Koordinatör

Koç Üniversitesi

Bütçe

1,422,906 Avro

Türk Ortaklar

Koç Üniversitesi Göç Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (MiReKoç)

Desteklendiği Çerçeve Program

Ufuk Avrupa

BROAD-ER

Koç Üniversitesi Göç Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (MiReKoc) Direktörü Prof. Dr. Ahmet İçduygu ve MiReKoç ekibince koordine edilen ‘BROAD-ER’ (Göç ve Kent Çalışmaları Arasındaki Bağın Kurulması) başlıklı proje, bir araştırma ağı projesidir. Projenin temel hedefi, bir Araştırma Mükemmelliyet Ağı yaratarak, göç ve kent araştırmaları kesişiminde disiplinlerarası araştırma ve eğitimi desteklemektir.

Bu doğrultuda, MiReKoç ile göç ve kent çalışmalarında önde gelen uluslararası iki araştırma enstitüsü olan Amsterdam Üniversitesi (Hollanda) ve Pompeu Fabra Üniversitesi (İspanya) bir araya gelecek; bu üçlü stratejik işbirliği çerçevesinde karşılıklı bilgi, beceri ve uzmanlık alışverişi sağlanacaktır.

MiReKoç önderliğinde 3 yıl boyunca yaz ve kış okulları, tematik çalıştaylar, eğitim ve seminerler düzenlenecek olup, bu üç enstitüden araştırmacılar diğer ensitülere ziyaretlerde bulunabilecekler. Yine bu üç üniversite; yenilikçi ve disiplinlerarası bir yaklaşımla, göç ve kent çalışmaları gibi gelişmekte olan alanlarda gerek Türkiye’nin araştırma ve inovasyon kapasitesini artırmayı gerekse Avrupa Araştırma Alanı (AAA) bünyesindeki araştırma boşluğunu gidermeyi hedeflemektedir.

 

Küresel Ölçekli Büyük Sorunlarla Mücadele:

Kentler küresel ölçekte cazibe merkezi olurkan bu, beraberinde iyi yönetilmesi gereken bir dizi konuyu getirmekte. Halihazırda ülke nüfuslarının çoğunu barındıran kentlerin, ileride de büyük bir nüfus artışıyla karşı karşıya kalacağı beklenmekte. Benzer şekilde, dünya çapında tüm mültecilerin yaklaşık %60’ı ve ülkelerinde yerinden edilmişlerin %80’i halihazırda kentsel alanlarda yaşamını sürdürmekte (Dünya Mülteci Konseyi, 2018). O nedenle kentleşme ve göç dinamikleri arasındaki ilişkinin derinlemesine araştırılıp çözüm önerilerinin bulunması büyük önem arz ediyor. Böylesi önemli ve küresel ölçekli sorulara cevap arayan araştırma sayısı yeterli olmamakla birlikte, kent çalışmaları ve göç çalışmaları arasında belirgin bir kopukluk hüküm sürmekte. Bu noktada, BROADER, bu iki disiplinin kendi içinde var olan sınırlarını aşarak, kentleşme ve göç dinamiklerinin nabzını tutabilecek yenilikçi ve disiplinlerarası bir çerçeve sunmayı hedefliyor. Böylelikle küresel sorunlara gerek Türkiye özelinde gerekse Avrupa çapında çözüm önerileri sunmayı amaçlıyor.

Meslekî Becerilerin ve Profesyonel Yeteneklerin Geliştirilmesine Katkısı:

Koç Üniversitesi, Amsterdam Üniversitesi (Hollanda) ve Pompeu Fabra Üniversitesi (İspanya) ile kurulan stratejik işbirliği ve ağ oluşumu sayesinde göç ve kent çalışmalarında en iyi ve deneyimli araştırmacılarla genç araşırmacılar arasında yenilikçi bilgi transferi olacaktır. İnsan kapasitesini artırmayı hedefleyen BROAD-ER ile, bu birbirinden görece bağımsız ilerleyen alanlarda akademik anlamda araştırma ve inovasyon kapasitesinin artırımı, yeni akademik ve profesyonel becerilerin kazanımı hedeflenmektedir.

İnsan Kaynağının Geliştirilmesine Katkısı:

BROAD-ER, Koç Üniversitesi bünyesindeki gerek yüksek lisans öğrencilerinin gerekse doktora ve doktora sonrası araştımacılarının göç ve kent çalışmaları kapsamında bilgi ve becerilerinin gelişimine katkıda bulunmayı hedeflemekte. Projenin ana hedeflerinden birisi, akademik olarak araştırma ve inovasyon kapasitesinin artırımıyla beraber, hem Koç Üniversitesi hem de diğer tüm paydaşlardaki insan kaynağının ve araştırma yönetim becerilerinin genel anlamda geliştirilmesidir. Bu doğrultuda gerçekleşmesi planlanan falaliyetlerden birkaçı şu şekilde: Yaz ve Kış okulları, tematik çalıştaylar, seminerler, konferanslar, paydaşlar arası araştırmacı değişimi.

BAŞARI HİKAYELERİ