recovering Bioactive Compounds from the Wastes of Olive Value Chain	Assoc. Prof. Erdal ERTAŞ, Food Technologies Research Group	
11:20 - 11:40	Energy and Raw Material Recovery from WWT Sludge as a Conceptual of Zero Waste	Dr. Özgür DOĞAN, Resource Efficiency and Clean Energy Research Group	
11:40 - 12:00	Turning Waste into Wealth: Pyrolysis for Sustainable Circular Value Chains in Agriculture	Assoc. Prof. Işıl IŞIK GÜLSAÇ, Resource Efficiency and Clean Energy Research Group	
12:00 - 12:15	Q&A Session (15 Min)		
12:15 - 12:30	Short Break (15 Min)		
12:30 - 12:50	Biomass to H2: Hydrogen Production via Biomass Gasification	Dr. Yeliz ÇETİN, Resource Efficiency and Clean Energy Research Group	
12:50 - 13:10	Obtaining High Purity Methane Gas from Biogas with a MOF- Based Adsorbent System	Senem SEZER, CBRN Defence Technologies Research Group	
13:10 - 14:10	Lunch Break (1 hour)	· · · · · ·	
-	Session 2: Waste Management And Recycling (Moderator: Dr. Samet Feyyaz HAMAMCI)		
14:10 - 14:30	Sustainable Waste Management and Recycling: Focus on Refining of Used Oils	Dr. Volkan PELİTLİ, Resource Efficiency and Clean Energy Research Group & Chemical Process Technologies Research Group	
14:30 - 14:50	Non-Contact Measurement Methods of the Sludge for the Purpose of Dewatering Process Control	Assoc. Prof. Selda MURAT HOCAOĞLU, Climate Researches and Water Management Research Group	
14:50 - 15:10	Water and Wastewater Treatment and Recovery of Valuable Chemicals with Membrane Technologies	Dr. Mehmet DİLAVER, Climate Researches and Water Management Research Group	
15:10 - 15:25	Q&A Session (15 Min)		
15:25 - 15:40	Short Break (15 Min)		
15:40 - 16:00	Recycling of Critical Raw Materials in Hydrogen Production Processes: The Boron Example	Dr. Emin OKUMUŞ, Dr. Çiğdem KARADAĞ, Hydrogen and Fuel Cell Technologies Research Group	
16:00 - 16:20	The Use of Molecular Methods to Monitor Changes in Biodiversity in Environmentally Hot Spot Areas and to Develop Biotechnological Solutions	Dr. Gülsima Dilek USLUER GÜÇLÜ, Marine Research and Technologies Research Group	
16:20 - 16:40	Identification and Reporting of Beach Litter from Drone Images Using AI	Dr. Cihangir AYDÖNER, Marine Research and Technologies Research Group	
16:40 - 16:45	Closing Remarks (5 min)		