13 Ekim 2016

ERC tarafından AdG kategorisinde 2008 ve 2015 yıllarında iki defa fonlanan Prof. Bernard L. Feringa, moleküler makinelerin sentezi ve tasarımı alanında yaptığı çalışmalar sonucunda 2016 Nobel Kimya Ödülü’nün sahibi oldu. Ödülü Jean-Pierre Sauvage ve Sir J. Fraser Stoddart ile paylaşan Bernard L. Feringa, ve Hollanda’nın Gröningen Üniversitesi’nde görev yapıyor.

Prof. Feringa, döner moleküler makineler alanında öncü bir bilimadamıdır. İlk moleküler motoru geliştirmiş olan Feringa'nın yürüttüğü bilimsel çalışmaların, moleküler nanomakineler ve dolayısıyla nanorobotların geliştirilmesinde önemli bir rol oynaması ve özellikle sağlık alanında çığır açıcı bilimsel çıktılara ulaşması bekleniyor. Bu konuda ERC’nin yayınladığı habere buradan ulaşabilirsiniz.

Prof. Bernard L. FERINGA’dan önce de 5 araştırmacı (Prof. Konstantin Novoselov, Prof. Serge Haroche, Professor Edvard I. Moser, Professor May-Britt Moser ve Prof. Jean Tirole) ERC tarafından fonlanmalarının ardından Nobel ödülü almaya hak kazandılar. Ülkemizin ERC performansı da son yıllarda artmakta. 2012-2016 yılları arasında Türkiye’den toplam 16 proje ERC tarafından fonlanmaya hak kazandı.