12 Ocak 2021

EMBO (European Molecular Biology Organisation), Yerleşim Desteği (Installation Grants) Programı (EMBO IG) Türkiye'nin öncülüğünde, Çekya, Portekiz ve Polonya işbirliğinde EMBO Stratejik Gelişim Yerleşim Desteği Kürsü'sü tarafından 2006 yılında kuruldu. 2021 itibariyle programa katkı veren ülke sayısı Hırvatistan, Estonya, Litvanya ve Karadağ'ın katılımıyla 8'e çıktı. Programın amacı, moleküler biyoloji temelli yaşam bilimleri alanında gelişmekte olan EMBC (European Molecular Biology Conference) üye ülkelerinde (Çekya, Estonya, Litvanya, Karadağ, Hırvatistan, Portekiz, Polonya, Türkiye) tersine beyin göçünü sağlamak. EMBO IG programına gelen başvuruların bilimsel değerlendirmesi EMBO tarafından, finansmanı ise bu ülkelerin fonlayıcı kuruluşlarınca, Türkiye'de TÜBİTAK tarafından yapılır.

TÜBİTAK’ın, EMBO IG’ye destek vermesindeki temel amaç, ülkemizdeki moleküler yaşam bilimleri alanında ihtiyaç duyulan kritik kitlenin oluşarak, bu alanda yürütülen çalışmaları dünya standartlarına mükemmelliyetlik seviyesine taşıyarak bunun sürdürülebilir olmasını sağlamak. Bu çerçevede, 2007-2020 yılları arasında toplam 120 genç araştırmacının faydalandığı program kapsamında, Türkiye 35 bilim insanına sağladığı yaklaşık 7.000.000 Avro destek ile tersine beyin göçünü en çok teşvik eden ülke oldu.

2020 yılında programa yapılan başvurularda ödül almaya hak kazanan 2 genç bilim insanı TÜBİTAK tarafından 3 ila 5 yıl süre ile yılda 50.000 Avro ile desteklenecek. Ayrıca, destek sahipleri, EMBO Genç Araştırmacı Programında yer alan tüm imkân ve olanaklardan yararlanacak.

2020 yılında EMBO Yerleşim Desteği almaya hak kazanan bilim insanları:

  • Onur Öztaş – Koç Üniversitesi
  • Serkan Belkaya – Bilkent Üniversitesi

EMBO IG kapsamında destek alan tüm bilim insanlarının ve projelerinin bilgisine erişmek için tıklayın.

ÖNEMLİ NOT:

2021 yılı çağrısına Çekya, Polonya, Portekiz, Karadağ, Litvanya ve Türkiye katılacak olup son başvuru tarihi 15 Nisan 2021’dir. Başvuru doğrudan EMBO’ya yapılmaktadır. Detay bilgi için tıklayınız.

Programla ilgili tüm sorularınız için EMBO@tubitak.gov.tr veya yip@embo.org adresine e-posta gönderebilirsiniz.