
Avrupa Komisyonu, 2028–2034 dönemine yönelik bütçe kapsamında, Ufuk Avrupa Programı’nın bütçesini iki katına çıkararak 175 milyar avroya yükseltmeyi teklif etti. Yeni program; yapay zekâdan dijital liderliğe, sağlıktan tarıma birçok alanda yaşama doğrudan dokunan projelere destek sağlayacak.
Avrupa Komisyonu, 16 Temmuz 2025 tarihinde, 2028–2034 dönemini kapsayan yaklaşık 2 trilyon avro büyüklüğündeki yeni Çok Yıllı Mali Çerçeve (MFF) teklifini sundu. Bu yeni bütçeyle, önümüzdeki on yıl içinde Avrupa’nın bağımsız, sürdürülebilir, güvenli ve rekabetçi bir ekonomi ve toplum yapısına kavuşması hedefleniyor.
Yeni MFF’de, araştırma ve inovasyon politikalarının önemli bir parçası olan 10. Çerçeve Programı’nın (10.ÇP)Avrupa Rekabetçilik Fonu (ECF) içerisinde bağımsız bir yapı olarak konumlandırılması planlanlanıyor. Komisyon mevcut Ufuk Avrupa Programı’nın bütçesini neredeyse iki katına çıkararak 175 milyar avroya yükseltmeyi teklif ediyor. Yeni dönemde inovasyon, temiz teknolojiler ve rekabetçiliği destekleyen daha sadeleştirilmiş mali araçlar ve ulusal ihtiyaçlara göre uyarlanacak yatırım planlarıyla Avrupa’nın küresel gücünün artırılması hedefleniyor.
Nelerin Değişmesi Öneriliyor?
ERC ve MSCA programları aynen korunuyor; ancak araştırma altyapıları dördüncü bileşene taşınıyor. Yeni bir alan olarak “AB Politikaları için Bilim” başlığı ekleniyor.
10.Çerçeve Programı’nın ikinci bileşeni, yeni dönemde “Rekabetçilik” ve “Toplum” olmak üzere iki alt başlık altında yeniden yapılandırılıyor. Rekabetçilik başlığı, Avrupa Rekabetçilik Fonu (ECF) ile yakın eşgüdüm içinde kurgulanıyor. Temiz geçiş, sağlık ve biyoteknoloji, dijital liderlik, savunma ve uzay gibi ECF’nin dört ana öncelik konuları Ufuk Avrupa’nın ikinci bileşeninde desteklenecek temel alanlar olarak belirleniyor.
Toplum başlığı ise, küresel toplumsal zorluklar, AB Misyonları ve Yeni Avrupa Bauhaus gibi inisiyatiflere yer veriyor.
Programın dördüncü bileşeni, "Avrupa Araştırma Alanı (ERA)" başlığı altında, ERA Politika Gündemi doğrultusunda geliştirilecek eylemlere dayalı çağrılarla yapılandırılıyor.
“Moonshot” projelerle kuantum bilgisayarlardan yapay zekâya, nükleer füzyondan okyanus teknolojilerine kadar yüksek etki potansiyeli olan projelerin desteklenmesi planlanıyor.
Başvuru ve değerlendirme süreçleri basitleştirilerek, fon aktarımı hızlandırılıyor. Programın daha erişilebilir ve etkili olması hedefleniyor.
Önerilen bütçe ve yapı şu an taslak aşamasında olup, 2027 yılı sonuna kadar Avrupa Parlamentosu ve Üye Devletlerarasındaki müzakerelerle netleşecektir.
Daha fazla bilgi için: https://research-and-innovation.ec.europa.eu/news/all-research-and-innovation-news/horizon-europe-2028-2034-twice-bigger-simpler-faster-and-more-impactful-2025-07-16_en