chips2025
  24 April 2025

Ufuk Avrupa Programı kapsamında desteklenen Ortak Girişimler'den biri olan Key Digital Technologies (KDT) Ortak Girişimi yeni adıyla ve genişletilmiş kapsamıyla Chips Ortak Girişimi olarak devam etmektedir. Chips Ortak Girişimi Avrupa yarı iletken teknolojisi ekosistemindeki araştırma, geliştirme ve imalat kapasitesini destekleyen bir kamu-özel ortaklığı olma özelliğini taşımakta olup KDT Ortak Girişimi’nin elektronik bileşenler ve sistemler hakkında devam eden faaliyetlerini desteklemeyi sürdürmektedir. Chips Ortak Girişimi kapsamında desteklenecek çalışmalar iki bölüm halinde sınıflandırılmıştır. İlk bölüm “Chips for Europe Initiative (CEI) –  Avrupa için Çip Girişimi” olarak geçmekte ve desteklenecek olan çağrılar hem Ufuk Avrupa hem de Dijital Avrupa Programları tarafından fonlanacaktır. İkinci bölüm “Electronic Components and Systems (ECS) – Elektronik Bileşenler ve Sistemler” olarak geçmekte ve Ufuk Avrupa kapsamında desteklenecektir.

Chips Ortak Girişimi kapsamında “Electronic Components and Systems (ECS)” kısmına ait 2025 yılında uluslararası başvurusu tek aşamada gerçekleşecek olan tek çağrı açılmıştır:

  • HORIZON-JU-Chips-2025-IA-HIA “Yüksek Performanslı Otomotiv Hesaplama Sistemleri için Heterojen Entegrasyon Üzerine Odak Konusu”

Uluslararası başvurusu 2 aşamada gerçekleşecek olan “Electronic Components and Systems (ECS)” kısmına ait 2025 yılında ilk iki çağrı ile “Chips for Europe Initiative (CEI) –  Avrupa için Çip Girişimi” kısmına ait 2025 yılındaki bir çağrı aynı anda açılmıştır:

  • ECS kapsamında İnovasyon Aksiyonu (Innovation Action, IA) için ilk çağrı 1 genel konu (bottom-up) ile 2 odak konudan,

  • ECS kapsamında Araştırma ve İnovasyon Aksiyonu (Research and Innovation Action, RIA) için ikinci çağrı 1 genel konudan (bottom-up),

  • CEI kapsamında İnovasyon Aksiyonu (Innovation Action, IA) olan çağrı odak konudan,

oluşmaktadır.

(ECS) HORIZON-JU-Chips-2025-IA

  • HORIZON-JU-Chips-2025-IA “Genel”

  • HORIZON-JU-Chips-2025-IA FT1 “RISC-V Otomotiv Donanım Platformu Üzerine Odak Konusu”

  • HORIZON-JU-Chips-2025-IA FT2 “Mühendislik Otomasyonu için Yapay Zekâ Destekli Yöntemler ve Araçlar Üzerine Odak Konusu”

(ECS) HORIZON-Chips-2025-RIA

  • HORIZON-Chips-2025-RIA “Genel”

(CEI) HORIZON-JU-Chips-2025-IA-EDA

  • HORIZON-JU-Chips-2025-IA-EDA “Açık kaynaklı EDA araçlarının geliştirilmesi”

 

ECS kapsamındaki ilk iki aksiyon türündeki çağrıların ilk genel konuları aşağıda listelendiği üzere Stratejik Araştırma ve İnovasyon Gündemi (Strategic Research and Innovation Agenda, SRIA[1])’nin tüm bölümlerini hedef alır ve ortaklıkların büyümesini destekleyerek endüstriyel rekabet gücünün güçlendirilmesini amaçlamaktadır. RIA ve IA çağrıları odaklandıkları teknoloji olgunluk seviyeleri ve dolayısıyla geri ödeme oranlarına göre esasen farklılık göstermektedirler. Seçilen projeler, büyük işletmelerin, KOBİ'lerin ve akademinin karma katılımıyla sanayi arasında yüksek etkili, Avrupa çapında işbirliğini göstermelidir. Beklenen çıktılar, pilot hatlar, büyük ölçekli göstericiler, açık platformlar, yenilikçi ürün geliştirmeleridir. Ayrıca, açılacak olan odak konulardaki (ECS ve CEI dahil) geri ödeme oranları aynı aksiyon türündeki genel başlıktan farklılık göstermektedir. 

RIA ve IA aksiyon türlerindeki çağrıların genel konu başlıkları aşağıdan yukarıya programlamanın bir parçasıdır. Bu kapsamda aşağıda belirtilen 14 araştırma alanında Ar-Ge ve yenilik projelerinin desteklenmesi hedeflenmektedir; (1)Proses teknolojisi, ekipman, malzeme ve imalat, (2)Bileşenler, modüller ve sistem entegrasyonu, (3)Gömülü yazılım ve ötesi, (4)Sistemler Sistemi (SoS), (5)Yapay zekâ, uç bilgi işlem ve gelişmiş kontrol, (6)Bağlanırlık, (7)Mimari ve tasarım: yöntemler ve araçlar, (8)Kalite, güvenilirlik ve siber güvenlik, (9)Ulaşım, (10)Enerji, (11)Dijital Endüstri, (12)Sağlık ve refah, (13)Tarımsal gıda ve doğal kaynaklar, (14)Dijital Toplum.

Proje sunacak uluslararası konsorsiyumun en az 3 farklı ülkeden 3 farklı kurumdan oluşması gerekmektedir. Çağrı kapsamında hazırlanacak ortak proje önerilerinde, uluslararası çağrı başvuru koşullarına uyma zorunluluğu bulunmaktadır. 

 

Çağrılar hakkında daha detaylı bilgiye ECS için adresinden ve CEI için adresinden ulaşılabilir.

Çağrı sekretaryasına iletilecek uluslararası proje başvurularının yanı sıra projelerde Türkiye’den yer alacak araştırmacılar tarafından TÜBİTAK’a ulusal proje başvurusu yapılması zorunludur. Söz konusu çağrı kapsamında ülkemizden sunulacak proje önerileri, TÜBİTAK 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir. Başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirmeye alınmadan iade edilmesi söz konusu olduğundan, başvuru öncesinde ulusal başvuru kurallarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. 

Uluslararası başvurusu tek aşamada gerçekleşecek çağrı için;

Ulusal başvuru kurallarına buradan ulaşabilirsiniz.

Çağrı Takvimi

Uluslararası proje önerilerin “Funding and Tenders Portal” üzerinden sunulması için son tarih (Konsorsiyum adına Koordinatör tarafından yapılacaktır.)

29.04.2025

(17:00, CET)

TÜBİTAK PBS üzerinden (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/) yapılacak ulusal ön başvurunun onaylanması için son tarih

06.05.2025

(TSİ: 23.59)

TÜBİTAK PBS üzerinden (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/) yapılacak ulusal ön başvurunun elektronik olarak imzalanması için son tarih

09.05.2025

(TSİ: 23.59)

Sonuçların Bildirilmesi (Çağrı Sekretaryası tarafından Proje Koordinatörüne iletilir)

Temmuz 2025

Uluslararası değerlendirme sonuçları olumlu olan projeler için TÜBİTAK PBS üzerinden (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/) yapılacak detaylı ulusal başvuru son tarihi

TÜBİTAK tarafından duyurulacaktır.*

Proje Başlangıçları

Ekim 2025

  • Tüm ortakların temsil edildiği uluslararası çağrının Yürütme Kurulu’nun takvimde değişiklik yapma hakkı saklıdır. Aynı şekilde TÜBİTAK tarafından ulusal başvuru tarihlerinde değişiklik yapılabilir.

* Uluslararası programın/projenin yürütülmesinden sorumlu TÜBİTAK Birimi tarafından belirlenecek detaylı ulusal başvuru son tarihi proje yürütücülerine bildirilecektir.

 

Uluslararası başvurusu iki aşamada gerçekleşecek çağrılar için;

Ulusal başvuru kurallarına buradan ulaşabilirsiniz.

Çağrı Takvimi

 

Aşama

Tarih

1. Aşama Başvuru ve Değerlendirme Süreci

 

1. aşama uluslararası proje önerilerin “Funding and Tenders Portal” üzerinden sunulması için son tarih (Konsorsiyum adına Koordinatör tarafından yapılacaktır.)

29.04.2025

(17:00, CET)

TÜBİTAK PBS üzerinden

(https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/) yapılacak 1. aşama ulusal başvurunun onaylanması için son tarih 

 

06.05.2025

(TSİ: 23.59)

TÜBİTAK PBS üzerinden

(https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/) yapılacak 1. Aşama ulusal başvurunun elektronik olarak imzalanması için son tarih

09.05.2025

(TSİ: 23.59)

1. aşama başvuru değerlendirme sonuçlarının Çağrı Sekretaryası tarafından açıklanması ve 2. aşamaya geçmeyi hak eden proje başvuruları için davet mektubu gönderilmesi 

 

Temmuz 2025

 

2. Aşama Başvuru ve Değerlendirme Süreci

 

2. aşama uluslararası başvuru için son tarih

17.09.2025

(17:00, CET)

Ortak Çağrı Sekretaryası tarafından desteklenmesine karar verilen projelerin belirlenmesi ve ilan edilmesi

Aralık 2025

2. aşama uluslararası değerlendirme sonuçları olumlu olan projeler için TÜBİTAK PBS üzerinden

(https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/) yapılacak 2. aşama ulusal başvuru

TÜBİTAK tarafından

duyurulacaktır.*

 

Projelerin başlamasıProjelerin başlama tarihi

Şubat 2026

  • Tüm ortakların temsil edildiği uluslararası çağrının Yürütme Kurulu’nun takvimde değişiklik yapma hakkı saklıdır. Aynı şekilde TÜBİTAK tarafından ulusal başvuru tarihlerinde değişiklik yapılabilir.

* Uluslararası programın/projenin yürütülmesinden sorumlu TÜBİTAK Birimi tarafından belirlenecek 2. aşama ulusal başvuru son tarihi proje yürütücülerine bildirilecektir.

İlgili Kişiler:

Uluslararası Başvuru Koşulları hakkında bilgi için:

Dr. Özlem GEZİCİ KOÇ / Hasan Burak TİFTİK

UİDB – AB Çerçeve Programları Müdürlüğü

E-posta: ncpdis@tubitak.gov.tr

 

Ulusal Başvuru Koşulları ve 1071 Programı hakkında bilgi için:

Tayyip KÖSOĞLU 

ARDEB Uluslararası İşbirliği Projeleri Araştırma Destek Grubu (UPAG)

E-posta: tayyip.kosoglu@tubitak.gov.tr


 


[1] SRIA: Strategic Research and Innovation Agenda, https://ecssria.eu/2025


 [ÖGK1]Detaylar-Chips Ortak Girişimi 2025-1 Yılı Çağrısı Süreç Dokümanı dokumanı pdf olarak eklenecek

 

 [ÖGK2]Detaylar-Chips Ortak Girişimi 2025-2 Yılı Çağrısı Süreç Dokümanı dokumanı pdf olarak eklenecek