BEPA
  17 Mayıs 2022

Eğitim, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen, yararlanıcı kurumu TÜBİTAK, yürütücü kurumu T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olan ve Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenen “Ufuk 2020'de Türkiye Faz-II” Teknik Destek Projesi kapsamında 9-10 Mayıs 2022 tarihlerinde hibrit olarak gerçekleştirilmiştir. TÜBİTAK Araştırma Altyapıları ve Küme 4: Dijital, Endüstri ve Uzay Ulusal İrtibat Noktası Sayın Hasan Burak Tiftik’in Ufuk Avrupa hakkındaki genel bilgileri ve başvuru için önemli noktaları aktardığı sunumu ile başlayan etkinlik, İklim, Enerji ve Mobilite Alanı Ulusal İrtibat Noktası Sayın Arzu İpek Üçüncü’nün Bataryalar Ortaklığı hakkındaki detaylı konuşmaları ile devam etmiştir.

 

“İlgilendiğiniz Alanla İlgili Bilgi ve Söz Sahibi Olmak için Ortaklıklara Üye Olmanızı  Tavsiye Ediyoruz”

TÜBİTAK tarafından verilen destekler hakkında genel bilgilendirmeler yapan Üçüncü konuşmasında şunları ifade etmiştir: “Bataryalar Ortaklığı’nın çağrıları ana çalışma programı ile beraber “Batteries European Partnership” (BEPA) isimli bir ortaklık tarafından açılmaktadır. Gelecek senelerde açılacak olan çağrılar bu ortaklığın paydaşlarıyla beraber yapılan toplantılarda, genel kurullarda belirlenmektedir. Bu ortaklığa büyük firmalardan sanayi şirketlerine, orijinal ekipman üreticilerinden (OEM) KOBİ’lere, üniversitelere ve araştırma kuruluşlarına kadar farklı sektörlerden üyeler alınabilmektedir. İlgilendiğiniz alanla ilgili bu tip ortaklıklara üye olmanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz. Bu sayede gelecekte açılacak çağrılar için bilgi ve söz sahibi olabilir, önerilerde bulunabilirsinz. Aynı zamanda kendinize uluslararası bir ağ sağlayarak ileride açılacak projelerde ortak bulma fırsatı yakalayabilirsiniz.”

Etkinlikte, 2021-2022 Çalışma Programı altında yer alan, Bataryalar için güvenlilik, maliyet, kullanıcı rahatlığı, hızlı şarj ve karbon ayak izi güncel konularının yanı sıra Batarya Çağrı başlıkları ile kesişiyor olması sebebiyle, “HORIZON-CL4-2022-DIGITAL-EMERGING-02-18” konu başlığına da yer verilmiştir. Etkinlikte projenin takım lideri Odysseas Spyroglou Ufuk 2020'de Türkiye Faz-II Teknik Destek Projesi kapsamındaki desteklere değinmiştir. Etkinliğe “Batteries European Partnership” (BEPA)’den katılan Jesse Terry, Avrupa Bataryalar Ortaklığı hakkında sunum gerçekleştirmiştir. Iconiq Innovation şirketinden Genel Müdür Dr Ian Gee ve Yenilik Finansman Müdürü Dimitris Papageorgiou, 2022 Bataryalar Ortaklığı Çağrıları hakkında bilgiler vermiştir. İki gün süren etkinlik Türkiye’den bir üniversite ve şirketin başarı hikayeleri ve interaktif oturumlarla devam etmiştir.Katılımcılar etkinlik vasıtasıyla Ulusal İrtibat Noktaları, Türkiye ve diğer ülkelerden uzmanlara doğrudan soru sorma ve öneride bulunma fırsatı bulmuşlardır. 

 

Ufuk Avrupa Batarya Çağrıları Hakkında

Avrupa Bataryalar Ortaklığı (Batteries European Partnership) Avrupa'da 2030 yılına kadar rekabetçi, sürdürülebilir ve döngüsel bir Avrupa batarya değer zincirini desteklemek ve karbon nötr bir topluma dönüşüm için dünyanın en iyi yenilik ekosistemini kurmayı amaçlamaktadır. Batarya çağrıları, 9. AB Çerçeve Programı olan Ufuk Avrupa Programı kapsamındaki İklim, Enerji ve Mobilite (Küme 5) alanında yer almaktadır. Batarya alanı, temiz bir mobilite için kara yolu, demir yolu, hava ve deniz yolu ulaşımını kapsayan tüm ulaşım modlarında akıllı ve güvenli batarya çözümlerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Ufuk 2020'de Türkiye Faz-II Teknik Destek Projesi kapsamında yürütülen Odak Grup Eğitimleri vasıtasıyla batarya çağrıları ile ilgilenen araştırmacılar için detaylı tanıtım olanağı sağlanmaktadır.

Etkinliğin ilk gün oturumlarına ait video kaydı YouTube sayfamıza yüklenmiştir. İlgili kaydı, Proje HelpDesk sayfamız üzerinden de görüntüleyebilir, aynı bağlantı üzerinden ayrıca etkinlikte kulllanılan sunum materyallerine erişebilirsiniz.https://th2020.zendesk.com/hc/en-us/articles/5159792351378-FGT-17-Focus-Group-Training-on-HE-Batteries-Call-Topics