görsel
  27 Ocak 2023

Ufuk Avrupa Programı kurumsallaşmış ortaklıkları arasında yer alan Clean Hydrogen Partnership (Temiz Hidrojen Ortaklığı) 2022 yılı ikinci fasıl çağrılarına ilişkin açıklanan başvuru sonuçlarının akabinde, ülkemizden 1’i koordinatör olmak üzere, 13 ortağın yer aldığı HYSouthMarmara akronimli proje desteklenmeye hak kazandı.

Toplam bütçesi 36 Milyon Avro olan proje ile Türkiye Çerçeve Programları tarihinde bir ilk gerçekleşmiş ve tek seferde 7.455.625 Avro tutarındaki en yüksek AB hibesi Ülkemize kazandırılmıştır.

Söz konusu proje, TÜBİTAK tarafından verilen Koordinatörlüğe Destek Programı alt desteklerinden olan Proje Yazma Desteğinden faydalanmış ve başarılı olmuştur. 

İklim değişikliği ile mücadele ve iklim nötr olma yolunda önemli bir adım niteliği taşıyan proje kapsamında, bölgesel bir hidrojen ekonomisinin gelişiminin desteklenmesi ve hidrojen ekonomisinin sahip olabileceği potansiyel etkinin ortaya çıkarılması amaçlanıyor.

HORIZON-JTI-CLEANH2-2022-06-02: H2 Valley (small scale)” çağrısı kapsamında sunulan; HYSouthMarmara (South Marmara Hydrogen Shore) akronimli konsorsiyumda 16 kuruluş yer almakta olup proje kapsamında, endüstride fosil yakıt kullanımının kademeli olarak kaldırılması ve sanyinin karbondan arındırılması ana vizyonuyla bölgesel bir hidrojen ekonomisinin gelişiminin desteklenmesi ve hidrojen ekonomisinin sahip olabileceği potansiyel etkinin ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır.

Proje kapsamında Türkiye’den:

  1. Güney Marmara Kalkınma Ajansı koordinatör 
  2. Sabancı Üniversitesi, proje ortağı 
  3. Enerjisa Enerji Uretim A.Ş, proje ortağı.
  4. Kaleseramik Canakkale Kalebodur Seramik Sanayi A.Ş, proje ortağı 
  5. ŞİŞECAM, proje ortağı 
  6. ETİ Maden, proje ortağı olarak 
  7. TÜBİTAK, proje ortağı 
  8. Türk-Alman Üniversitesi, proje ortağı 
  9. Linde Gaz A.Ş, proje ortağı 
  10. Bandırma On yedi Eylül Üniversitesi, proje ortağı 
  11. Hidrojen Peroksit A.Ş, proje ortağı 
  12. PwC Yeminli Mali Müsavirlik A.Ş, proje ortağı 
  13. TENMAK, proje ortağı olarak yer almıştır.

5 yıl sürmesi planlanan proje kapsamında, Balıkesir’de Enerjisa Üretim’in sahasında üretilecek minimum 500 ton yeşil hidrojenin, Linde Gaz tarafından taşınarak Hidrojen Peroksit, Kale Seramik, Şişecam ve Eti Maden’in tesislerinde kullanılması hedefleniyor. Proje ile sadece yeşil hidrojen üretimine değil türevlerinin üretimine de odaklanılacak. Bu kapsamda Türkiye’nin ithalatına bağımlı olduğu metanol ve amonyak gibi hidrojen türevlerinin yeşil yöntemlerle ve kendi kaynaklarıyla üretilmesi amaçlanıyor. Aynı zamanda proje kapsamında Dünya rezervlerinin yüzde 73’üne sahip olduğumuz ve hidrojen ekonomisinde önemli bir yer tutan bor mineralinin hidrojen depolamadaki avantajlarının Balıkesir’de kurulacak Sodyum Bor Hidrür Tesisi yatırımıyla incelenmesi öngörülüyor.

Ufuk Avrupa Programı İklim, Enerji ve Mobilte Kümesi Ulusal İrtibat Noktaları olarak söz konusu projede yer alan tüm paydaşlarımızı kutlar, çalışmalarında başarılar dileriz.