13 Aralık 2022

Ufuk Avrupa Programı, Araştırma Altyapıları Alanı altında yer alan 2022 yılı çağrılarına ilişkin başvuru sonuçları açıklanmıştır. 2 üniversitemiz, ulusal koordinasyonu TÜBİTAK tarafından yürütülen Ufuk Avrupa Programı kapsamında, Avrupa Komisyonu'ndan toplamda 538 Bin Avro hibe alacaktır.

Destek alan projelere ilişkin detaylar aşağıdadır:

  • Avrupa Komisyonu HORIZON-INFRA-2022-DEV-01 (Developing the European research infrastructures landscape, maintaining global leadership) çağrısı HORIZON-INFRA-2022-DEV-01-01 konu başlığı kapsamında desteklenmeye hak kazanan “Strategic Infrastructure for improved animal Tracking in European Seas (STRAITS)” isimli proje de, Türkiye’den Ege Üniversitesi’nin partner olarak yer almaktadır. STRAITS, Kuzey Kanalı, Danimarka Boğazları, Cebelitarık Boğazı ve İstanbul /Çanakkale Boğaz’larına yerleştirilecek akustik izleme sistemleriyle sucul canlıların davranışları ve göç yollarını belirleyerek gerek biyo-çeşitliliğin korunması ve izlenmesi gerekse AB Biyoçeşitlilik Stratejisi 2030'a katkıda bulunmak için birbiri ile ilişkili araştırma altyapılarının geliştirilmesi hedeflemektedir. Ege Üniversitesi olarak bu projede, Edremit Körfezi’nden başlayarak kuzeye doğru sırasıyla Saros Körfezi, Çanakkale Boğazı, Marmara Denizi’nin Avrupa ve Asya kıyıları, İstanbul Boğazı, Batı Karadeniz’in Avrupa ve Asya kıyılarına akustik alıcılar yerleştirilecektir. Ayrıca ülkemiz için ekolojik ve ekonomik değeri yüksek balık türlerinden lüfer (Pomatomus saltarix) ve yılan balıklarının (Anguilla anguilla) markalanarak izlenmesi de proje kapsamı içerisinde yer almaktadır. 
  • Avrupa Komisyonu tarafından HORIZON-INFRA-2022-DEV-01 (Developing the European research infrastructures landscape, maintaining global leadership) çağrısı HORIZON-INFRA-2022-DEV-01-01 konu başlığı kapsamında desteklenmeye hak kazanan diğer projede, Türkiye’den Çukurova Üniversitesinin dahil olduğu “Study of the use of the ESS facility to accurately measure the neutrino cross-sections for ESSnuSB leptonic CP violation measurements and to perform sterile neutrino searches and astroparticle physics (ESSnuSBplus )” projesi çok yüksek akılı nötron hüzmeleri aracılığıyla biyolojik doku ve manyetik materyaller gibi birçok farklı materyal türünün temel atomik yapısının şimdiye kadar görülmemiş uzunluk ve zaman ölçeklerinde çalışılmasını mümkün kılacak olan European Spallation Source hızlandırıcısını nötronlara ek olarak nötrinolar ve müonlar da üretecek şekilde geliştirerek fizikte süregelen madde-anti madde gizemini çözmeyi hedeflemektedir. Çukurova Üniversitesi proje ortağı olarak Gadolinyum kullanımının ESSnuSB su Cherenkov dedektörlerinin duyarlılığı ve performansı üzerindeki etkileri, Nötrino hüzmesi ile ilgili olmayan fizik olayları için ESSnuSB dedektörlerinin hassasiyetinin ve performansının araştırılmasında görev alacaktır.

Türkiye Ufuk Avrupa Program Koordinasyon Ofisi olarak; üniversitelerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.