05 Aralık 2018

 

Ufuk2020 programı ve Avusturya Araştırma Teşvik Ajansı'nın işbirliği ile 21- 22 Kasım'da Avusturya/Viyana'da düzenlenen “Innovative Enterprise Vienna” etkinliğinde  Avrupa İnovasyon Konseyi'nin (EIC) yapısına ilişkin önemli bilgiler verildi.  Ufuk2020 Türkiye KOBİ alanı Ulusal İrtibat Noktası uzmanının da katılım sağladığı etkinlikte paylaşılan bilgilere göre, araçları hâlen Ufuk2020 programı kapsamında pilot olarak yürütülmekte olan  Avrupa İnovasyon Konseyi (EIC),  9. Çerçeve Programı, Avrupa Komisyonu tarafından Horizon Europe’da bütünüyle etkinleştirilecek.

Bu anlamda, Viyana'daki etkinlikte Komisyon yetkililerinin sunumlarıyla, EIC'nin mevcut aktivitelerinde yapılacak olan değişikliklerin özet bir tanıtımı yapıldı. Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Avrupa Yatırım Fonu (EIF) ve benzeri ilgili kuruluşlar ile Avrupa inovasyon ekosisteminin önde gelen yatırımcılarının sunumlarıyla Avrupa’nın mevcut yatırım ve risk taşıma altyapısı analizi yapıldı. Buradan hareketle, ihtiyaç duyulan eksikliklerin Ufuk2020 fonlama araçlarıyla nasıl kapatılmasının planlandığı açıklandı.

Yapılan sunumlarda, EIC'nin aktiviteleri daha önce duyurulan fonlama araçları, “Pathfinder” ve “Accelerator” olarak adlandırılan iki temel yeni araç altında fon sağlamaya devam edeceği ortaya koyuldu. Söz konusu yeni araçların özellikleri şu şekilde açıklanmıştır:

  • “Pathfinder” aracı Ar&Ge faaliyetlerini kapsayan sarsıcı fikirlerin, projelerin hibe şeklinde fonlanmasını sağlarken,
  • “Accelarator” aracı Ar&Ge faaliyetleri geliştirilmiş projelerin Avrupa pazarına taşınması ve yayılması aktivitelerinin hibe ve hisse /borçlanma araçları ile fonlanmasını sağlayacak.
    • “Accelarator” aracı bağlamında yapılan değişiklikle, iki faz halinde yürütülen KOBİ Aracı programının Faz-1 aşaması 7 Mayıs 2019’da sona erecek. Faz-2 aşaması aynı cut-off tarihleri geçerli olmak üzere 2.5 milyon €’luk hibe fonlaması ile devam edilecek.
    • Faz-2’ye ek olarak InnovFin ve diğer yatırım araçlarıyla 15 milyon €’ya kadar hisse ve borçlanma olanakları sunulacak.
    • İnovasyona Hızlı Erişim (FTI) programı ve Faz-3 aktiviteleri 2020 sonuna kadar devam edecek.

Planlanan değişikliklerin netlik kazanması durumunda Komisyonun sayfasında duyuru yapılacaktır.

 

Notlar:

Sonraki Innovative Enterprise etkinliğinin 2019’da Romanya / Bükreş’te gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Etkinliğin sayfasındaki sunumların videoları ve materyallere ulaşmak için tıklayınız.