Ufuk Avrupa Programı altında kurulmuş olan ve 2024 yılından itibaren adı Chips Ortak Girişimi olarak değişen Kurumsallaşmış Ortaklık türündeki Key Digital Technologies Ortak Girişimi (KDT JU) 2023 yılı çağrısının sonuçları açıklanmıştır. KDT JU kapsamında açılan ilk iki çağrıdaki %50 olan ülkemiz başarı oranı bu çağrıda da devam etmiştir.
KDT JU 2023 yılında 3 çağrıya aynı anda çıkmıştır. Hem Avrupa Komisyonu hem de katılımcı ülkeler tarafından fonlanacak ilk 2 çağrıdaki uluslararası başvuru süreci 2 aşamalı, sadece Komisyon tarafından fonlanacak üçüncü çağrının başvurusu tek aşamalı gerçekleşmiştir. İlk 2 çağrıda ilk aşamaya uygunluk kriterlerini sağlayan 34 başvuru olmuştur. 34 projenin 12’sinde; eşik üstü puan alan 31 projenin 11’inde Türkiye’den ortaklar yer almaktadır. İkinci aşama başvurusu yapmış 30 projenin 11’inde, desteklenmeye hak kazanan 18 projenin 5’inde Türkiye’den kurum ve kuruluşlarımız yer almaktadır. Tek aşamalı gerçekleşen üçüncü çağrı kapsamında, birinde Türkiye’den tek ortağın olduğu 3 başvuru olmuş ve hepsi de desteklenmeye hak kazanmıştır. Ülkemizden 16 ortağın (13 tekil ortak) yer aldığı 6 projede Avrupa Komisyonu’ndan 2,84 Milyon Avro hibe almaya hak kazanılmıştır!
Destek alan projelere ilişkin detaylar aşağıdadır:
1. “HORIZON-KDT-JU-2023-2-RIA-Topic 1” çağrısı kapsamında sunulan;
TÜBİTAK BİLGEM,
SMART KONTROL SİSTEMLERİ VE YAZILIM A.Ş.
- SANLAB SİMULASYON AR. GE. SANAYİ TİCARET LTD. ŞTİ.
HEMA ENDÜSTRİ A.Ş.
TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI A.Ş.
OYAK RENAULT OTOMOBİL FABRİKALARI A.Ş’nin ortak olarak yer aldığı
ShapeFuture(Ensuring European ECS Value Chain Sovereignty through Shaping the Future of ECS for Automotive Applications) akronimli proje konsorsiyumunda 41 kuruluş yer almaktadır. Bu proje düşük seviyeli, temel Elektronik Bileşenler ve Sistemler (EBS) konusunda inovasyonu yönlendirecek ve yüksek ölçüde otomatikleştirilmiş araçlar için entegre algılama, kavrama, karar verme, güvenli otomasyon ve iletişim gibi özelliklere sahip, güçlü ve arıza durumunda çalışabilen donanımları sağlamak için önemli olan EBS alanında Avrupa egemenliği ve imalat stratejisini sağlamayı hedeflemektedir.
2. “HORIZON-KDT-JU-2023-2-RIA-Focus-Topic 2” çağrısı kapsamında sunulan;
- FORD OTOMOTİV SANAYİ A.Ş.’nin ortak olarak yer aldığı
HAL4SDV(Hardware Abstraction Layer for a European Software Defined Vehicle approach) akronimli proje konsorsiyumunda 52 kuruluş yer almaktadır. Bu proje, beş ana sonuç elde etmeyi hedeflemektedir. İlk olarak, farklı çevresel topolojilere adapte edilebilen ve farklı araç boyutlarına ölçeklendirilebilen modüler yapı taşları seti üretmeyi planlamaktadır. İkinci olarak, yazılım geliştiricilere bir şablon olarak hizmet verecek olan geleceğe dayanıklı bir referans mimari geliştirilecektir. Üçüncü olarak, araç işlevlerinin uygulanması için yöntemler ve sertifikalı araç zincirleri sağlamayı ve böylece tam bir standart yazılım geliştirme çerçevesi oluşturmayı hedeflemektedir. Dördüncü olarak, yazılım geliştirme çerçevesinin, hipervizör soyutlama katmanının ve daha yüksek seviye araç işlevleri için soyutlama katmanının tamamen işlevsel bir referans uygulaması oluşturulacaktır. Son olarak, proje, yaklaşımın geçerliliğini, güvenlik kritik ve güvenlik kritik olmayan alanlardan anahtar işlevleri gerçek bir araçta sergileyerek gösterecektir.
3. “HORIZON-KDT-JU-2023-2-RIA-Topic 1” çağrısı kapsamında sunulan;
ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
OTOKAR A.Ş.
DEFTR TEKNOLOJI ELEKTRONIK MÜHENDISLIK DANISMANLIK ENERJI VE ULUSLARARASI TIC.LTD.STI.’nin ortak olarak yer aldığı
MATISSE(Model-based engineering of Digital Twins for early verification and validation of Industrial Systems) akronimli proje konsorsiyumunda 30 kuruluş yer almaktadır. Bu proje i) dijital ikizlerin oluşturulmasını, simülasyonunu, izlenmesini ve test edilmesini otomatikleştirerek, ii) dijital ikizlerin sürekli olarak gerekli özellikleri karşılamasını doğrulayarak ve iii) dijital ikizler temelli karmaşık endüstriyel sistemlerin doğrulama ve onaylanması için çoklu etki alanlı ve otomatik bir dijital ikiz araç zinciri geliştirerek bu hedefe ulaşmayı hedeflemektedir.
4. “HORIZON-KDT-JU-2023-1-IA-Focus-Topic-3” çağrısı kapsamında sunulan;
SMART KONTROL SİSTEMLERİ VE YAZILIM A.Ş.
AVL ARAŞTIRMA VE MÜHENDİSLİK SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ
TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI A.Ş.
BUYUTECH TEKNOLOJI SANAYI VE TICARET A.Ş’nin ortak olarak yer aldığı
EdgeAI-Trust(Decentralized Edge Intelligence: Advancing Trust, Safety, and Sustainability in Europe) akronimli proje 12.0 puan almıştır. Proje konsorsiyumunda 53 kuruluş yer almaktadır. Bu proje, uçta tamamen işbirlikçi yapay zeka ve öğrenmeyi sağlayan donanım ve yazılım uç yapay zeka çözümleri ve araçlarının, yanı sıra merkezi olmayan uç yapay zeka için etki alanından bağımsız bir mimari geliştirmeyi amaçlamaktadır. Böylece, açıklanabilirlik ve dayanıklılığa odaklanarak birlikte çalışabilirlik, yükseltilebilirlik, güvenilirlik, emniyet, güvenlik ve toplumsal kabulü etkinleştiren büyük ölçekli uç yapay zeka çözümlerini mümkün kılacaktır.
5. “HORIZON-KDT-JU-2023-2-RIA-Topic-1” çağrısı kapsamında sunulan;
TUSAŞ TÜRK HAVACILIK VE UZAY A.Ş.’nin ortak olarak yer aldığı
ATHENA(Advanced Technologies for High value imagiNg Applications) akronimli proje konsorsiyumunda 23 kuruluş yer almaktadır. Bu proje, yüksek itibarlı Araştırma ve Teknolojik Kuruluşlar, görüntüleme teknolojilerinde büyük endüstriyel oyuncular ve kullanıcılar olmak üzere güçlü bir Avrupa konsorsiyumu tarafından toplanarak, bu teknolojileri kullanım durumları için belirlemek, tasarlamak, geliştirmek, test etmek ve geniş kitlelere benimsetmek için ortak özellikler belirleyerek sanayileşmelerini destekleyerek, yalnızca yeni sensörlerin ve yongaların geliştirilmesini ele almakla kalmayacak, aynı zamanda umut vaat eden kompozit teknolojileri uygulamalarının önünü açmak için bunların daha büyük sistemlere entegrasyonunu da ele alacaktır.
6. “HORIZON-KDT-JU-2023-3- CSA-Topic-3” çağrısı* kapsamında sunulan;
- FORD OTOMOTİV SANAYİ A.Ş.’nin ortak olarak yer aldığı
FEDERATE (SoFtwarE DefinEd vehicle suppoRt And coordinaTion project) akronimli proje konsorsiyumunda 29 kuruluş yer almaktadır. Bu projenin amacı yazılım tanımlı araç (SDV) ekosisteminin gelişimini hızlandırmak, canlı bir Avrupa topluluğunu teşvik etmek ve SDV Ar-Ge&I faaliyetlerini düzenlemek için tüm ilgili paydaşları bir araya getirmektedir. *Sadece Avrupa Komisyonu tarafından fonlanacaktır.
Ufuk Avrupa Programı Türkiye koordinasyon ofisi TÜBİTAK, AB Çerçeve Programları birimimizde görev yapmakta olan Dijital, Endüstri ve Uzay Kümesi Ulusal İrtibat Noktaları olarak projeleri desteklenmeye hak kazanan kuruluşlarımızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.