2021–2027 EIT Stratejisi’nin bir parçası olan HEI Inititative (HEI Initiative: Innovation Capacity Building for Higher Education), uzmanlık ve koçluk, EIT inovasyon ekosistemine erişim ve fonlama sistemleriyle beraber yükseköğretim kurumlarının ihtiyaçlarına yönelik inovasyon aksiyonu planlarını geliştirmelerine destek olmayı amaçlayan bir girişimdir.
  01 Temmuz 2022

2021–2027 EIT Stratejisi’nin bir parçası olan HEI Inititative (HEI Initiative: Innovation Capacity Building for Higher Education), uzmanlık ve koçluk, EIT inovasyon ekosistemine erişim ve fonlama sistemleriyle beraber yükseköğretim kurumlarının ihtiyaçlarına yönelik inovasyon aksiyonu planlarını geliştirmelerine destek olmayı amaçlayan bir girişimdir. EIT topluluklarının ortak bir etkinliği olan HEI Inititative, EIT'nin Bilgi ve İnovasyon Toplulukları’ndan biri olan EIT RawMaterials tarafından yönetilmektedir. EIT, Avrupa’daki yüksek öğrenim kurumlarının  inovasyon kapasitesini artırmak ve daha sürdürülebilir, rekabetçi, yeşil ve dijital bir Avrupa'ya ulaşmayı desteklemek için 2027 yılına kadar 550 HEI Girişimi projesine ulaşmayı hedeflemektedir.

HEI Girişimi, Ufuk Avrupa dönemi ile başlamış ve 2024’e kadar pilot aşamasında devam edecektir. Bu doğrultuda 2021 yılında 2 çağrı açılmıştır. 2022 yılının ilk çağrısı ise 18 Kasım 2021 tarihinde açılmış; 28 Şubat 2022 tarihinde kapanmıştır. Bu çağrıya 683 kuruluşun oluşturduğu farklı konsorsiyumlarla 56 proje önerisi başvurusu yapılmış; bu konsorsiyumlarda Türkiye’den 20 kuruluş yer almıştır. Başvurular arasından 38 ülkeden 294 kuruluşu içeren 26 proje toplam 31,2 milyon Euro ile fonlanmaya hak kazanmıştır. Türkiye'den ise İstanbul Üniversitesi CITE isimli Proje ile; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi DIN-ECO isimli proje ile; TED Üniversitesi HIVE proje ile; Marmara Üniversitesi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Enstitüsü InterHEI proje ile; Sabancı Üniversitesi SMART4FUTURE isimli proje ile fonlanmaya hak kazanan kuruluşlar olmuştur. 

2022 yılındaki ikinci EIT HEI çağrısı önümüzdeki aylarda açılacaktır.  Çağrı ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşılabilir.

Çağrı sonuçları ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşılabilir.