
Ufuk Avrupa Programı kurumsallaşmış ortaklıkları arasında yer alan Clean Hydrogen Partnership (Temiz Hidrojen Ortaklığı) 2023 yılı kodlu çağrı sonuçları açıklandı ve bu kapsamda, ülkemizden 3 paydaşımızın yer aldığı 2 Proje Avrupa Komisyonu tarafında desteklenmeye hak kazandı.
Projelere ilişkin detaylar aşağıdadır:
- HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-07-01: Advanced materials for hydrogen storage tanksçağrı başlığı kapsamında sunulan;
ECOHYDRO (ECONOMIC MANUFACTURING PROCESS OF RECYCLABLE COMPOSITE MATERIALS FOR DURABLE HYDROGEN STORAGE) akronimli proje desteklenmeye hak kazanmıştır.
Projede Türkiye’den;
- TEMSA SKODA SABANCI ULASIM ARACLARI ANONIM SIRKETI ortak olarak,
- FEV TR OTOMOTIV VE ENERJI ARASTIRMAVE MUHENDISLIK LIMITEDSIRKETI ortak olarak yer almıştır
ECOHYDRO Projesi ile geri dönüştürülebilir malzemeler kullanılarak enerji verimli hidrojen depolama tanklarının üretim sürecinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, termoplastik reçine üzerinde çalışılacak, gerekli optimizasyonların gerçekleştirilmesi ve yeni araçların geliştirilmesi ile aynı zamanda hidrojen cihetinde önem arz eden güvenlik unsuruna da odaklanılacaktır. Türk paydaşlarımız ise proje kapsamında belirlenmiş olan araç sınıflarına konumlandırılacak olan hidrojen tanklarına ilişkin teknik ve tasarımsal anlamda destek vereceklerdir.
- HORIZON-JTI-CLEANH2-2023-03-01: Real environment demonstration of Non-Road Mobile Machinery (NRMM) çağrı başlığı kapsamında sunulan;
H2MAC (Hydrogen fuel cell electric non-road mobile MAChinery for Mining And Construction: An innovative, efficient, scalable, silent and modular power-train concept) akronimli proje desteklenmeye hak kazanmıştır.
Projede Türkiye’den;
- HIDROMEK-HYDROLIK VE MEKANIK MAKINA IMALAT SANAYI VE TICARET ANONIM SIRKET ortak olarak yer almıştır.
H2MAC Projesinde temel amaç, inşaat ve madencilik (kazıcılar, yükleyiciler, kamyonlar, buldozerler, vb.) ile tarım ve çiftçilik (hasat makineleri, toprak işleyicileri, vb.) sektörlerinde geleneksel yakıtlarla çalışan içten yanmalı motorlu taşıtların türlerini ele alarak hidrojen yakıt pilleri ile bütünleştirmektir. Proje kapsamında belirlenen son kullanıcı ekosisteminde çalışan araçların olgun prototiplerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Ufuk Avrupa Programı İklim, Enerji ve Mobilte Kümesi Ulusal İrtibat Noktaları olarak söz konusu projede yer alan tüm paydaşlarımızı kutlar, çalışmalarında başarılar dileriz.