Önerdiği projede belirtilen araştırma görevlerini gerçekleştirebilecek operasyonel ve mali uygunluğa sahip herhangi bir gerçek veya tüzel kişi (KOBİ’ler, Sanayi Kuruluşları, Araştırma Merkezleri, Üniversiteler, Kamu Kuruluşları, Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşlar) Ufuk Avrupa Programı'na başvuru yapabilir Fon sağlanabilecek proje ve faaliyet türleri, Konu sayfasındaki çağrı koşullarında her çağrı için belirtilmiştir.

Hangi Ülkeler Fonlanabilir?

Ufuk Avrupa Programında, AB Üye ülkeleri, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu asosiye ülkeler ve üçüncü ülkeler (güncel liste için tıklayınız) fonlanabilmektedir.

Yukarıda yer almayan fakat çalışma programında özellikle belirtilen ülkeler ile Avrupa Komisyonu ile ikili bilimsel ve teknolojik işbirliği anlaşması imzalayarak programa dâhil olan ülkeler de programda fonlanabilmektedir. Programlara başvurabilecek ülkelerin veya kuruluşların durumu çağrı özelinde değişebilmektedir. Bu sebeple çağrı koşullarına dikkatlice bakmak çok önemlidir.

“Gender Equality Plan”

Yükseköğretim, araştırma ve kamu kurumlarının 1 Ocak 2022 itibariyle kapanan Ufuk Avrupa çağrılardan fon alabilmeleri için aşağıdaki özelliklere sahip kurumsal "Gender Equality Plan – GEP" lerinin yayınlanmış olması gerekmektedir.

Planlarda olması zorunlu asgari özellikler Avrupa Komisyonu'nun hazırlamış olduğu "Horizon Europe Guidance on Gender Equality Plans" isimli kılavuzda açıklanmakta ve örneklerle pekiştirilmektedir. Bahse konu kılavuzda belirtildiği üzere planların

  • kamuya açık bir belge olarak kurumların web sayfalarında yayınlanması
  • uygulanması için gerekli  kaynakların (bütçe, insan ve uzmanlık) ayrılması
  • kurumlarda cinsiyet ayrımı yapılmış verilerle izlenmesi
  • tüm kurumu kapsayan farkındalık yaratma ve eğitim faaliyetlerini içermesi beklenmektedir.

Avrupa Komisyonu bu zorunlu özelliklere ek olarak iş-yaşam dengesi, organizasyon kültürü, işe alım ve kariyer gelişimi, cinsiyet boyutunun araştırma ve öğretim içeriğine entegre edilmesi ve cinsel şiddet ve tacize yönelik tedbirler gibi konuların da planlarda yer almasını önermektedir.

Hâlihazırda 1 Ocak 2022 itibariyle kapanan çağrılarda Ufuk Avrupa Programı başvuruları bulunan (veya başvuru yapmayı planlayan) kurumlarımızın eğer başvuru anında belirtilen özelliklere sahip GEP'leri henüz hazır değil ise, kendilerine Avrupa Komisyonu ile hibe sözleşmesi imzalanana kadar zaman tanınması mümkün olacaktır. Bu zamana kadar planın yürürlüğe geçememesi durumunda ise kurumlarımızın içinde bulundukları projelerin (çok ortaklı ve çok uluslu projeler dâhil olmak üzere) fonlanmaması gibi istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilecektir.

Kurumlar ayrıca projelerinin desteklenmesi ve yürürlüğe girmesi durumunda kurumsal GEP'lerine uygun olarak projelerinde erkekler ve kadınlar arasında fırsat eşitliğini teşvik etmek üzere mümkün olan tüm önlemleri almakla yükümlü olacaklardır. Kurumlardan danışma ve yönetim düzeyi de dâhil olmak üzere, projeye atanan tüm personel seviyelerinde mümkün olduğu ölçüde cinsiyet dengesini sağlamayı hedeflemesi de beklenmektedir.

Avrupa Komisyonu'nun bu konudaki strateji dokümanlarına ve yönlendirmelerine bu sayfadan ulaşmak mümkündür.

GEP'lerin bahse konu kılavuza göre hazırlanması kurumlarımızın kendi sorumluluğunda olmakla birlikte GEP hazırlık süreci ile ilgili genel sorular Ufuk Avrupa Programı'nın ülkemizde koordinasyon görevini üstlenen TÜBİTAK Ulusal Koordinasyon Ofisi'ne genderequalityplan@tubitak.gov.tr  email adresi aracılığı ile iletilebilmektedir.