IMI report
  30 December 2024

Değerli Araştırmacılar,

Yenilikçi Sağlık Girişimi (IHI) ilaç araştırmaları, medikal teknolojiler, biyoteknoloji, dijital sağlık ve aşı alanlardaki araştırma ve yenilik projelerine fon sağlayan bir kamu-özel sektör kurumsallaşmış ortaklığıdır. 

IHI Programının özel sektör ayağını aşı, ilaç, bilgi iletişim teknolojileri, medikal görüntüleme, radyoterapi ve biyoteknoloji alanlarında faaliyet gösteren endüstri kuruluşu birlikleri (COCIR, EFPIA (Vaccines Europe da dahil), EuropaBio ve MedTech Europe) oluşturmakta ve bu birlikte yer alan endüstri kuruluşları projelere ayni ve nakdi katkı sağlamaktadırlar. 

Araştırmaya fon sağlayan programların etkisinin ölçülmesi için farklı yöntemler kullanılmaktadır. Araştırmacılar, bilimsel dergilerde yayınlar yaparak, önemli bilimsel sonuçlara nasıl ulaştıklarını, tahmin edilmeyen bir buluşu nasıl gerçekleştirdiklerini ve öğrendikleri yeni bir bilimsel konuyu paylaşma imkanı bulmaktadırlar. IHI ve Yenilikçi İlaçlar Girişimi (IMI) gibi programlar kapsamında yapılan bilimsel araştırmaların analiz edilmesi, programların sağlık alanındaki araştırmalara olan katkısını değerlendirmek açısından kritik ve önemlidir. 

IMI ve IHI Programlarında kapsamında desteklenen projelerin çıktı ve etkilerinin takip edilebilmesi için, bu programlardan kaynaklanan bilimsel makalelerin analizi yapılmaktadır. Her yıl yayınlanan ve IMI ve IHI projelerinden kaynaklanan bilimsel yayınların incelendiği 15. rapor, Nature Research Intelligence tarafından 2010-2023 yıllarını kapsayacak şekilde hazırlanmıştır.  

Raporda, IMI ve IHI projeleri ile ilgili önemli değerlendirmeler yer almaktadır. Bir kamu-özel sektör ortaklığı olan ve sektörler arası işbirliği hedefleyen IMI ve IHI Programları tarafından desteklenen projelerden yüksek kaliteli bilimsel yayınlar yapıldığının altı çizilmektedir. IMI projelerinden, 133 ülkenin yer aldığı 11300 makale yayınlanmış olup, bu yayınlar yüksek atıf alan makaleler arasında %10’luk dilimde yer almaktadır. Bu raporda, IMI projelerinden kaynaklanan yayınların özel sektör ve uluslararası işbirliğine dayanan yapısı vurgulanmakta olup, bu yayınların dünya ortalamasının yaklaşık iki katı atıf etki faktörüne (citation impact score) sahip olduğu belirtilmektedir. Ayrıca IMI projelerinden kaynaklı makalelerin çok büyük oranda açık erişimle yayınladığı raporda yer alan önemli hususlar arasında yer almaktadır. 

Rapora link üzerinden erişim sağlayabilir ve önemli başlıkların yer aldığı raporun kısa versiyonunu da inceleyebilirsiniz. 

IHI Programına ait önemli bilgi ve haberleri ortaklığın Ufuk Avrupa sayfasını ve IHI resmi internet sayfasından takip edebilirsiniz.

Başvuru sürecinde TÜBİTAK Uluslararası İşbirliklerine Katılımı Özendirmeye Yönelik Destek ve Ödül Programları’ndan faydalanabilirsiniz. 

IHI çağrılarına başvuru yaparak, sağlık alanında çığır açıcı, disiplinler arası ve sektörler arası araştırma ve yenilik faaliyetlerini gerçekleştirecek iş birlikleri kurabilir, hasta odaklı bir araştırma ekosistemine dahil olarak, hastalar ve toplum için somut fayda yaratacak proje ekiplerinde yer alma fırsatı yakalayabilirsiniz. 

Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi