ufuk news
  12 Kasım 2019

Değerli Araştırmacılarımız, Araştırma Kuruluşu Temsilcilerimiz,

Ufuk2020 Marie Sklodowska Curie Uluslararası Burs ve Dolaşım Destekleri kapsamında Eylül ayında açılan Yenilikçi Eğitim Ağları (Innovative Training Networks - ITN) çağrısı için Avrupa Komisyonu 14 Ocak 2020 tarihine kadar proje önerilerini kabul etmektedir.

ITN çağrısı kapsamında henüz doktora derecesini almamış ya da 4 yıldan az araştırma deneyimi bulunan araştırmacılarımızın eğitimi için deneyimli/kıdemli araştırmacılarımız tarafından (üniversitede, araştırma kuruluşlarında ya da sanayi kuruluşlarında) proje önerisi yazılabilmektedir. Konu sınırlaması olmadan her araştırma alanında yazılabilecek ITN proje önerileri ile kariyerinin başlangıcındaki araştırmacıların eğitilmesi hedeflenmektedir.

ITN Çağrısı, birden fazla ülkeden, farklı akademik ve akademik olmayan (sanayi kuruluşu, STK vd.) kuruluşları bir araya getirerek, konusunda deneyimli araştırmacılar tarafından, doktora derecesini almamış genç araştırmacıların eğitilmesine yönelik projeler geliştirilmesine önayak olmaktadır. Bu vesileyle deneyimli araştırmacılar, kendi alanlarında yetişecek genç araştırmacılar için kurumlarında araştırma pozisyonu açma ve Avrupa Komisyonu tarafından fonlanan uluslararası araştırmacılar ile araştırma yapma/çalışma fırsatı yakalamaktadır. 

Bu sene 530 milyon Avro bütçesi bulunan bu çağrının, 445 milyon Avrosu “European Training Networks (ETN)” adı verilen panel için kullanılacaktır: Bu panelde en az üç farklı AB Üye ve Asosye Ülkeden 3 farklı akademik ve akademik olmayan kuruluşun bir araya gelmesi ile oluşturulacak konsorsiyum ile kariyerine yeni başlayan araştırmacılara yönelik bir araştırma ve eğitim programı yazılması beklenmektedir. Diğer ülkeler gibi Türkiye’nin de en çok başvurduğu ve desteklendiği bu panel türünde, ortalama 6-8 ortaklı konsorsiyumlar oluşturulduğu bilinmektedir. Proje önerisi sunulurken istihdam edilecek araştırmacıların adları verilmemekte, sadece açılacak istihdam pozisyonlarının ve araştıracakları konunun tanımı yapılmaktadır. Proje önerisinin desteklenmesi halinde ortaklar şeffaf bir şekilde ilan açarak söz konusu pozisyonlara başvuracak araştırmacılara duyuru yapmaktadır. (Projeler desteklenirse istihdam edilecek araştırmacıların son 3 yıldır 12 aydan fazla Türkiye’de olmamaları gerekmektedir.)

“European Industrial Doctorates (EID)” ve “European Joint Doctorates (EJD)” panellerinin de toplam 85 milyon Avro bütçe ile bulunacağı bu seneki ITN çağrısı 14 Ocak 2020’de kapanacaktır. Ekte ITN Başvuru Rehberini ve “ITN Proje Önerisi Nasıl Sunulur” Dokümanını paylaştığımız bu çağrıya proje önerisi yazıyorsanız ya da yazılmakta olan bir proje önerisine ortak olarak katılmayı planlıyorsanız bilgi taleplerinizi ve sorularınızı her daim ncpmobility@tubitak.gov.tr adresimiz aracılığı ile bizlere iletebilirsiniz.

Bu çağrıya proje önerisi yazmakta olan araştırmacılarımız, TÜBİTAK’ın sunduğu “U2020 Koordinatörlüğü Destekleme Programı”ndan faydalanabilir, dilerlerse proje öndeğerlendirme/yazdırma/seyahat desteklerimizi kullanabilirler. Detay için lütfen tıklayınız.

Yazılmakta olan ITN projelerine ortak olmak isteyen kuruluşlarımız Avrupa Komisyonu'na ait "Funding&Tenders Portalı" üzerinden ITN proje önerilerine ortak arayan kuruluşların ilanlarına ulaşabilirler. Bu linke erişim için lütfen tıklayınız ve açılan sayfada "view/edit partner search" sekmesini bulunuz. (Size ait proje özetini de bu sekmeye ekleyerek, proje önerinize ortak arayabilirsiniz.)

Son olarak ITN projesi yazacak deneyimde olmayan, ancak ITN bursiyeri olabilecek kariyerinin başındaki araştırmacılarımıza da (doktora derecesini almamış ve 4 yıldan fazla araştırma deneyimi bulunmayan) bir duyuru yapmak isteriz: EURAXESS Jobs Portalı (https://euraxess.ec.europa.eu/jobs) daha önceki yıllarda ITN projeleri desteklenmiş kurumların, araştırma pozisyonu ilanlarını yayınladıkları bir portal olarak kullanılmaktadır. Bu portal üzerinden ülke ve araştırma konusu seçerek desteklenmiş ITN projelerinde (ve hatta COFUND projeleri ile ülkelere ait diğer ulusal burslar sunan projelerde) araştırmacı olarak başvurabileceğiniz ilanlara erişebilirsiniz.

Başvurularınızın başarılı sonuçlanmasını diler, saygılarımızı sunarız.

MSCA Türkiye Ekibi