“İklim nötr, döngüsel ve dijitalleştirilmiş üretim” destinasyonundaki çalışmalardan beklenen etki, temiz ve iklim-nötr endüstriyel değer zincirlerinde, döngüsel ekonomide ve iklim-nötr dijital sistemlerde ve altyapılarda (ağlar, veri merkezleri) Avrupa’nın küresel liderliğine katkı sağlamaktır.

İkiz yeşil ve dijital geçişlerin hızı ve ölçeği hızlanmaktadır. Avrupa Birliği ve Asosiye Ülkeleri bu geçişin teknolojik ve endüstriyel lideri olarak konumlandırmak için önümüzde önemli fırsatlar bulunmaktadır. Endüstriyel ekosistemlerin sadece gelişmekle kalmayıp aynı zamanda teknolojileri devreye sokması, ürün ve hizmetlerini yeni bir gerçekliğe doğru yeniden şekillendirmesi gerekecek, bu da endüstrinin ikiz yeşil ve dijital geçişin hızlandırıcısı ve etkinleştiricisi olmasını sağlayacaktır.

Bu destinasyonun amaçlarına hizmet eden konular şu şekilde yapılandırılmıştır:

İmalat Endüstrisi: Yeşil Mutabakat'ın uygulanmasının imalat sektörü üzerinde önemli etkileri vardır. Ürünlerin ve ilgili değer zincirlerinin döngüsel, karbon nötr ve yenilenebilir hale getirilmesi gerekmektedir – başka bir deyişle endüstri, çevreye ve topluma olumlu katkılar sağlamalı ve gelecekteki ürünler için negatif bir karbon ayak izi sunmalıdır. Üretimin, endüstrinin bu dönüşümünde kilit bir itici güç olması beklenmektedir. 2023-2024 yılı çalışma programında ele alınan güncel zorluklar arasında biyo-akıllı imalat; yüksek hassasiyetli ve karmaşık ürün imalatı; döngüsellik ve yeniden imalat; "akıllı fabrika"dan "akıllı değer ağına" geçişi sağlamak için "Hizmet Olarak İmalat" da dahil olmak üzere müşterilere yakın işbirliğine dayalı dağıtılmış imalat ve iş modelleri.

İnşaatta yıkıcı değişimi hızlandıran, inşa etmenin yeni bir yolu: İnşaat sektörünün üretkenliğini ve rekabet gücünü artırması ve işgücünün becerilerini artırması gerekmektedir. Geçiş yolu, her yönüyle daha fazla dijitalleşmeye, esnekliğe ve kaynak verimliliğine bağlıdır.

Enerji verimli ve iklim nötr proses endüstrileri: Ar-Ge perspektifinden bakıldığında, 2050 yılına kadar iklim nötr olma, yenilenebilir bir endüstriyel dönüşümün yolunu açan herhangi bir eylem için başlangıç ​​noktası olmalıdır. Nisan 2022'de yayınlanan iklim değişikliği konulu Uluslararası İklim Değişikliği Paneli raporu, endüstri için net sıfır sera gazı emisyonu hedefinin zorlu ama mümkün olduğuna işaret etmektedir. Enerji ve malzeme verimliliği, döngüsel malzeme akışlarının yanı sıra üretim süreçlerinde dönüşümsel değişiklikler de dahil olmak üzere tüm azaltma seçeneklerini teşvik etmek için değer zincirleri boyunca koordineli eylemlere ihtiyaç duyulacaktır.

Bu bağlamda proses endüstrilerinin iklim nötr olma hedefi, fosil yakıt ve fosil yakıt ithalatından bağımsız olma hedefleriyle güçlü bir şekilde ilişkilidir. Bu hedeflere ulaşmak için, üretim süreçlerinin enerji açısından verimli olması gerekir, bu da gelişmiş dijitalleşme anlamına gelir; yenilenebilir enerjilerin elektrifikasyon veya hidrojen kullanımı yoluyla entegre edilmesi gerekir; ve karbondan arındırılması zor prosesler için karbon yakalama-kullanma da dahil olmak üzere azaltım teknolojilerinin daha da geliştirilmesi gerekmektedir.

• Proses endüstrilerinde Döngüsellik ve Sıfır Kirlilik: Enerji yoğun endüstriler, döngüsel ekonomiyi ve güçlendirici geri besleme döngülerini, sonradan akla gelen bir düşünce olarak değil, tüm değer zincirlerinin tasarımının temel dayanağı olarak benimsemelidir. Bu bağlamda, güvenli ve sürdürülebilir kimyasallar için yeniliği desteklerken vatandaşları ve çevreyi daha iyi korumayı amaçlayan ‘Sürdürülebilirlik için Kimyasallar Stratejisi’ ve bununla ilgili ‘Stratejik Araştırma ve Yenilik Gündemi’ kilit önem taşımaktadır. Enerji yoğun sektörlerin Döngüsellik Merkezleri'ne katılma ve yeni işbirlikçi döngüsel iş modellerini benimseme taahhüdü vermesi gerekmektedir. Ayrıca, kentsel atık su ile simbiyoz halinde, suyun çok daha büyük bir kısmını geri dönüştürerek endüstriyel atık suyun döngüselliğini artırmak için açık bir alan vardır. Bu kapsamda belediye sektöründen sanayiye kadar olmak üzere atık sudaki daha fazla bileşenin değerlendirilmesi de mümkün olacaktır.

Temiz Çelik: Genel olarak enerji yoğun sektörlere yönelik hedeflerle ilgili olarak, çelik endüstrisinin sera gazı emisyonlarını Fit for 55 hedeflerine düşürmesi sağlanacaktır. Bu kapsamda özellikle, iklim nötrlüğe geçişe hazırlanmak ve Döngüsel Ekonomi kavramlarına doğru yeni yolların alınması için revize edilmiş Emisyon Ticaret Sistemi Direktifinde öngörülen yeni yükümlülüklerin yerine getirilmesine katkıda bulunmak hedeflenmektedir.

Hedef 1’in 2024 yılı toplam çağrı bütçesi 288.00 Milyon Avro ‘dur.

Hedef 1 kapsamında çağrıları olan ortaklıklar:

'Hedef 1: İklim nötr, döngüsel ve dijitalleştirilmiş üretim' kapsamında daha detaylı bilgiye Küme4 2023-2024 Çalışma Programı'ndan ulaşabilirsiniz.