Gorsel
  04 Mayıs 2023

Avrupa şehirlerini 2030’a kadar iklim nötr yapma hedefine sahip NetZeroCities Projesi tarafından, stratejik hedeflerine ulaşma sürecinde, şehirlerin karşılaştıkları zorlukları yenmelerine yardımcı olacak yeni yaklaşımları test etmek adına açılan Pilot Şehirler Programı; geçtiğimiz yıl,  şehirlere 32 milyon Avro hibe ve uygulama desteği sağlamak üzere çağrıya çıkmıştır. 4 Kasım 2022’de başvuruları sonlanan; İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu amaçları ile uyumlu iki yıllık, sistem inovasyonu odaklı pilot proje faaliyetlerindebulunmak isteyen tüm AB Üye Devletleri ve Türkiye’nin de dahil olduğu Asosiye ülkelerde bulunan tüm şehirlere ve belediyelere açık olan çağrıya başvuruda bulunan 33 ülkeden 159 şehrin dahil olduğu toplam 103 başvuru arasından ülkemizden İstanbul’un da aralarında bulunduğu 53 şehrin başvurularının desteklenmeye hak kazandığı bilgisi 2023 Mart ayı başında paylaşılmıştır (Seçilen tüm şehirlerin kataloğuna ulaşmak için lütfen tıklayınız).

İkiz Şehirler Çağrısı Kapsamı

NetZeroCities tarafından Pilot Şehirler Çağrısının ardından 3 Mayıs 2023'te Twin Cities- (İkiz Şehirler)- Öğrenme Programı Çağrısı açılmıştır ve 30 Haziran 2023 23.59’a kadar başvurular kabul edilecektir. İkiz Şehirler Programı; yakın zamanda seçilen Pilot Şehirler ve seçilecek başarılı İkiz Şehirler (il veya ilçe belediyeleri) arasında bilgi paylaşımı ve iyi uygulamaların transferi için özel olarak hazırlanmış bir öğrenme programı niteliği taşıyacaktır. Program kapsamında desteklenecek projeler Eylül 2023'te duyurulacaktır. Yapılandırılmış öğrenme programı Eylül 2023 sonu başlayacak projeler 20 aylık sürecektir.

Program sayesinde; İkiz Şehirlerin, Pilot Şehirler tarafından ileri sürülen yenilikçi faaliyetlerden öğrenmesinin yanısıra, Pilot şehirlerin de eşleştirmeden karşılıklı faydalanmasını (peer learning) sağlamas amaçlanmaktadır. Öğrenme programı, üç modülü kapsayacaktır: Başlama (Getting Started), Birlikte Yaratma (Co-creating)ve Yarar Sağlama (Capitalising). Öğrenme programı sonunda İkiz Şehirler için kendi yerel bağlamlarında uygulayabilecekleri bir Çoğaltma Planı (Replication Plan) ortaya çıkacaktır.

Aşağıda bu konuda hazırlanan yol haritasının görseline ulaşabilirsiniz.

https://netzerocities.eu/wp-content/uploads/2023/05/Roadmap-Twinning-1024x625.jpg

 

Başvuru Kriterleri ve Seçim Süreci

AB Üyesi ülkelerden ya da Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Ufuk Avrupa’ya Asosiye ülkelerinden herhangi bir şehir (ya da ilçe /belediye) (geçmişte Pilot Şehir olarak başvuruda bulunan fakat seçilmeyen şehirler de dahil) çağrı kriterlerini karşıladıkları takdirde İkiz Şehirler Programına başvuru gerçekleştirebilecektir.

Şehirler İkiz Şehirler Programına başvuru gerçekleştirdikten sonra, NetZeroCities ortakları tarafından, programın ortak faydalarını en üst düzeye çıkaracak şekilde geçmişte desteklenmeye hak kazanan Pilot Şehirler ile özel bir eşleştirme süreci gerçekleştirilecektir. İkiz Şehir adaylarının seçtikleri pilot faaliyetler, emisyon miktarları ve sistemik dönüşüm fırsatları doğrultusunda öğrenme ihtiyaçları eşleştirme için en önemli ölçütler olacaktır. Her iki tarafın karşılaştıkları ortak zorluklar ve iyi uygulamalar da eşleştirme için kilit bir rol oynayacaktır.  Her Pilot Şehir en fazla iki İkiz Şehir ile eşleştirilecektir.

Başvuru gerçekleştiren şehirlerin; 20 aylık Eşleştirme Öğrenim Programına boyunca 1 ya da 2 temsilci personelinin ayda en az 12 saat ilgili projeye zaman ayırması beklenmektedir.  Temsilci personelin iyi derecede İngilizce bilgisi olması beklenmektedir.

Başvuru yapılmadan önce geçmişte seçilen Pilot Şehirlerin Projelerinin incelenmesi önerilmektedir.

 

Şehirlerin Elde Edecekleri Faydalar

Pilot Şehirler ve İkiz Şehirler; çevrimiçi toplantılar, çalıştaylar ve saha ziyaretleri sırasında her bir grubun değişimin önündeki engellerle nasıl karşılaştığına daha yakından bakacak, karşılıklı yarar sağlayan çözümler için beyin fırtınası yapmak için birçok kez bir araya gelecektir. Sağlanan bağlantıya ek olarak İkiz Şehirler, NetZeroCities ortakları tarafından sağlanan desteğin yanı sıra NZC Misyon Portalı’ndaki kaynaklardan da yararlanacaktır.

Seçilen şehirler; su, gıda, enerji, endüstri, konut ve derin bina güçlendirme, ulaşım ve hareketlilik sektörlerinde iklim nötrlüğünü hızlandırmak için sistemsel dönüşümlerini destekleyecek pilot faaliyetler için bilgi paketi elde edecektir.

İkiz Şehirler Programı katılımcılarının yüz yüze görüşmelerden en iyi şekilde faydalanabilmeleri için ulaşım masrafları belli bir miktara kadar karşılanacaktır.

 

Önemli Linkler

Çağrı duyurusuna program sayfasından Çağrı kriterleri ve Başvuru Detayları ile Başvuru Formu örneğine Twins Call and Selection Criteria dökümanından ulaşabilirsiniz.

Başvuru linki için lütfen tıklayınız