medya
  23 Mayıs 2025

Ufuk Avrupa Küme 5: İklim, Enerji, Mobilite, Hedef 3 – Sürdürülebilir, Güvenli ve Rekabetçi Enerji bileşeni altında yer alan 2024 yılı ikinci dönem çağrılarına ilişkin başvuru sonuçları açıklandı.

Bu kapsamda,

  • Ülkemizden, 1’i koordinatör olmak üzere 12 farklı kuruluşumuzun yer aldığı toplam 7 proje Avrupa Komisyonu tarafından toplamda 5.432 Milyon Avro desteklenmeye hak kazandı. 

Projelere ilişkin detaylar aşağıdadır:


SUN-TRANS-Solar Urban e-Mobility Transition 

HORIZON-CL5-2024-D3-02-05: PV-integrated electric mobility applications çağrı başlığı kapsamında desteklenen SUN-TRANS projesinde, 14 kuruluş yer almakta olup bu kapsamda, söz konusu proje aracılığıyla elektrikli otobüsler ve son kilometre teslimat araçlarına; Araç Üzerine Entegre Fotovoltaikler (VIPV), yüksek verimli güç elektroniği ve yapay zekâ destekli filo yönetimini entegre edilmesi yoluyla kentsel ve ticari filoları dönüştürlmesi amaçlamaktadır.

Söz konusu projede;

  1. TÜBİTAK  koordinatör olarak,

  2. BOZANKAYA RAYLI SISTEMLER A.S proje ortağı olarak;

  3. BATILI OTOMOTIV SANAYI VE TICARET ANONIM SIRKETI proje ortağı olarak;

  4. ODTU GUNES ENERJISI UYGULAMA VE ARASTIRMA MERKEZI proje ortağı olarak;

  5. ESHOT Genel Müdürlüğü proje ortağı olarak yer almıştır.


SOLAR-MOVE-SOLAR Photovoltaic to MOVE for Systems Integration

HORIZON-CL5-2024-D3-02-05: PV-integrated electric mobility applications çağrı başlığı kapsamında desteklenen SOLAR-MOVE projesinde, 35 kuruluş yer almakta olup bu kapsamda, söz konusu proje aracılığıyla;  şehirlere, konut ve hizmet binaları, yolcu taşımacılığı ve otoyollar gibi farklı Araç Entegre Fotovoltaik (VIPV) ekosistemleri için çözümler önerilerek elektrikli araçların (EV'ler) yaygın olarak benimsenmesine katkıda bulunulması amaçlamaktadır. 

Söz konusu projede;

  1. BOZANKAYA RAYLI SISTEMLER A.S proje ortağı olarak;

  2. ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ proje ortağı olarak;

  3. İleri Arge Teknolojileri Sanayi Limited Sirketi (iTechSolar) proje ortağı olarak;

  4. ODTU GUNES ENERJISI UYGULAMA VE ARASTIRMA MERKEZI proje ortağı olarak yer almıştır.


PVSmile-Digitalizing the Lifecycle of Community-Integrated PV Systems for Smart Grid-Ready and Inclusive Energy Communities

HORIZON-CL5-2024-D3-02-06: Innovative, Community-Integrated PV systems çağrı başlığı kapsamında desteklenen PVSmile projesinde, 28 kuruluş yer almaktadır. PVSmile projesinin amacı, büyük ölçekli pasif güneş enerjisi sistemlerini, enerji şebekelerine tamamen entegre, esnek ve topluluk temelli varlıklara dönüştürerek; ileri bilgi ve iletişim teknolojileri, paylaşım ekonomisi ve topluluk odaklı modeller aracılığıyla enerji değer zincirindeki paydaşlara veri temelli enerji ve enerji dışı katma değerli hizmetler sunmaktır.

Söz konusu projede;

  1. IKLIM GONULLULERI DERNEGI proje ortağı olarak;

  2. KAYSERI BUYUKSEHIR BELEDIYESI proje ortağı olarak yer almıştır.


SOLARIS-Supporting optimisation of photovoltaic resource efficiency and sustainability

HORIZON-CL5-2024-D3-02-07: Resource Efficiency of PV in Production, Use and Disposal çağrı başlığı kapsamında desteklenen SOLARIS projesinde, 6 kuruluş yer almaktabır. bu kapsamda, söz konusu projenin amacı Avrupa'nın fotovoltaik (PV) teknolojilerini temel alan sürdürülebilir ve döngüsel bir enerji sistemine geçiş sürecinde, PV tedarik zincirinin malzeme akışlarını, kaynak ihtiyaçlarını, çevresel yaşam döngüsü etkilerini ve geri dönüşüm potansiyelini analiz ederek karar vericilere veri temelli yol haritası sunmak ve Avrupa'nın dışa bağımlılığını azaltan, çevresel etkileri minimize eden bir PV sanayisinin gelişimine katkı sağlamaktır.

Söz konusu projede;

  1. ODTU GUNES ENERJISI UYGULAMA VE ARASTIRMA MERKEZI proje ortağı olarak yer almıştır.


COUPLED -CO2 Utilisation Process via Looping tEchnology Demonstration

HORIZON-CL5-2024-D3-02-11: CCU for the production of fuels çağrı başlığı kapsamında desteklenen COUPLED projesinde, 15 kuruluş yer almakta olup bu kapsamda, söz konusu proje aracılığıyla, karbondioksiti (CO₂) yakıt haline getiren yeni ve çevre dostu bir teknoloji geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Geliştirilecek olan bu teknoloji sayesinde fabrikalar, rafineriler ve atıktan enerji üreten tesisler kendi karbon salımlarını azaltarak uçak yakıtı ve metanol gibi çevreci yakıtlar üretebilecek. Proje, hem ekonomik hem çevresel hem de toplumsal açıdan uygulanabilir bir çözüm sunarak Avrupa'da sanayinin daha temiz hale gelmesini hedefliyor.

Söz konusu projede;

  1. SOCAR TURKEY ARASTIRMA GELISTIRME VE INOVASYON ANONIM SIRKETI proje ortağı olarak yer almıştır.


VERTI-GO -Demonstration of a VERTIcal-axis floating wind turbine for offshore energy Generation with improved performance and accessibility for Operation & maintenance

HORIZON-CL5-2024-D3-02-09: Demonstrations of innovative floating wind concepts çağrı başlığı kapsamında desteklenen VERTI-GO projesinde, 11 kuruluş yer almakta olup bu kapsamda, söz konusu proje aracılığıyla, deniz üstü rüzgar enerjisi için özel olarak geliştirilen yüzer dikey eksenli bir türbinle, daha düşük maliyetli ve kolay bakımlı bir çözüm sunulması amaçlanmaktadır. Proje, 2 MW’lık prototipi gerçek deniz koşullarında test ederek teknolojiyi ticarileştirmeye hazırlanıyor.

Söz konusu projede;

  1. ZORLU ENERJI ELEKTRIK URETIM AS proje ortağı olarak yer almıştır.


SUN-DT - Smart Use of Novel Digital Tools for advanced performance and reduced costs in CSP tower plants

HORIZON-CL5-2024-D3-02-01:Digital tools for CSP and solar thermal plants çağrı başlığı kapsamında desteklenen SUN-DT Projesi kapsamında, dijitalleşmenin sunduğu henüz keşfedilmemiş olanaklarla birlikte gelecek vaat eden CSP kule teknolojisinin büyük potansiyelinden yararlanarak, sektörün ve tedarikçi dijitalleştirme şirketlerinin rekabet gücününün artırılması amaçlanmaktadır. 

Söz konusu projede;

  1. INAVITAS ENERJI ANONIM SIRKETI proje ortağı olarak yer almıştır.

TÜBİTAK Ulusal İrtibat Noktaları olarak tüm paydaşlarımızı tebrik eder başarılarının devamını temenni ederiz.