banner
  28 Mart 2022

Ufuk 2020’de Türkiye Faz-II Teknik Destek Projesi kapsamında Sayın Philip Sowden ve meslektaşlarından 2020/21'de aldığınız çevrim içi danışmanlık desteği, Avrupa Komisyonu desteğine başvuru sürecinde size nasıl yardımcı oldu?

Aldığımız destek öncelikle başvuruya nasıl yaklaşmalıyız, kısa ve uzun başvurularda nelere dikkat etmeliyiz, başvuru sürecinde vurgulanması gereken noktalar nelerdir gibi konularda genel çerçeveyi anlamamıza büyük katkı sağladı. Avrupa akıllı ulaşım sistemleri pazarında genişlemeyi ve ürünümüzü geliştirerek pazara uyumlu hale getirmeyi temel alan projemizi oluşturmaya başladıktan sonra ise yine süreçte aklımıza takılan, bizi yavaşlatan noktalarda oldukça hızlı bir şekilde sorularımıza cevap alabildik ve yazım sürecinin de bizim için daha rahat geçmesine yardımcı oldu.

Ayrıca, destek kapsamında başvuruyu yapmadan önce hazırladığımız proje üzerinden geri bildirim alabilme imkanına sahiptik. Geri bildirim almak için proje, sunum ve videomuzu gönderdikten sonra uzmanlardan üstüne detaylı bir şekilde çalışılmış, tek tek projenin alt başlıklarına eğilen, kapsamlı bir geri bildirim alma fırsatı bulduk. Çevrim içi toplantıda uzmanlarla doğrudan görüşerek aldığımız geri bildirimler sayesinde proje üzerinde iyileştirme yapmamız gereken eksik noktaları tespit edebildik, öne çıkarılması gereken konuların farkına vardık, üzerine daha detaylı çalışmamız gereken kısımları çıkardık ve yaklaşımımızı tekrar gözden geçirdik. Yazılı olarak da bize iletilen geri bildirimleri göz önünde bulundurarak yaptığımız revizyonlarla kısa başvurumuzdan olumlu sonuç alarak projemizi bir üst seviyeye taşıyabildik.

Süreçteki destekleri ve kısa başvurumuzun geçmesinde büyük rol oynayan geri bildirimleri için tekrar Sayın Philip Sowden ve meslektaşlarına çok teşekkür ederiz.

Avrupa finansmanı arayan diğer KOBİ'lere aldığınız danışmanlık desteği hakkında neler söylemek istersiniz? Önerileriniz nelerdir?

Avrupa finansmanı konusunda danışmanlık desteğiyle ilerlemek değerlendirme kriterlerini ve değerlendiricilerin bakış açılarını anlama konusunda önemli katkı sağlıyor. Fakat buradaki önemli nokta değerlendirme sürecini ana odak olarak alıp projenin kendisinden ve hedeflerinden uzaklaşmamak. Geliştirdiğimiz ürün, pazar, yöntemlerimiz ve yapmak istediklerimizden yola çıkarak bunu başvurulan projenin çerçevesine oturttuktan sonra aldığımız danışmanlık destekleri eksik noktaları farketme ve projeyi iyileştirerek ileriye götürme konusunda fayda sağlıyor. O yüzden finansman için başvuru yapmak isteyen KOBİ’lere önerimiz genel bir çerçeve oluşturduktan sonra projelerini yazmaya başlamaları ve danışmanlık desteğiyle birlikte detaylara çalışarak iyileştirmelerini yapmaları.

Destek kapsamında danışmanlık veren uzmanlar projenin başarılı olabilmesi için süreçte önemli bir destekleyici role sahipler. Buradaki önemli nokta ise destek aldığımız uzmanlarla düzenli iletişim kurmak ve süreçten ve gelişmelerden onları da düzenli bilgilendirmek. Bu sizi ve projenizi daha yakından tanımalarını sağlıyor ve daha sağlıklı bir geri bildirim mekanizması oluşturuyor.

Sizce Ufuk Avrupa EIC Hızlandırıcı Programı’nın bir KOBİ'nin işini büyütme, pazar payı, ileri araştırma ve geliştirme vb. açılardan avantajları nelerdir?

EIC Hızlandırıcı Programı sunduğu hibe ve yatırım fırsatları ile hem yeni pazarlara açılarak pazar payını genişletmek hem de ürünün pazara uyumlu hale gelmesini sağlayacak geliştirmeleri yapabilmek için önemli bir finansman kaynağıdır. İnovasyon faaliyetleri için 2.5 milyon €'ya kadar hibe finansmanı, ölçeklenme, pazarlama vb. faaliyetler için ise 15 milyon €'ya kadar yatırım olanağı sağlamaktadır. İnovasyonun hedef pazarda başarılı olmasını sağlama odaklı, girişimin ihtiyaçlarını ön planda tutan bir yatırım yaklaşımıyla daha güvenli bir yatırım ortamı sunulmaktadır. 

Finansman fırsatlarının yanında EIC’de ekosistemin bir parçası olma, koç, mentor, danışmanlara erişebilme ve yatırımcılar ve şirketlerle network imkanı da büyüme açısından önemli bir fırsattır. EIC’nin etki odaklı inovasyonları destekleme yaklaşımı sayesinde aynı ya da benzer vizyona sahip doğru yatırımcı ve potansiyellerin bir arada olduğu büyük bir networke sahip olması, hem inovasyon hem de büyüme süreçlerinde hızlandırıcı etkiye sahiptir.