Ufuk Avrupa Küme 4 Dijital 2021-2022 Çağrı Sonuçları Açıklandı!
  02 June 2022

Ufuk Avrupa Programı’nın Küresel Sorunlar ve Endüstriyel Rekabet sütunu altında yer alan, “Küme 4: Dijital, Endüstri ve Uzay" bünyesinde bulunan “Dijital” çağrıları kapsamında yapılan başvurulardan, Ufuk Avrupa desteklerinden faydalanan 2 Türk kuruluşunun yer aldığı 2 farklı proje, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmiştir.

Desteklenen projeler, ulusal koordinasyonu TÜBİTAK tarafından yürütülen Ufuk Avrupa Programı kapsamında, AB Komisyonundan toplamda 478 Bin Avro hibe almıştır.

“Yapay zekânın cinsiyet, ırk ve diğer önyargılarının önlenmesi” çağrısında fonlanmaya hak kazanan, Farplas’ın ortak olarak yer aldığı BIAS projesi, toplamda 15 proje başvurusu içerisinden ilk üçe girerek büyük bir başarıya imza atmıştır. Proje kapsamında, işe alım süreçlerinde kullanılan ve adayların niyet mektupları ve kişisel verilerini inceleyerek işe alım kararlarına yardımcı olan yapay zekâ uygulamalarının oluşturduğu yazılımsal önyargıların önlenmesi amaçlanmaktadır. Norveç’in koordine ettiği projede 8 farklı ülkeden toplam 8 ortak bulunmaktadır.

“Kanada ile uluslararası iş birliği” çağrısı kapsamında Bilkent Üniversitesi’nin ortak olarak yer aldığı FoQaCiA projesinde, kuantum algoritmalarının teorik temelleri üzerine Kanada’dan da ortakların yer alacağı araştırmalar gerçekleştirilecektir. Önümüzdeki yıllarda hayata geçirilmesi planlanan büyük ölçekli kuantum hesaplama yatırımlarının ise ancak söz konusu teorik temellerin yeni görüş ve fikirlerle güçlendirilmesi ile başarıya ulaşacağı düşünülmektedir. Portekiz tarafından koordine edilecek projede 6 farklı ülkeden toplam 7 ortak bulunmaktadır.

Ufuk Avrupa Nedir?

Avrupa Birliği 9. Çerçeve Programı olan Ufuk Avrupa ile 2021-2027 yılları arasında 95,5 milyar Avroluk bütçeyle bilim ve yenilik faaliyetlerinin desteklenmesi hedeflenmektedir.

Ufuk Avrupa Programın amaçları;

  • Avrupa Birliği’ni bilimsel ve teknolojik yönden güçlendirmek,
  • Avrupa’nın yenilik kapasitesini, rekabetçiliğini ve istihdamını yükseltmek, toplum önceliklerini karşılamak,
  • Avrupa’nın sosyoekonomik model ve değerlerini sürdürmektir.

Ufuk Avrupa Programının yapısı, Ufuk2020 Programının yapısına benzer şekilde 3 bileşen altında toplanmaktadır. Bu 3 bileşen Bilimsel Mükemmeliyet, Küresel Sorunlar ve Endüstriyel Rekabet, Yenilikçi Avrupa olarak belirlenmiştir. Alt programların birbiri ve diğer Birlik Programları ile uyumlu ve bütünleyici olması planlanmıştır. Açık bilim ve açık yenilik kavramları Programın bütünü için uygulanacaktır.