16 Temmuz 2020

Desteklenen projeler, ulusal koordinasyonu TÜBİTAK tarafından yürütülen Ufuk2020 Programı kapsamında, AB Komisyonundan toplamda 7,5 Milyon Euro hibe aldı. Bu bütçe, şimdiye kadar açıklanan bir çağrıda ülkemize dönen en büyük fon miktarı oldu!


 

Ufuk2020 Programı’nın Toplumsal Sorunlar bileşeni altında yer alan “Akıllı, Temiz ve Entegre Ulaşım”, “Güvenli, Temiz ve Verimli Enerji” alanları kapsamında yapılan başvurulardan, Ufuk2020 desteklerinden ve eğitimlerinden faydalanan 13 Türk kuruluşunun yer aldığı 6 farklı proje, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmiştir.

Desteklenen projeler, ulusal koordinasyonu TÜBİTAK tarafından yürütülen Ufuk2020 Programı kapsamında, AB Komisyonundan toplamda 7,5 Milyon Euro hibe almıştır. Bu bütçe, şimdiye kadar açıklanan bir çağrıda ülkemize dönen en büyük fon miktarı olma özelliğini taşımaktadır.

Avrupa Komisyonu tarafından fonlanmaya hak kazanan projelerden, Yeşilova Holding’in koordinatör olarak teknik altyapısını kurguladığı ALBATROSS, toplam 14 başvuru içerisinden ilk dörde girerek büyük bir başarıya imza atmıştır. Proje kapsamında elektrikli ve hibrit-elektrikli binek araç piyasasına yenilikçi çözümleri ile yön verecek, modüler, hafif, menzili arttırılmış, yeni nesil termal yönetim sistemleri ile hızlı şarj edilebilir, uygun maliyetli, verimli ve güvenilir batarya sistemlerinin geliştirilmesi planlanmaktadır. Ülkemizden, Mercedes-Benz Türk AŞ, FEV TR Otomotiv ve Ford Otomotiv Sanayi firmalarının da ortak olarak yer aldığı projede toplamda 10 farklı ülkeden 21 ortak bulunmaktadır.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Vestel Elektronik, Bozankaya ve TÜBİTAK’ın ortak olarak yer aldığı HELIOS Projesi, şehir içi elektrikli mobilite hizmetlerinde kullanılmaya yönelik (elektrikli otobüsler) akıllı, ölçeklenebilir, yüksek performanslı, modüler batarya paketlerinin geliştirilmesini hedeflemektedir. Almanya tarafından koordine edilecek projede toplamda 8 farklı ülkeden 18 ortak bulunmaktadır.

ASAŞ’ın ortak olarak yer aldığı MARBEL projesinde ise elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçlar için yüksek performanslı bataryaların seri üretilmeleri ve pazara girişlerinin hızlandırılması hedeflenmektedir. İspanya tarafından koordine edilecek projede toplamda 8 farklı ülkeden 16 ortak bulunmaktadır.

IMECAR’ın ortak olarak yer aldığı SEABAT projesinde, otomotiv sektöründe kullanılan üretim teknolojisi çözümlerinden yararlanılarak, denizcilik sektöründe kullanılabilecek modüler, yüksek enerjili, yüksek güçlü batarya sistem ve konseptinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Belçika tarafından koordine edilecek projede toplamda 9 farklı ülkeden 15 ortak bulunmaktadır.

İBB ve Özyeğin Üniversitesi’nin ortak olarak yer aldığı procuRE projesi ile 21.000’den fazla kamu binasına sahip 6 ülkeden 6 iştirakin bir araya gelerek, 7 Milyon Euro Ar-Ge yatırımı yaparak, yenilenebilir enerji uygulamalarının desteklenmesi hedeflenmektedir.

TÜPRAŞ’ın ortak olarak yer aldığı EBIO Projesi, düşük değerli ham biyo sıvıların sürdürülebilir enerji yakıtına dönüştürülmesi için yenilikçi bir teknik çözüm sunarak, AB'nin iddialı hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Norveç tarafından koordine edilecek projede, toplamda 7 farklı ülkeden 9 ortak bulunmaktadır.

Ufuk2020 Nedir?

Ufuk2020, Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen 80 Milyar Euro bütçeli araştırma ve inovasyon programıdır. Ufuk2020 kapsamında çeşitli sektörlerde Avrupa Komisyonu’nun hibe desteği sağladığı projeler desteklenmektedir. Avrupa Birliği’nin Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine hibe destek sağlayan Ufuk2020 Programı’nın Türkiye’deki koordinasyonu TÜBİTAK tarafından yapılmaktadır.