
Temiz Hidrojen Ortaklığı tarafından daha evvel açılmış olan Paydaşlar Grubu Niyet Beyanı Çağrısı bu yıl tekrar açılmış olup 31 Ocak 2024 tarihine (23:59 CET) kadar başvuruda bulunulabilecektir.
Söz konusu gruba, Ortaklığın bir diğer organı olan ve TÜBİTAK’ın da aralarında bulunduğu Ülke Temsilcileri Grubu tarafından olası paydaş önerme hakkı bulunmaktadır. Bu sebeple, çağrı ile ilgilenen tarafların TÜBİTAK ile ncpenergy@tubitak.gov.tr adresi üzerinden ulusal irtibat noktaları ile iletişime geçmesinde büyük fayda görülmektedir.
Çağrı kapsamında seçilecek paydaşların aşağıda yer alan spesifik şartlardan en az birini sağlaması beklenmektedir:
- Hidrojen değer zinciri sektörlerinden birinde kayıtlı/çalışan bir kuruluş olmak;
- Başka bir ilgili Avrupa ortaklığını temsil eden bir kuruluş olmak;
- Bilimsel topluluğun temsilcisi bir kuruluş olmak. (Single Basic Act madde 58’de belirtilen Temiz Hidrojen Ortaklığı, özellikle sıfır emisyonlu karayolu ve su taşımacılığı, Avrupa'nın demiryolu, temiz havacılık, gezegen için süreçler ve temiz çelik Avrupa ortaklıkları ile etkileşimde bulunmalıdır." Düsturu kapsamında faaliyet gösteren oluşumlar)
Çağrı metninin dikkatli bir şekilde incelenmesi önem arz etmektedir.
Çağrı metnine ulaşmak için buraya tıklayınız.
Çağrıya başvurmak için: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/CEI_StakeholderGroup
Temiz Hidrojen Ortaklığı Paydaşlar Grubu Hakkında Genel Bilgilendirme:
Temiz Hidrojen Ortaklığı çalışma alanları dahlinde faaliyet gösteren ulusal veya özel sektörden tüm paydaş ve grupları ve hatta yeri geldiğinde uluslararası oluşumları da içeren, üye ülkelerden ve asosiye ülkelerden müteşekkil adı geçen Ortaklığın danışma organıdır. İçerisinde, temiz hidrojen üreten, dağıtan, depolayan, ihtiyaç duyan veya kullanan sektörlerin temsilcilerini, diğer ilgili Avrupa ortaklıklarının temsilcilerini, ayrıca Avrupa Hidrojen Vadileri Bölgesel Ortaklık ve bilimsel topluluğun temsilcilerini barındırmaktadır.
Paydaşlar Grubunun başlıca görevleri:
- Temiz Hidrojen Ortaklığı'nın Çok Yıllık Çalışma Planı'nda belirtilen stratejik ve teknolojik önceliklere ilişkin, ilerleme ve ihtiyaçlar dikkate alınarak görüş sağlamak
- Temiz Hidrojen Ortaklığı ile yan sektörler veya değer katma potansiyeli olduğuna inanılan herhangi bir sektör arasında somut sinerjilerin oluşmasını sağlamak için öneriler sunmak
- “European Hydrogen Forum of the Clean Hydrogen Alliance” oluşumuna görüş bildirmek
- Temiz Hidrojen Ortaklığı'nın planlanan girişimleri hakkında yorum vermek
Grup hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak ve halihazırdaki üyelerine bakmak için buraya tıklayınız.
Temiz Hidrojen Ortaklığı Paydaşlar Grubu Niyet Beyanı Çağrısı Hakkında Kısa Bilgi:
Çağrı kapsamında, seçilme koşullarına ilişkin olarak öne çıkan hususlardan bir kısmı aşağıda sıralanmıştır ancak çağrıya başvuracak tarafların açıklamalı çağrı dokümanını detaylı olarak incelemesi önem arz etmektedir.
- Paydaşlar grubu, birlik içinde temiz hidrojen üreten, dağıtan, depolayan, ihtiyaç duyan veya kullanan sektörlerin temsilcilerini içermesi beklenmekte olup bu sebeple başvuruların da bu şekilde yapılması gerekmektedir.
- Başvuru gerçekleştirecek olan taraflar seçilirken, coğrafi dağılım, sektör temsilciliği, paydaş uzmanlığı ve cinsiyet açısından dengeli bir temsil gibi ilkeler göz önünde bulundurulacaktır.
- Ortaklığın bir diğer organı olan Ülke Temsilcileri Grubunun paydaş önerme hakkı bulunmaktadır.
- Başvuruda bulunan ve şartları sağlayan taraflar, Hydrogen Europe, Hydrogen Europe Research ve Komisyon tarafından desteklenen Program Ofisi’nden müteşekkil bir komite tarafından değerlendirilecektir. Komite sonrasında bir asil ve yedek liste oluşturacak ve ilgili onay süreci başlatılacaktır.
- Gruba seçilen paydaşların temelde görev süreleri 4 yıl olup uygun görülmeleri durumunda 3 yıl daha sürelerinin uzatılma imkanı mevcuttur.
- Başvurusu olumlu değerlendirilen taraflardan 1’i asil olmak üzere 3 taneye kadar yedek temsilci belirleme hakkına sahip olacaktır.
- Her Paydaş Grubu Üyesi, kendi iç kurallarına uygun olarak bireysel temsilcilerinin görev süresini belirleyebilir. Temsilcinin görevi düşerse, ilgili Üye, temsilcinin görev süresinin geri kalanı için yeni bir temsilci atar.
- Gerekli görülen durumlarda yedek listeden de paydaşların söz konusu gruba davet edilmesi gündeme gelebilir. Böyle bir durum olması halinde seçilen paydaş grubun görev süresi boyunca seçilebilecektir (4 yıldan arta kalan süre boyunca).
Seçim Kriterleri:
Hidrojen değer zincirinin tamamının Avrupa Birliği çapındaki kapsamını yansıtmak ve aynı zamanda sektör için gerekli nitelik ve becerileri yansıtmak ve dolayısıyla bu organın etkinliğini sağlamak amacıyla aday grup veya sektör temsilcileri, tercihen derneklerin aşağıdaki seçim kriterlerini karşılamalar beklenmektedir:
- AB üye devletlerinden veya Ufuk Avrupa Programı Asosiye ülkelerinden birinde yer yerleşik olması,
- Temiz hidrojen sektörü veya hidrojen tedarik/değer zinciri içinde faaliyet gösteren kuruluşlarla en az üç yıl boyunca sinerji içinde faaliyet göstermelidir;
- Üye sayısının en az %50’si veya en az 25 üyesinin hidrojen sektöründe aktif olan temsilcilerden oluşması,
- En az üç Üye Devletin çıkarlarını temsil eden bir Avrupa derneği veya kuruluşu olması
Nihai değerlendirme ve atamada, Yönetim Kurulu, Orta ve Doğu Avrupa kapsamına özel bir önem vererek cinsiyet dengesi ve coğrafi kapsam da dahil olmak üzere tüm temiz hidrojen paydaşlarının dengeli bir temsilini ve yeterliliğini sağlamaya çalışacaktır. Sektörlerin temsili ve paydaşların uzmanlığındaki boşlukları doldurmak ve coğrafi dağılım ile cinsiyet dengesini sağlamak için yeni üyeler seçilirken Paydaşlar Grubunun mevcut bileşimi dikkate alınacaktır.
Çağrı kapsamı dışında tutulan taraflar:
- Sadece kendi çıkarlarına yönelik kâr amacı güden kuruluşlar
- Aynı marka altında faaliyet gösteren ve dolayısıyla doğrudan faaliyetleri ötesinde sınırlı temsil yeteneği olan herhangi bir araştırma merkezi grubu veya kuruluşu;
- Uygun akademik niteliklere ve/veya göreve ilişkin deneyime sahip en az bir asil ve bir yedek temsilci adayıyla başvuruda bulunmayan herhangi bir aday grubu veya kuruluş;
- Farklı cinsiyetlerden temsilci ve alternatif temsilci ile başvuruda bulunmayan aday grup veya kuruluş;
- Avrupa Birliği'nin çıkarlarını temsil etmeyen herhangi bir uluslararası çıkar grubu.
Seçilme ve Atanma Prosedürü:
Temiz Hidrojen Ortak Girişimi'nin Stakeholders Group üyelerini seçme ve atama prosedürü, başvuruların temel kriterlere göre değerlendirilmesi, bir Değerlendirme Paneli tarafından adayların belirlenmesi ve Governing Board tarafından yeni üyelerin atanması süreçlerini içerir. Atanan üyelerin gizlilik, etik davranış ve çıkar çatışması kurallarına uyması beklenir ve atamadan önce bu konularda taahhütte bulunmaları gerekir. Yeni üyelerin isimleri ve görevleri, Clean Hydrogen JU web sitesinde yayımlanacak ve görev süresi boyunca oluşabilecek boşluklara karşı yedek liste belirlenmiştir.
Çağrıya başvurmak için: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/CEI_StakeholderGroup