GORSEL
  03 Nisan 2023

Bilindiği üzere NetZeroCities tarafından, Avrupa'da iklim nötrlüğü hedeflerine ulaşmak için yeni yaklaşımları test etmek adına açılan Pilot Şehirler Programı, şehirlere 32 milyon Avro hibe ve uygulama desteği sağlamak üzere çağrıya çıkmıştır. 4 Kasım 2022’de başvuruları sonlanan; İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu amaçları ile uyumlu iki yıllık, sistem inovasyonu odaklı pilot proje faaliyetlerindebulunmak isteyen tüm AB Üye Devletleri ve Türkiye’nin de dahil olduğu Asosiye ülkelerde bulunan tüm şehirlere ve belediyelere açık olan çağrıya başvuruda bulunan 33 ülkeden 159 şehrin dahil olduğu toplam 103 başvuru arasından ülkemizden İstanbul’un da aralarında bulunduğu 53 şehrin başvuruları desteklenmeye hak kazandığı bilgisi 2023 Mart ayı başında paylaşılmıştır.

3 Mayıs 2023'te NetZeroCities tarafından Twin Cities- (İkiz Şehirler)- Öğrenme Programı Çağrısı açılacaktır. İkiz Şehirler Programı; yakın zamanda seçilen Pilot Şehirler ve seçilecek başarılı İkiz Şehirler (il veya ilçe belediyeleri) arasında bilgi paylaşımı ve iyi uygulamaların transferi için özel olarak hazırlanmış bir öğrenme programı niteliği taşıyacaktır. Program kapsamında desteklenecek projelerin uygulamaları Eylül 2023'te başlayacaktır.

Önemli Bilgiler:

  1. Geçmişte Pilot Şehir olarak başvuruda bulunan fakat seçilmeyen şehirler kriterlerini karşıladıkları takdirde ikiz şehirler programına da başvuru gerçekleştirebilecektir.
  2. Seçim ve eşleştirme kriterleri, İkiz Şehirler Öğrenme Programı çağrısıyla birlikte yayınlanacaktır. Başarılı Pilot Şehirler uygulamalarının içeriği (ve faaliyetlerinin profili) onları ikiz şehirlerle eşleştirme sürecine katkıda bulunacaktır.
  3. Çağrı kriterleri ve başvuru detayları henüz açıklanmamış olup açıklandığı tarihte program sayfasında ve websitemiz www.ufukavrupa.org.tr üzerinden duyurulacaktır.
  4. “Şehrinizi nasıl daha iklim nötr yapabilirsiniz?” sorusuna cevap bulmak için kurulan NetZeroCities Portalı hakkında bilgi için linki, Portal’a ulaşmak için linki kullanabilirsiniz (Portala üyelik tüm kişi ve kuruluşlara açık ve ücretsizdir).
  5. Pilot Şehirler Programı ve seçilen şehirler ile İkiz Şehirler Programı hakkında ön bilgi için linki ziyaret edebilirsiniz.

NetZero Cities Programı kapsamında gerçekleştirilen etkinliklere ve haberlere ulaşmak için linke tıklayabilir ya da faaliyetlerden haberdar olmak için haber bültenlerine linkten üye olabilirsiniz.