ERC CoG 2024
  03 Aralık 2024

Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council – ERC) iddialı öncül araştırma projelerini yürütebilecek araştırmacıları Bilimsel Mükemmellik kriterlerine göre dünya çapında bir panel değerlendirmesi ile seçerek fonlamaktadır. 

Ufuk Avrupa kapsamında ERC tarafından yayınlanan ERC 2024 Consolidator Grant (CoG) çağrısında Erciyes Üniversitesi'ndenProf. Dr. Mustafa Serdar ÖNSES ve İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi'nden Doç. Dr. Serhat TOZBURUN, toplam3,6 Milyon Avro bütçe ile desteklenmeye hak kazanmıştır. 

Bu çağrı sonucuyla birlikte ilk defa İstanbul ve Ankara dışındaki iki farklı şehirde yer alan ev sahibi kurumlardan sunulan projeler desteklenmeye hak kazanmıştır. 

Değerli araştırmacılarımızı ve kendisine ev sahipliği yapan üniversitesini tebrik ediyoruz ve başarılarının devamını diliyoruz. 

Mustafa Serdar Önses ERC

Baş Araştırmacı (PI): Prof. Dr. Mustafa Serdar ÖNSES

Project kısa adı: WETDNA

Proje başlığı: DNA Encoded Omniphobicity

Çağrı: ERC-2024-COG

Panel: PE8 - Products and Processes Engineering

Ev sahibi kurum: Erciyes Üniversitesi

Bütçe: 2 Milyon €

Süre: 60 ay

Prof. Dr. Mustafa Serdar ÖNSES, WETDNA Projesi ile karmaşık yüzey ıslatma özelliklerini kontrol etmek için genetik bilgi taşıyıcısı olan DNA'yı kullanarak yeni bir yaklaşım keşfetmeyi hedefliyor. DNA güdümlü ıslatma olaylarını yöneten ilkelerin anlaşılmasının, kodlanmış yüzeyler, akıllı kaplamalar, sahtecilik önleyicilik, giyilebilir sensörler ve tıbbi teşhis gibi bir dizi alan ve teknoloji için yüksek temel ve uygulama değeri olan fiziksel, kimyasal ve biyolojik bilimlerin arayüzünde bilgi üretmesi beklenmektedir. 

Prof. Dr. ÖNSES 2014 yılında TÜBİTAK 2232 programı kapsamında ülkemize dönüş yapan, 2016 yılında TÜBA GEBİP ve 2020 yılında TÜBİTAK Teşvik ödüllerine layık görülmüştür. ÖNSES’in proje önerisi başvuru aşamasında TÜBİTAK ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı (EBAG) kapsamında desteklenmiştir.

Mustafa Serdar Önses ERC

 

 

Serhat Tozburun

Baş Araştırmacı (PI): Doç. Dr. Serhat TOZBURUN

Project kısa adı: CLARISURGE

Proje başlığı: Advancing Mountable Endoscopic Cap for Precision Oesophageal Mucosal Resurfacing with Non-Thermal Ablation

Çağrı: ERC-2024-COG

Panel: PE7 - Systems and Communication Engineering

Ev sahibi kurum:  İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi

Bütçe: 1,6 Milyon €

Süre: 60 ay

Sindirim sistemi organlarında birçok hastalık genellikle iç yüzeyde başlamaktadır; örneğin, yemek borusu, mide ve bağırsakla ilgili birçok kanser, anormal yüzeysel doku (prekanseröz mukozal lezyon) olarak başlar ve sonra daha derin doku yapılarına yayılmaktadır. Bu nedenle, anormal yüzeysel dokuların erken bir aşamada tedavi edilmesi kritik öneme sahiptir. Doç. Dr. Serhat TOZBURUN ve ekibinin geliştirdiği teknoloji, yüzeysel lezyonları sağlıklı dokulardan negatif basınçla ayıran, geri döndürülemez elektroporasyonla yakmadan yok eden, lezyonları görüntülemeye olanak tanıyan ve geniş alanların tek seferde tedavi edilmesini sağlayan yenilikçi bir endoskop başlığı sunmaktadır. Proje tamamlandığında, tarama ve tedaviye yönelik yeni nesil bir endoskopi başlığı geliştirilecek, klinik öncesi çalışmalarla prekanseröz lezyonların tedavisinde çığır açıcı önemli bir adım atılacak ve endoskopi alanında uzman insan kaynağı yetiştirilmesine katkı sağlanacaktır. 

Doç. Dr. Serhat Tozburun MSCA-IF-2018 çağrısı kapsamında desteklenmiş, 2018 yılında TÜBA GEBİP ve 2020 yılında BAGEP ödüllerine layık görülmüştür. Tozburun’un proje önerisi başvuru aşamasında TÜBİTAK ERC Baş Araştırmacı Geliştirme Programı (EBAG) kapsamında desteklenmiştir.

Serhat Tozburun ERC

Halihazırda bahse konu projeler hariç Türkiye'de yürütülmekte olan ve tamamlanan 38 ERC Projesi bulunmaktadır.

ERC'nin konu ile ilgili haberine ve örnek projelere buradanulaşabilirsiniz. 

ERC ile ilgili her türlü soru ve önerilerinizi ncperc@tubitak.gov.tr adresine iletebilirsiniz.