
Ufuk Avrupa Programı’na Türkiye’den nitelikli proje başvurularını artırmak ve başvuru sahiplerinin teknik kapasitelerini geliştirmek amacıyla düzenlenen Küme 6: Gıda ve Tarım Odak Grup Eğitimi, 23–24 Haziran 2025 tarihlerinde Ankara’da başarıyla tamamlandı. Eğitim, TÜBİTAK Ulusal İrtibat Noktaları Çınar Öner ve Merve Polat ile Ufuk Avrupa’da Türkiye için Teknik Destek Projesi koordinasyonunda düzenlendi.

Etkinlik, Ufuk Avrupa Programı’nın Gıda, Biyoekonomi, Doğal Kaynaklar, Tarım ve Çevreyi kapsayan Küme 6 (Cluster 6) bileşeni hakkında katılımcıların çağrı analizinden etki planlamasına kadar tüm teklif yazım süreçlerini uygulamalı olarak öğrenmelerini hedefledi. Eğitimin tematik eğitmenliğini, alanında deneyimli Tematik Uzman Thanos Karvounis üstlendi.
Eğitimin ilk gününde katılımcılar, Küme 6’nın temel yapısı, destinasyonları, çağrı analiz yöntemleri, uygun konu seçimi, ortak bulma stratejileri, ağ kurma ve görünürlük temaları üzerine detaylı bilgi edindi ve konular interaktif testlerle pekiştirildi.
İkinci gün ise projelerde etki bölümünün nasıl yapılandırılması gerektiğine odaklanıldı. Katılımcılar; etki yolları, kapsam ve öncelikler, yaygınlaştırma, faydalanma ve iletişim stratejileri gibi başlıklar altında örnekler üzerinden çalışmalar yapıldı. Küme 6 kapsamında desteklenmiş başarılı proje örnekleri, yaygın hatalar ve değerlendirme raporları katılımcılarla paylaşıldı.

Araştırma dünyasından, özel sektörden, sivil toplum kuruluşlarından ve kamu kurumlarından geniş bir katılımcı profiline hitap eden eğitim programı, interaktif grup çalışmaları, çoktan seçmeli mini testler, örnek proje uygulamaları ve soru-cevap oturumları ile desteklendi.
Bu eğitim, daha önce düzenlenen Kanser ve Çevre odaklı eğitimlerin ardından gerçekleştirilen üçüncü tematik odak grup eğitimi olma özelliğini taşıyor. Ufuk Avrupa’da Türkiye için Teknik Destek Projesi kapsamında, farklı tematik alanlara yönelik odak grup eğitimlerinin önümüzdeki dönemde de devam etmesi planlanıyor.
