05 July 2024

Ufuk Avrupa Programı Küme 4 Dijital Alanı "Hedef 3: Dünya lideri veri ve bilgi işlem teknolojileri" ve "Hedef 4: Rekabet ve yeşil mutabakata uygunluk için dijital ve gelişmekte olan teknolojiler" kapsamındaki 2024 yılı ilk çağrılarında, ülkemizden 11 ortak olmak üzere 10 farklı kuruluşumuzun yer aldığı 6 farklı proje, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmiş ve toplamda 3.22 Milyon Avro hibe almaya hak kazanmıştır!

Destek alan projelere ilişkin detaylar aşağıdadır:

AI4SWEng, yazılım geliştiricilerine yapay zeka destekli çözümler sunarak, çevik yazılım geliştirme süreçlerindeki zorlukları azaltmayı, iş verimliliğini, memnuniyetini ve yaratıcılığı artırmayı hedeflemektedir. Proje kapsamında, AISysDev ve Test Otomasyon Aracı dahil olmak üzere, dört kullanım senaryosunda doğrulanacak ve teslim edilecek bir platform geliştirilecektir. Bu platform, kod üretimi, çapraz derleme, gelişmiş hata ayıklama, dinamik dilimleme, güvenlik-gizlilik tasarımı, güvenilirlik, enerji verimliliği ve uyarlanabilirlik gibi yazılım yaşam döngüsünün uçtan uca desteklenmesini sağlayacaktır. Ayrıca, yapay zeka destekli tersine yürütme ve yapay zeka destekli ters yürütme için sahte kod oluşturma gibi özellikler de sunulacaktır. Söz konusu projede BITNET Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi, ATPHARMA ve Ergünler İnşaat Petrol Ürünleri Otomotiv Tekstil Madencilik Su Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi yer almaktadır. 

“HORIZON-CL4-2024-DATA-01: AI-driven data operations and compliance technologies (AI, data and robotics partnership) (IA)” çağrı başlığı kapsamında desteklenen ACCOMPLISH projesinde 25 ortak yer almakta olup projede her büyüklükteki işletmenin veri/yapay zeka operasyonlarında, veri/yapay zeka varlıklarında, çözümlerinde ve sonuçta uyumluluğun basitleştirilmesi, entegre edilmesi ve otomatikleştirilmesine hazırlığının arttırılması amaçlanmaktadır. Söz konusu projede TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş., ve MAN Türkiye A.Ş. proje ortağı olarak yer almaktadır.

“HORIZON-CL4-2024-DIGITAL-EMERGING-01-04: Industrial leadership in AI, Data and Robotics boosting competitiveness and the green transition” çağrı başlığı kapsamında desteklenen iBot4CRMs projesinde 18 ortak yer almakta olup bu kapsamda kentsel atıklardan ve ömrünü tamamlamış ürünlerin (otomobil elektrik motoru) demontajı ve sökümüyle kritik hammaddelerin geri kazanımını sağlamak amacıyla, yenilikçi yapay zeka araçları, veri modellerini entegre eden kendini öğrenen robotik sistemler geliştirmesi ve pilot uygulamaların gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Söz konusu projede TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. ve VOLT Elektrik Motorları, proje ortağı olarak yer almaktadır.

AMALTEA projesinin temel amacı, robotik, yapay zeka ve veri kullanımı ile enerji tüketimini, kaynak kullanımını ve atıkları azaltmak, güvenliği artırmak ve süreçlerin güvenilirliğini ve ürün kalitesini iyileştirmektir. Dijital araçların geliştirilmesi ve entegrasyonu ile değer zinciri dijitalleştirilecektir. Bu kapsamda, tasarım, üretim, montaj ve geri dönüşüm aşamaları yeniden şekillendirilecektir. Ayrıca, proje kapsamında insan-robot işbirliği ve veri güvenliği konuları dikkate alınacaktır. Projede TEKNOPAR Proje ortağı olarak yer almaktadır.

HIVEMIND, yapay zeka ve veri teknolojilerini kullanarak, yazılım mühendisliği yöntemleri ve uygulamaları geliştirmeyi amaçlayan bir projedir. Proje, yazılım geliştirme ekiplerine destek sağlayan paydaşlar ile çoklu yapay zeka ajanlarının iş birliğini mümkün kılan, uyarlanabilir bir Çoklu Dil Modeli (Large Language Model - LLM) tabanlı çoklu-ajan çerçevesi sunmaktadır. Bu ajanlar, akıllı sistem özelliklerini desteklemek, karmaşık gereksinimleri otomatik olarak türetmek ve tutarsızlıkları ve belirsizlikleri dikkate alarak çevik modellemeyi kolaylaştırmak için kritik öneme sahiptir. HIVEMIND, yazılım geliştirme sürecinin her aşamasında ve yazılım bakımında kapsamlı destek sağlar. Projede HAVELSAN AŞ. ve TIGA BİLİŞİM Proje ortağı olarak yer almaktadır.

AID4SME projesi, KOBİ'lerin dijital dönüşümünü ve sürdürülebilirliğini artırmak amacıyla yapay zeka ve ileri üretim teknolojilerini kullanarak çeşitli endüstriyel süreçlerin iyileştirilmesini hedeflemektedir. AID4SME projesi kapsamında, Arçelik'in üretim teknolojilerine yönelik 4 kullanım durumu ele alınacaktır. İlk durumda, yapay zeka destekli karar destek sistemi ile ömrünü tamamlamış ürünlerin yenilenmesi ve döngüsel ekonomi entegrasyonu sağlanacaktır. İkinci durumda, ekstrüder süreçlerinde akıllı malzeme harmanlama optimizasyonu gerçekleştirilecektir. Üçüncü durumda, buzdolabı üretiminde artırılmış algılama ve genişletilmiş gerçeklik çözümleri ile kalıp ayarları optimize edilecektir. Son olarak, dördüncü durumda, buzdolabı kapı contalarının montajı, insan operatörlerle işbirliği yapan özel bir işbirlikçi robot sistemi kullanılarak iyileştirilecektir. Projede ARÇELİK Proje ortağı olarak yer almaktadır.