Ufuk Avrupa
  07 February 2024

 

Ufuk 2020 Nihai Değerlendirmesi, Avrupa Birliği’ndeki Araştırma ve Yenilik yatırımlarının karşılığının fazlasıyla alındığını gösteriyor.

Temel felsefesi bilgi ve yeniliğe dayalı, güçlü bir AB ekonomisi ve iş birliği oluşturmak olan Ufuk 2020 Programı yaklaşık 80 milyar Avro bütçesi ile, 2014 ve 2020 yılları arasında Avrupa Araştırma Alanı’na ulusal veya bölgesel düzeyde elde edilebileceklerin çok ötesinde fayda sağlamıştır.   

COVID-19, Ebola ve Zika salgınlarına karşı hızlı müdahaleyi mümkün kılması ve iklim bilimine önemli katkılarda bulunmasıyla somut etkilerini göstermiş olan Ufuk 2020 Programı, desteklediği projelerde fonladığı her 1 (bir) Avro için , 2040 yılına kadar 5 (beş) Avro fayda sağlayacaktır. Ufuk 2020’nin sunduğu bu katma değer, Avrupa ve Assosiye Ülkelerde araştırma ve yeniliğe yapılan yatırımların değerini de kanıtlamaktadır. 

 

Toplum için fark yaratmak

Ufuk 2020, 7 yıl boyunca 35.000 projeyi desteklemiş ve 177 ülkeden bir milyondan fazla başvuru almıştır. Program, bütçesinin %64.4’ünü sürdürülebilir kalkınmaya ayırarak iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir rol oynamıştır. Ufuk 2020, selefi olan 7. Çerçeve Programı ile birlikte dünyada iklim bilime fon sağlayan en büyük ikinci oluşumdur. Program, özgün hidrojen yakıtlı taşıma, mRNA aşıları, fotonik, mikro ve nanoelektronik gibi çeşitli alanlarda somut çözümleri fonlamıştır. Yaklaşık 4.000 patent ve marka Ufuk 2020 fonları sayesinde hayata geçirilmiştir. Avrupa Yenilik Konseyi, potansiyel çığır açıcı teknolojik yeniliklere ve derin teknoloji şirketlerine eşi benzeri olmayan desteğiyle adından söz ettirmiştir. Ufuk 2020’de fonlanan şirketlerde fonlanmayan şirketlere göre istihdamda %20 ve ciro ve toplam kazançta %30 ek büyüme gözlemlenmiştir. Programın, uzun vadede AB GSYİH'sine yıllık ortalama 15.9 milyar Avro artış sağlayarak, 2014-2040 döneminde toplam 429 milyar Avro'luk bir katkı sağlayacağı tahmin edilmektedir. Ufuk 2020 tarafından desteklenen bilim insanları 276.000’in üzerinde hakemli yayına katkıda bulunmuştur. Ufuk 2020, ayrıca 33 Nobel ödülü sahibini de desteklemiştir. Ufuk 2020 araştırmacıların beceri ve bilgilerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesinde de çok önemli bir rol oynamıştır. Yaklaşık 50.000 araştırmacının ülkeler ve sektörler arası hareketliliği de yine Ufuk 2020 tarafından desteklenmiştir. Buna ek olarak, Program hem Avrupa’da hem de küresel bazda AB’nin büyük ölçekli araştırma altyapısını geliştirmiş ve bir üst seviyeye çıkarmıştır. 24.000 araştırmacı ve kuruluş bu altyapılara erişim kazanarak, ortak çalışma ve bilimsel ilerleme fırsatlarını geliştirmiştir.  

 

Çıkarılan Dersler

Değerlendirme, gelişim için aşağıda yer alan noktaları tespit etmiştir. 

  • Katılımın artırılması;
  • Basitleştirme ve idari yükün azaltılması,
  • Sonuçların yaygınlaştırılması, kullanılması ve dağıtımının güçlendirilmesi;
  • Kadınların katılımının desteklenmesi;
  • AB, ulusal ve bölgesel ölçekteki girişimlerle sinerjilerin artırılması 

 

Ufuk 2020’nin nihai değerlendirmesinin temel çıktıları ve içgörüleri sadece Ufuk Avrupa’nın devam eden faaliyetlerini şekillendirmekte değil aynı zamanda gelecekteki araştırma ve yenilik politikalarının geliştirilmesini etkilemekte de önemli rol oynayacaktır. 

 

Arka Plan

Ufuk 2020, yaklaşık 80 milyar Avro bütçesi ile 2014-2020 arasında devam etmiş, AB’nin sekizinci Çerçeve Programıdır. Ufuk 2020’nin hedefleri, ekonomik büyümeyi artırmak, istihdam yaratmak, araştırma ve yenilik alanında iş birliğini güçlendirmek, bilim ve endüstriyel liderlikte mükemmelliyeti desteklemek ve Avrupa’daki toplumsal zorlukların üstesinden gelmektir. 

Nihai değerlendirme, proje yararlanıcıları, ulusal makamlar ve uygulayıcı kurumlarla yapılan 1000'den fazla görüşmenin yanı sıra hem başarılı hem de başarısız katılımcılarla yapılan anketleri içeren geniş bir araştırmayı içermekte, kapsamlı nicel ve nitel analizleri birleştirmekte ve 2000'e yakın yanıtın alındığı büyük bir açık kamu istişaresine dayanmaktadır. 

Daha fazla bilgi ve Nihai Değerlendirme dokümanlarına erişmek için:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_24_461