ict2022
  24 Şubat 2023

Ufuk Avrupa Küme 4: Dijital, Endüstri ve Uzay bünyesinde, 2022’nin ikinci yarıyılında Dijital Alanı kapsamında “Digital Emerging” ve “Human” destinasyonları altında açılmış olan çağrılar (HORIZON-CL4-2022-HUMAN-02, HORIZON-CL4-2022-DIGITAL-EMERGING-02), 16 Kasım 2022’ye dek katılımcıların başvurularını kabul etmiş, ilgili başvuruların sonuçları ise 2023 Şubat ayında Avrupa Komisyonu tarafından açıklanmıştır. İlgili çağrılara ülkemizden 6’sı koordinatör adayı kuruluşlar olmak üzere Türk paydaşlı toplam 50 konsorsiyum başvuruda bulunmuş, ülkemizden 4 ortağın yer aldığı 3 proje desteklenmiş ve toplamda 1 milyon 20 bin Avro hibe almaya hak kazanılmıştır.

 

  • BOEING TURKEY AVIATION AND TRADE LTD. CO.’nın ortak olarak başvurduğu “Graphene Alliance for Sustainable Multifunctional Materials to Tackle Environmental Challenges”, kısaca “GIANCE”  akronimli proje; çevresel zorluklara yenilikçi çözümler sunmayı ve yeni nesil uygun maliyetli, sürdürülebilir, hafif, geri dönüştürülebilir grafen ve grafen ilgili malzeme (GRM) tasarımı, geliştirilmesi ve ölçeklenebilir üretimi için bütünsel, entegre ve endüstriyel odaklı bir platform kurmayı amaçlamaktadır. Proje süresince (36 ay) endüstriyel gereksinimlere göre özellikleri ve işlevleri geliştirilmiş çok işlevli kompozitler, kaplamalar, köpükler ve membranlar üretilecektir. Konsorsiyum; önde gelen OEM'ler, büyük endüstri firmaları, birinci sınıf araştırma ve eğitim kuruluşları ve yenilikçi KOBİ'ler ile tüm değer zincirini temsil eden 10 farklı ülkeden gelen 23 ortaktan oluşmaktadır. Boeing Türkiye Havacılık ve Ticaret Ltd., ortaklarıyla birlikte, metalik korumaya göre çok daha hafif olan grafen kaplamanın termoplastik aerodinamik yüzeyler (arka kenar) üzerindeki etkisini yıldırım çarpmasına karşı koruma (LSP) açısından değerlendirecektir.

 

  • TOFAS TURK OTOMOBIL FABRIKASI ANONIM SIRKETI’nin ve ALTINAY ROBOT TEKNOLOJILERI SANAYI VE TICARET A.S.’nin ortak olarak başvurduğu “iMmersive leArninG for ImperfeCtion detectIon and repAir through human-robot interactioN”, kısaca “MAGICIAN” akronimli proje kapsamında; otomobil gövdesinde boya işlemi öncesinde ancak uzman teknisyenlerin tespit edebileceği kadar küçük estetik problemlerin tespiti ve giderilmesi üzerine, insan robot işbirliğine dayalı teknolojiler geliştirilmesi ve müşteriye kusursuz ürünlerin sunulması hedeflenmektedir. Proje kapsamında konsorsiyumda yer alan 7 ülkeden toplam 11 kuruluş desteklenecektir.

 

  • Bosch Sanayi ve Ticaret A.S.’nin ortak olarak başvurduğu “Solid, rapid and efficient adoption of Data, AI & Robotics applications in production”, kısaca “SoliDAIR”  akronimli projenin ana hedefi; üretim süreçlerinin (kalite denetim ve kontrol süreçleri) dijitalleşmesini, otomasyonunu ve optimizasyonunu arttırarak hem daha verimli ve esnek (zaman ve maliyet bakımından), hem de daha güvenilir ve istikrarlı (düşük hata oranı) hale getirmek için yapay zeka, veri analizi ve robotik çözümlerin kullanımını yaygınlaştırmaktır. SoliDAIR, AB'deki en büyük üçüncü imalat sektörü olarak kabul edilen ve yüksek hassasiyetli, düşük hata oranlı seri üretim süreçleri nedeniyle en zorlu sektörlerden biri olan otomotiv endüstrisini temel alacaktır. İlgili konsorsiyumda 6 ülkeden toplam 12 kuruluş yer alacaktır.