
Kanser vakaları tüm dünya genelinde hızla artarken, bu vakarın yaklaşık dörtte biri Avrupa'da bulunmaktadır. 2010-2020 yılları arasında kanserle yaşayan kişi sayısı %3,5 artmıştır. Avrupa Komisyonu tarafından 2040 yılına kadar bu oranın %18 daha yükselmesi ve ölüm nedenleri arasında kanser kaynaklı ölümlerin ilk sırada yer alması beklenmektedir. Kanser hastalarının yarısında mevcut tedavilere direnç gelişmesi, daha etkili tedavilere ihtiyaç olduğunun önemli bir göstergesidir. Son on yılda geliştirilen 150 kanser ilacından yalnızca 9’unun çocuklarda tedavi için onaylanması, ilaç geliştirme süreçlerindeki büyük boşluğu da ortaya koymaktadır.
Yenilikçi Sağlık Girişimi (IHI), ilaç araştırmaları, medikal teknolojiler, biyoteknoloji, dijital sağlık ve aşı alanlardaki araştırma ve yenilik projelerine fon sağlayan bir kamu-özel sektör kurumsallaşmış ortaklığıdır.
Avrupa'nın Kanseri Yenme Planı ve Ufuk Avrupa Kanser Misyonu doğrultusunda, Yenilikçi İlaçlar Girişimi (IMI) ve Yenilikçi Sağlık Girişimi (IHI) programları kapsamında kanserin biyolojik mekanizmasını daha iyi anlamak, erken ve doğru teşhis yöntemleri geliştirmek ve tedavi süreçlerini daha etkili hale getirmek için birçok yenilikçi proje hayata geçirilmektedir. Projeler kapsamında akciğer, kolorektal, meme ve prostat gibi yaygın kanser türlerinin yanı sıra, çocuklarda sık görülen beyin ve kan kanserleri gibi nadir kanserler de araştırılmaktadır. Şu ana kadar, IMI ve IHI Programları tarafından kanserin önlenmesi, teşhisi ve tedavisine yönelik 22 projeye toplam 480 milyon Avro fon sağlamıştır. Bu alandaki çığır açan projelerden bazıları aşağıda paylaşılmaktadır:
📌ACCELERATE.EU: Dirençli Kanserlerde Yeni Umut
Pankreas, meme ve beyin kanseri gibi agresif türlere yönelik geliştirilen bu proje, kanser hücrelerini hedef alan yenilikçi bir yaklaşım sunmaktadır. Kemoterapiye dirençli vakalarda etkili olabilecek radyo-teranostikler geliştirilerek kanserle savaş hedeflenmektedir.
📌ITCC-P4: Çocukluk Çağı Kanserlerinde Yeni Yaklaşımlar
Çocukluk çağı kanserlerine yönelik geliştirilen bu proje, 20'den fazla yaygın çocukluk çağı kanserini kapsayan 400'den fazla modeli bir araya getirilerek, daha etkili ve güvenli tedavi yöntemlerinin oluşturulması amaçlanmaktadır.
📌IMMUcan: Bağışıklık Sistemini Kanserle Savaşta Güçlendirme
Bağışıklık sisteminin kanser ile savaşının daha iyi anlaşılması ve bireyselleştirilmiş immünoterapi yaklaşımlarının geliştirilmesi hedeflenmektedir.
📌GUIDE.MRD: Residüel Kanserin Tespiti
Erken evre kanser hastalarında, dolaşımdaki tümör DNA’sı (ctDNA) testi ile hastalığın kalıntılarının tespit edilerek ek tedaviden (kemoterapi veya radyoterapi gibi) fayda görebilecek hastaların belirlenmesi için klinik bir deneme yürütülerek yenilikçi çözümler geliştirilmesi hedeflenmektedir.
📌BIGPICTURE: Kanser Tanısında Yapay Zeka
Patoloji görüntüleri üzerine geliştirilen yapay zeka destekli çözümler ile kanser teşhisinin hızının ve doğruluğunun arttırılması amaçlanmaktadır.
📌T2EVOLVE: CAR-T Hücre Tedavisinin Geliştirilmesi
CAR-T hücre tedavisinin kanser hastalarında daha güvenli ve etkili hale gelmesi için klinik araştırmalar yürütülmektedir ve tedavilerin toksisitesi, vücuttaki davranışlarının analizi gibi konuları da içerecek bir inovasyon ekosisteminin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
📌SISAQOL-IMI: Kanser Klinik Araştırmalarında Hasta Raporlu Sonuçlar
Kanser klinik araştırmalarında sağlıkla ilişkili yaşam kalitesinin ve hasta rapor sonuçlarının analiz edilmesi ve yorumlanması için uluslararası bir konsensüs oluşturulması amaçlanmaktadır. Proje, hasta rapor sonuçlarının kullanımını standartlaştırarak hasta memnuniyetini artırılması ve karar destek süreçlerinin iyileştirilmesi hedeflenmektedir.
Bu projeler kapsamında elde edilen önemli sonuçlar, kanser ile mücadelede araştırmaların ulaştığı noktayı göstermektedir. Daha etkili, hızlı ve kişiselleştirilmiş tedavi yöntemleri ile gelecekte kanserin tamamen yenilebileceği günler çok da uzak olmayabilir!
Haber ve kanser alanında desteklenen projeler hakkında detaylı bilgi için IHI sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
IHI Programına ait önemli bilgi ve haberleri ortaklığın TÜBİTAK sayfasını ve IHI resmi internet sayfasından takip edebilirsiniz.
IHI Programına başvuru sürecinde TÜBİTAK Uluslararası İşbirliklerine Katılımı Özendirmeye Yönelik Destek ve Ödül Programları’ndan faydalanabilirsiniz.
IHI çağrılarına başvuru yaparak, sağlık alanında çığır açıcı, disiplinler arası ve sektörler arası araştırma ve yenilik faaliyetlerini gerçekleştirecek iş birlikleri kurabilir, hasta odaklı bir araştırma ekosistemine dahil olarak, hastalar ve toplum için somut fayda yaratacak proje ekiplerinde yer alma fırsatı yakalayabilirsiniz.
Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi