sns 2023
  15 Aralık 2022

14 Aralık 2022 tarihinde Akıllı Ağlar ve Servisler Ortaklığı (SNS JU), Ufuk Avrupa kapsamında 2023 proje teklif çağrısının da dahil olduğu 2023-2024 Araştırma ve Yenilik (R&I) Çalışma Programı'nı yeni sitesi üzerinden yayınlamıştır. İlgili habere "Europe launches the second phase of its 6G Research and Innovation Programme - SNS JU (europa.eu)" adresinden ulaşılabilmektedir.

Ayrıca Ortaklık, Avrupa'da 6G araştırmalarını geliştirmek için İkinci Araştırma ve Yenilik Çalışma Programı'nı da (SRIA 2023) kabul etmiştir.

Çalışma Programı, 132 milyon Avro Komisyon finansmanı ile 2023 SNS Teklif Çağrısı'nın temelini oluşturacaktır.

İlgili çağrılar 17 Ocak 2023'te açılacak olup, 3 ana başlık altında başvurular kabul edilecektir.

Stream B: Ağlara yönelik yenilikçi çözümler sunmak amacıyla Düşük-Orta Teknoloji Hazırlık Düzeylerinin (TRL) hedeflendiği, 6G'ye hazırlık olarak devrim niteliğindeki teknolojik gelişmeler ve IoT, cihazlar ve yazılımdaki devrim niteliğindeki gelişmeler için araştırmalar (ABD ile uluslararası işbirliği teşvik edilecektir).
Stream C: SNS'in faaliyet akışını desteklemek adına Avrupa çapındaki deneysel altyapıları daha fazla geliştirme, birleştirme ve ortak yönetme hedefiyle SNS sistemi etkinleştiricileri ve Proof of Concepts (PoCs).
Stream D: Otomotiv, sağlık, akıllı şehirler, tarım ve eğitim teknolojileri alanında uygulamaların ve hizmetlerin geliştirilebilmesi ve demonstrasyonu için gerekli altyapı dahil olmak üzere büyük ölçekli SNS denemeleri ve dikey pilot faaliyetleri

Ana başlıklarla paralel olarak, SNS teknolojileriyle ilgili toplumsal zorluklarla başa çıkmayı amaçlayan bir SNS Koordinasyon ve Destek Eylemi (CSA) de Ortaklık tarafından planlanmaktadır.

SNS JU, AB ve özel sektör kaynaklarının Akıllı Ağlar ve Servisler alanındaki yatırımlara odaklanmasını amaçlamaktadır. 2021-2027 dönemi için 900 milyon Avroluk AB bütçesinin sözünü alan Ortaklık, özel sektörden de faaliyetleri için edineceği en az eşit kaynaklarla (yani 900 milyon Avro) başarılı projeleri destekleyecektir.

2022 yılı SNS JU çağrılarına gerçekleştirilen başvurular neticesinde de ülkemizden 3 ortağın yer aldığı 4 proje desteklenmiş olup toplamda 1 milyon 739 bin Avro hibe Türkiye'ye kazandırılmıştır.