
Sağlık alanındaki araştırma ve yenilik projelerine fon sağlayan bir kamu-özel sektör kurumsallaşmış ortaklığı olan Yenilikçi Sağlık Girişimi (IHI) tarafından desteklenen ILLUMINATE Projesi ile prostat kanserinde kullanılan Lu-177-PSMA tedavisinden hangi hastaların yararlanabileceğinin belirlenmesi ve daha fazla sayıda hastanın bu tedaviden faydalanabilmesi için Lu-177 üretim yöntemlerinin iyileştirilmesi amaçlanmaktadır.
Teranostikler olarak isimlendirilen sistemlerde aynı hedefe bağlanan tanı ve tedavi ajanları birlikte bulunmaktadır. Örneğin bir kanser hücresi üzerinde bulunan spesifik bir proteini hedefleyen bir molekül, görüntülemeye imkan veren radyoaktif bir izotop ve kanser hücresini öldüren başka bir izotopu birlikte taşıyabilmektedir.
ILLUMINATE Projesi, hormon tedavilerine direnç kazanmış ve diğer organlara yayılmış olan prostat kanserinin tedavisinde kullanılan Lutesyum-177-PSMA (Lu-177-PSMA) radyoaktif ajanına odaklanmaktadır. Prostat kanserli hücreler, hücre yüzeylerinde yüksek oranda prostat-spesifik antijen (prostate-specific membrane antigen (PSMA)) bağlanabilmektedir. Lu-177-PSMA, Lutesyum-177 ismi verilen ve bu antijene bağlanan radyoaktif bir görüntüleme ajanı taşır, böylece radyoaktif Lutetium-177, kanserli hücrelere etkili bir şekilde bağlanabilmektedir. Bu tedaviyi alabilen prostat kanser hastalarında tedavinin etkili ve başarılı olduğu bilinmekle birlikte, hastaların %30’u bu tedaviden faydalanamamaktadır. ILLUMINATE Projesi ile hangi grup hastanın bu tedaviden etkin şekilde faydalanabileceğinin belirlenmesi ve Lutesyum-177 üretim yöntemlerini iyileştirerek daha fazla hastanın tedaviye ulaşabilmesinin sağlanması amaçlanmaktadır. İlgili projede hastada tedavi yanıtını çok hızlı bir şekilde ölçebilen yeni bir görüntüleme tekniği “Metabolik Manyetik Rezonans Görüntüleme” (metabolic magnetic resonance imaging (MeMRI)) kullanılmıştır. Bu yöntemle hücrelerin çoğalma ve hücre içi enerji metabolizma süreçleri izlenebilmektedir. Bu görüntüleme tekniği sayesinde tedaviye dirençli olabilecek hastalar hızlı bir şekilde tespit edilerek, bu hastaların farklı tedavi seçeneklerini değerlendirmeleri için zaman kazandırılabilmektedir.
Proje kapsamında devam eden bilimsel çalışmalarla farklı kanser tedavilerinde de bu görüntüleme yönteminin başarılı bir şekilde kullanabilmesi hedeflenmektedir.
IHI-5 çağrısı kapsamında teranostik konusunda desteklenen ILLUMINATE, Thera4Care ve Accelerate.EU projeleri yer almaktadır.
ILLUMINATE Projesinin kapsamı, proje ortakları ve proje kapsamında bugüne kadar elde edilen önemli sonuçlar gibi bilgilere IHI sayfası üzerinden erişebilirsiniz. Ayrıca projenin resmi internet sayfasını ve CORDIS sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.
Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi