Genel Bilgi Bilimsel ve Teknolojik Arka Plan
Yeryüzündeki yaşam için toprak esastır. Yetiştirdiğimiz ve yediğimiz gıdalar, ahşap, tekstil ve yem gibi ürünler toprak sayesinde tedarik edilmektedir. Ayrıca, toprak temiz su, biyoçeşitliliğin desteklenmesi besin tuzlarının döngüsü ve iklim düzenlemesi için öneme sahip bir dizi ekosistem hizmeti sunmaktadır. Toprak oldukça dinamik ve hassas bir yapıya sahip olmakla birlikte kısıtlı bir kaynaktır. Yalnızca 1 cm toprağın oluşması neredeyse 1000 yıl sürmektedir.
Toprak; üretim, yerleşim ve sanayi için daha çok alan talep eden artan bir nüfusun baskısıyla karşı karşıyadır. Ayrıca, deniz seviyesinin yükselmesi, erozyon ve iklim değişikliği de toprağı ciddi ölçüde etkilemektedir. Dünyamızdaki toprağın yaklaşık 33%’ü bozulmuş halde olmakla birlikte erozyon AB’deki tarım arazilerinin 25%’ini etkisi altına almış durumdadır.
Aksiyon Alanları
Misyon faaliyetleri, araştırma ve yenilik, eğitim ve tavsiyelerinin yanı sıra "Living labs" (yerdeki bir laboratuvarda deneyler ve inovasyon) ve "Deniz Fenerleri" (iyi uygulamaların sergilendiği yerler) kullanılarak toprak yönetimi için iyi uygulamaların gösterimini bir araya getirecektir.
Hazırlık aşaması Kasım 2020’de başlamış olup, 2021 yılı itibariyle Avrupa Komisyonu tarafından çağrılar açılmıştır. Her yıl, yılda bir defa açılan çağrılarda, tüzel nitelikte olan tüm paydaşların katılımı teşvik edilmektedir.
Toprak Misyon Platformu
Toprak Misyonu özelinde kapsamlı bilgilerin yer aldığı, aynı zamanda paydaşların misyon kapsamında desteklenen projeler, araştırma gündemi, tematik gruplar ve yaşam laboratuvarları hakkında bilgi edinip işbirlikleri geliştirebileceği bir platform açılmıştır. Toprak sağlığı ile ilgili çalışmalar yürüten tüm paydaşların "toprak dostu" olarak misyonu desteklemek amacıyla dahil olabileceği "Toprak Manifestosu"na üyelik de gerçekleştirilebilmektedir.
Toprak Misyon Platformuna buradan ulaşabilirsiniz.
Toprak Manifestosu hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Kapsam ve Hedefler
Bu misyonun ana hedefi “2030’a kadar her AB ülkesindeki tüm topraklarının en az 75%’inin sağlıklı ve bağımlı olduğumuz temel hizmetleri temin edebilecek durumda olmasıdır.”. Bu bağlamda 2030 yılına kadar AB ülkeleri ve asosiye ülkelerde toplamda 100 adet yaşam laboratuvarı (living lab) ve deniz feneri (lighthouse) kurulması hedeflenmektedir.
“Toprak Sağlığı Misyonu", 2030 yılına kadar belirlenmiş olan 8 adet hedef doğrultusunda ilerlemektedir. Bunlar;
Çölleşmeyi azaltmak
Toprak organik karbon stoklarını korumak
Toprak örtüsünü durdurmak ve kentsel toprakların yeniden kullanımını artırmak
Toprak kirliliğini azaltmak ve restorasyonu teşvik etmek
Erozyonu önlemek
Toprak biyolojik çeşitliliğini artırmak için toprak yapısını iyileştirmek
AB’nin küresel toprak ayak izini azaltmak
Toplumda toprak okuryazarlığını artırmak
Çağrı Bilgileri
2025 Çağrısı
Misyon 2025 Çağrıları 6 Mayıs 2025 tarihinde başvuruya açılmış olup 30 Eylül 2025 tarihinde kapanacaktır. Çağrı başlıklarına ilişkin detaylı bilgi için tıklayınız.
Yaklaşan Etkinlikler:
Bilgi Günü (Çevrimiçi) 22 - 23 Mayıs: https://research-innovation-community.ec.europa.eu/events/01QHd1MW6tFfr16XBGbMyo/overview
Proje Pazarı (Çevrimiçi) 26 Mayıs: https://missions-horizon-europe-brokerage-2025.b2match.io/