
Gelecek PRIMA Programının araştırma ve inovasyon önceliklerinin belirlenmesi sürecinde yer almak için lütfen tıklayınız.
Akdeniz Bölgesinde Araştırma ve İnovasyon için Ortaklık Programı (PRIMA), Akdeniz bölgesindeki su kıtlığı ve gıda güvenliği gibi kritik sorunları ele almak amacıyla kurulan AB Kurumsallaşmış Ortaklığıdır.
Kuruluşundan bu yana Ülkemizin de dâhil olduğu PRIMA, AB, Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkeleri arasında bilimsel iş birliğini teşvik etmede önemli bir rol oynamaktadır. Başlangıçta 2028’de Ufuk 2020 Programı çerçevesinde tamamlanması planlanan PRIMA’nın faaliyetleri, Ufuk Avrupa çerçevesinde (2025-2027) AB Kararı ile uzatılmıştır.
2027 sonrasındaki gelecekteki faaliyetlere hazırlık olarak, Ufuk Avrupa Programı altında desteklenen FUTURE4PRIMA projesi, gelecek Çerçeve Programı (FP10) kapsamında yenilenen bir ortaklık içinde araştırma ve inovasyon girişimlerini birlikte oluşturmaya ve uygulamaya yöneliktir. Bu proje, zaten sınırlı olan kaynakları (su, toprak, enerji) etkileyen iklim değişikliği, salgınlar ve çatışmalar gibi birbirine bağlı sorunları ele almak için araştırma ve inovasyon önceliklerini belirleyecektir. Akdeniz bölgesi, bu faktörler nedeniyle şiddetlenmesi beklenen benzersiz zorluklarla karşı karşıyadır. Değişen yağış modelleri ve aşırı hava olayları gibi iklim etkileri, nüfus artışı, kentleşme ve ekonomik gelişmeyle birleşerek zaten sınırlı olan kaynakları daha da zorlamaktadır. Bu sorunların ele alınması, bölgenin ekosistemlerinin, kültürel mirasının ve sosyo-ekonomik koşullarının kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını gerektirmektedir ve bu da Ar-Ge iş birliği girişimleriyle çözülebilir.
FUTURE4PRIMA Projesi tarafından su-enerji-gıda-ekosistem Bağlantısı yaklaşımına vurgu yaparak Akdeniz bölgesindeki kritik zorlukları ve potansiyel yenilik ve iş birliği alanlarını belirlemeye odaklanan bir anket hazırlanmıştır. Anket, Araştırma Fonlama Organizasyonları ve özel sektörden görüş toplamak amacıyla yürütülen kapsamlı bir çabanın parçasıdır. Anket sonuçları, FUTURE4PRIMA konsorsiyumu ve PRIMA girişiminin önümüzdeki yıllarda araştırma ve inovasyon önceliklerini belirlemesine, PRIMA 2'nin (2028-2035) bir sonraki aşamasını şekillendirmesine rehberlik edecektir.
Sağlanan geri bildirim, Akdeniz'deki temel sorunları ele almak için tematik alanları ve öncelikleri belirlerken sürdürülebilir su yönetimi ve gıda sistemlerine odaklanmayı sürdürecektir.