22 Şubat 2022

Avrupa Komisyonu tarafından H2020’de masraf beyanındaki hatalara ilişkin, linkte de yer alan, 8 Şubat 2022 tarihli rapor yayımlanmıştır.

Rapordaki tespite göre, Ocak 2022 tarihli, tüm H2020 için planlı denetimlerin %41'i gerçekleşmiş haliyle edinilen verilere göre; tespit edilen, AB'ye geri ödemeye konu hataların (errors) büyük çoğunluğu (%68) hala personel masrafının (personnel cost) hesabı, beyanı ve destekleyici kayıtlarıyla ilgilidir. 1720 yıllık üretken saat sabiti endeksli ve projede görev alan kişi bazlı saatlik maliyet hesaplayıp masraf beyanında bulunduğunuzda yapılan hataları üçte bir oranında azaltma şansınızın bulunduğu raporda belirtilmiştir.  

Yakın zamanda bir opsiyon olarak sunulması beklenen “personnel unit cost” un bu sorunların çözümünde yardımcı olacağını ümit ediyoruz.

Hataların yaklaşık dörtte biri kadarını (%24) alt yüklenici (subcontracting) veya diğer mal ve hizmet alımı (other goods and services) masrafları kaynaklı hatalar oluştururken; amortismana (depreciation) konu ekipman alımından ve seyahat masraf beyanlarından kaynaklı hatalar toplam hataların %6’sını oluşturmaktadır.

Analizin tamamına ve sorunları önlemeye/gidermeye yönelik Avrupa Komisyonu’nun tavsiyelerine erişmek ilgili belgeyi inceleyebilir, sorularınız için bizlerle ncpfinance@tubitak.gov.tr adresinden irtibat kurabilirsiniz.

Projelerinizde başarılar, sağlıklı günler.