Gorsel
  26 Aralık 2024

Avrupa Hava Trafik Yönetimi Ortaklığı (SESAR 3 JU); AB, Eurocontrol, havalimanları, hava sahası kullanıcıları, hava navigasyon servis sağlayıcıları, drone operatörleri ve servis sağlayıcıları, üretim endüstrisi ve bilim topluluğu gibi tüm havacılık değer zincirini kapsayan 50'den fazla kuruluşu bir araya getirmektedir.  Ortaklık ayrıca EASA ve EUROCAE gibi düzenleme ve standardizasyon kuruluşları ile profesyonel personel örgütleri, askeri topluluklar ve uzay toplulukları ve küresel ortaklar gibi önemli paydaşlarla yakın bir şekilde çalışmaktadır. SESAR JU hakkında daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız.

Avrupa ATM Ana Planı 2025

Hava trafik yönetimi (ATM); paylaşımlı ve bağlantılı ATM altyapısı, dalgalanan trafik, personel eksikliği ve hızla değişen bir güvenlik bağlamlarına daha iyi uyum sağlamak adına devamlı olarak baskı altındadır. Aynı zamanda iklim değişikliği, ATM'nin daha temiz, daha sürdürülebilir operasyonlara geçişini hızlandırması için aciliyet yaratmaktadır. Bu zeminde, SESAR Ortak Girişimi bugün hava trafiği yönetimini modernize etme ve Avrupa'yı 2045 yılına kadar dünyanın en verimli ve çevre dostu uçuş alanı yapma adına yol haritası niteliği taşıyan Avrupa Hava Trafik Yönetimi (ATM) Master Planı 2025'i yayınlamıştır.

2025 planında öne çıkan noktalar şunlardır:

• İkiz dijital ve yeşil geçişler, dönüşümsel değişim için beş teknolojik kaldıraç etrafında yapılandırılmış olarak planın temel odak noktasını oluşturmaktadır: yörünge tabanlı operasyonlar, daha iyi hava-kara ve kara-kara iletişimi yoluyla daha büyük veri hacimleri, uçuş güvertesi ile kara arasında daha yüksek otomasyon seviyeleri, insan-makine takım çalışması ve dinamik hava sahası.

• ATM hizmetleri, çekirdek ATM sisteminde yapılan büyük yükseltmeler yoluyla her 10 ila 20 yılda bir evrim geçirmiştir.  Veri odaklı ve bulut tabanlı yeni bir hizmet odaklı mimari (SOA) sunum modeli, odak noktasını varlıklardan hizmetlere kaydıracak, yeni özelliklerin daha hızlı dağıtımını sağlayacak ve hava seyrüsefer hizmet sağlayıcıları ve diğer paydaşlar arasında birlikte çalışabilirliği iyileştirecektir. 

• On stratejik dağıtım hedefi (SDO), pist/taksi yolu ihlalleri (SDO 1), havaalanları için çevresel faydalar (SDO 2) ve yörünge tabanlı operasyonlar sayesinde tüm uçuşlar için çevresel faydalar (SDO 5), kapasite ve ölçeklenebilirlik iyileştirmeleri (SDO 3, 4, 6 ve 8) ve yenilikçi hava hareketliliğinin benimsenmesi (SDO 10) gibi güvenlik açısından kritik özellikleri ele almaktadır. Diğerleri ise, hava-kara bağlantısı (SDO 7) ve iletişim, navigasyon ve gözetleme (SDO 9) ile ilgili çapraz hedeflerdir.

• Dijital Avrupa Gökyüzünün son aşaması, aşağıdaki zorlukları ele almak için 12 geliştirme önceliğini ayrıntılı olarak açıklayarak ilk kez tanımlanmıştır:  Avrupa'yı dünyanın en verimli ve çevre dostu uçuş güzergâhı yapma vizyonu; yenilikçi hava hareketliliğinin daha fazla  entegrasyonu; daha yüksek hava sahası operasyonlarının ortaya çıkması; 2035 yılına kadar sıfır/düşük emisyonlu havacılık için yeni nesil uçakların entegrasyonu; Avrupa'da ATM için yeni güvenlik bağlamı. 

  • SESAR çözümlerinin dağıtımına yatırılan her avronun 2050 yılına kadar 17 Avro’luk bir yatırım getirisi sağlayacağı tahmin edilmektedir. Daha geniş sosyoekonomik faydalar hesaba katıldığında, bu rakam 2050 yılına kadar yatırılan avro başına 53 Avro’ya yükselmektedir.

• Planın uygulanması 2050 yılına kadar 400 milyon tona kadar CO2 tasarrufu sağlayabilir; bu da Avrupa'nın toplam havacılık emisyonlarının yaklaşık üç yılına eşdeğerdir. Önemli noktalar arasında 2035 yılına kadar 100 milyon ton ve 2040 yılına kadar 200 milyon tonluk bir azalma yer almakta ve planın havacılığın yeşil dönüşümündeki kritik rolünü vurgulamaktadır.

Avrupa Hava Trafik Yönetimi Master Planı ve ilgili dökümanları bağlantıdan inceleyebilirsiniz.