02 July 2024

Avrupa Araştırma Alanı (ERA) bağlamında Üye Devletlerle ortak güneş enerjisi araştırma ve yenilikçilik gündemi oluşturulmasına yönelik hazırlanan Personel Çalışma Belgesi kamuoyu ile paylaşıldı. 

Söz konusu rapora buradan ulaşılabilmektedir. 

Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanmakta olan Komisyon Personel Çalışma Belgesi (Commission Staff Working Document) minvalindeki belgeler genellikle Komisyon personeli tarafından oluşturulan detaylı analizler, değerlendirmeler veya raporlar içermekte olup belirli politikalar, projeler veya yasal düzenlemeler hakkında derinlemesine bilgi sağlamak ve bu konularla ilgili olarak karar alıcıları ve diğer paydaşları bilgilendirmek amacını taşımaktadır. Bu belgeler genellikle bir politika teklifi veya yasal düzenleme önerisiyle ilgili olarak detaylı arka plan bilgisi, istatistikler ve analizler sunar ve resmi olarak yayınlanmadan önce yapılan hazırlık çalışmalarının bir parçası olabilir.

Söz konusu belgede, solar fotovoltaik, konsantre güneş enerjisinin yanında konsantre olmayan güneş enerjisi teknolojilerinin de kapsam dahline alındığı ve incelendiği belirtilmekte olup geçmişten bu yana kat edilen yol hakkında bilgi paylaşımında bulunulmaktadır. Raporda, Avrupa Birliği’nin güneş enerjisi teknolojilerinde güçlü bir yenilik ortamına sahip olduğu ve 2010-2020 yılları arasında güneş enerjisi maliyetinin %82 azaltıldığı ve bu durumun, güneş enerjisini haneler için en erişilebilir yenilenebilir enerji kaynağı haline getirdiği ve enerji fiyatlarındaki dalgalanmalardan tüketicileri korumaya katkı sağlandığı belirtilmektedir. 

AB sathında, Yeşil Mutabakat, Yeşil Mutabakat Endüstri Planı (Green Deal Industrial Plan for the Net-Zero Age) ve REPowerEU Planı ile güneş enerjisini AB'nin net sıfır ekonomiye geçişinde bir yapı taşı haline getirildiğinin altı çizilen dokumanda, 2022 yılında kabul edilen AB Güneş Enerjisi Stratejisi (EU Solar Energy Strategy) ile 2025 yılına kadar 320 GW ve 2030 yılına kadar neredeyse 600 GW güneş PV kurulumu hedeflendiği ifade edilmektedir. Bu strateji ile mevcut güneş enerjisi teknolojilerinin maliyetinin düşürülmesi ve enerji dönüşüm verimliliğinin artırılması için araştırma ve yenilikçiliğin öneminin vurgulandığı görülmektedir. 

Söz konusu hedeflerin yanında, güçlü bir temiz enerji üretim sektörü ve tedarik zincirinin oluşturulmasının önemine de değinilen raporda, 2023 Yeşil Mutabakat Endüstri Planı ile AB'nin net sıfır endüstrisinin rekabet gücünün artırılması ve hızlı bir şekilde iklim nötrlüğüne geçişin desteklenmesinin amaçlandığı belirtilmektedir. Ayrıca, Kritik Hammaddeler Yasası ve Net Sıfır Endüstri Yasasının da PV ve solar termal teknolojilerin üretimini de desteklediği vurgulanmaktadır. 

Ayrıca söz konusu belgede, Avrupa Güneş Anlaşması (European Solar Charter) ile Komisyonun, PV ürünleri için çevre ve enerji performans standartlarını belirlemek amacıyla Ekotasarım ve Enerji Etiketleme düzenlemeleri önermeyi planlamakta olduğu, bu düzenlemelerin çevresel olarak sürdürülebilir PV ürünlerinin rekabet gücünü artırmasının beklendiği ifade edilmektedir. 

Bu hususların yanında, solar enerji konusundaki araştırma ve yenilik konulu fonlama imkânları ve özel sektör yatırımları ile SET Plan kapsamında öncelik atfedilen alanlar ve ihtiyaçlar hakkında detaylı bilgi paylaşımında bulunulmuştur. 

Çalışma Belgesinde yer alan hususlar mevcut state-of-art seviyesi ile gelecek dönemde çıkması muhtemel çağrılar hakkında bir ön bilgilendirme dokumanı olma niteliği taşımaktadır.