26 Ağustos 2021

ESFRI, 2021 Yol Haritasına dahil edilecek 11 yeni Araştırma Altyapısını duyurdu. Avrupa'daki zorlukların ele alınmasına ve çığır açıcı bilime katkıda bulunacağı düşünülen Araştırma Altyapıları için toplam 4,1 milyar Avro'luk bir yatırım yapılması öngörülmektedir. Başarılı bulunan araştırma altyapıları bilimsel ve uygulama olgunlukları açısından yüksek puan almış olup, ESFRI 2021 Yol Haritası Güncellemesine yeni Projeler olarak dahil edileceklerdir.

Yeni ESFRI Projeleri şunlardır:

  • EBRAINS - European Brain ReseArch INfrastructureS, bilim adamları ve geliştiricilere beyin araştırmaları için gelişmiş araçlar ve hizmetler sunan, sinirbilim, bilgi işlem ve teknolojinin arayüzünde dağıtılmış bir dijital altyapı.
  • EIRENE RI - Avrupa'da Çevresel Maruziyet değerlendirmesi için Araştırma Altyapısı, insan maruziyeti (sağlığın çevresel belirleyicileri) üzerine ilk AB altyapısı.
  • ET - Einstein Teleskobu, Avrupa'yı Yerçekimi Dalgaları araştırmasının ön saflarına koyacak eşi görülmemiş bir hassasiyete sahip ilk ve en gelişmiş üçüncü nesil yerçekimi dalgası gözlemevi.
  • EuPRAXIA - Uygulamalarda Mükemmelliğe Sahip Avrupa Plazma Araştırma Hızlandırıcısı, plazma teknolojisine dayalı, dağıtılmış, kompakt ve yenilikçi bir hızlandırıcı tesisi, Roma'nın metropol bölgesinde elektron ışını güdümlü bir plazma hızlandırıcı ve ardından lazerle çalışan bir plazma hızlandırıcı inşa edilecektir.
  • GGP - Nüfus ve aile dinamikleri üzerindeki acil bilimsel ve toplumsal zorluklara yanıt vermek için yüksek kaliteli ve ülkeler arası karşılaştırılabilir boylamsal veriler sağlamayı amaçlayan Nesiller ve Cinsiyet Programı.
  • GUIDE - Dijital Avrupa'da Büyümek-EuroCohort, Avrupa'daki çocukların, gençlerin ve ailelerinin refahını artırmaya yönelik sosyal politikaların geliştirilmesini desteklemeyi amaçlayan Avrupa'nın ilk karşılaştırmalı doğum kohort anketi.
  • MARINERG-i - Açık Deniz Yenilenebilir Enerji Araştırma Altyapısı, Avrupa'ya yayılmış bir test tesisleri ağı ile Açık Deniz Yenilenebilir Enerji (CEVHER) sektöründe önde gelen uluslararası Dağıtılmış Araştırma Altyapısı olma yolunda ilerlemektedir.
  • OPERAS - Bilimsel İletişim aracılığıyla Avrupa Araştırma Alanında Açık Erişim, Açık Bilimi etkinleştirmek ve Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler (SSH) alanındaki bilimsel iletişim uygulamalarını Avrupa Açık Bilim Bulutu ile uyumlu hale getirmek için dağıtılmış araştırma altyapısı.
  • RESILIENCE - Dini Çalışmalar Altyapısı: Araçlar, Yenilik, Uzmanlar, Bağlantılar ve Merkezler, tüm Dini Çalışmalar için benzersiz, yüksek performanslı bir platform oluşturma, tüm bilimsel disiplinlerden akademisyenlere araçlar ve fiziksel ve dijital verilere erişim sağlamasını mümkün hale getiren disiplinler arası bir bilimsel araştırma altyapısı,
  • SLICES - Bilgi İşlem/İletişim Deneysel Çalışmaları için Bilimsel Büyük Ölçekli Altyapı, enerji tüketimi ve Yeşil Anlaşma'nın uygulanmasıyla ilgili endişeler de dahil olmak üzere Dijital Bilimlerde etkili bir araştırma altyapısı olmayı hedeflemektedir.
  • SoBigData++ RI - Sosyal Madencilik ve Büyük Veri Analitiği için Avrupa Entegre Altyapısı, sosyal olguların Büyük Veri merceğinden anlaşılmasını desteklemek için veri kümelerini, yöntemleri, araştırma becerilerini ve hesaplama kaynaklarını paylaşmak için bir kaynak.

ESFRI Duyurusuna ulaşmak için tıklayın.