2007-2018 yılları arasında TÜBİTAK, EMBO Yerleşim Desteği Programı kapsamında 34 bilim insanına 5,785,693 Euro destek verdi!
  31 Aralık 2018

2007-2018 yılları arasında TÜBİTAK, tersine beyin göçünü teşvik ederek, EMBO Yerleşim Desteği Programı kapsamında 34 bilim insanına 5,785,693 Euro destek verdi!

 

EMBO (European Molecular Biology Organisation), Yerleşim Desteği (Installation Grants) Programı, Türkiye'nin öncülüğünde EMBO Stratejik Gelişim Yerleşim Desteği Kürsü'sü tarafından 2006 yılında kuruldu. Programın amacı, Türkiye gibi moleküler biyoloji temelli yaşam bilimleri alanında gelişmekte olan EMBC (European Molecular Biology Conference -https://www.embo.org/about-embo/member-states) üye ülkelerinde (Çekya, Estonya, Litvanya, Portekiz ve Polonya) tersine beyin göçünü sağlamak.

Bu doğrultuda, programa gelen başvuruların bilimsel değerlendirmesi EMBO tarafından yapılmakta; finansman ise bu ülkelerin fonlayıcı kuruluşlarınca, Türkiye'de TÜBİTAK tarafından verilir https://www.embo.org/funding-awards/installation-grants/apply.

EMBO Yerleşim Desteği, tersine beyin göçünü sağlayarak Türkiye’de, yetenekli genç bilim insanlarının laboratuvar kurup, grup lideri olarak bilimsel çalışmalarına devam etmesine katkı sağlar. 2007-2018 yılları arasında toplamda 103 genç araştırmacı faydalandığı program kapsamında, TÜBİTAK bu 103 kişiden 34’üne toplam 5,785,693 Euro fon sağladı. Böylece, Türkiye Program üyesi ülkeler arasında (Çekya, Estonya, Litvanya, Portekiz, Polonya ve Türkiye) tersine beyin göçünü en çok teşvik eden ülke oldu.

Bu yıl programa yapılan başvurularda EMBO’nun bilimsel değerlendirmesi sonucu ödül almaya hak kazanan 5 genç bilim insanı TÜBİTAK tarafından 3 yıl süre ile yılda 50.000 Avro ile desteklenecek. Ayrıca, destek sahipleri, EMBO Genç Araştırmacı Programında yer alan tüm imkân ve olanaklardan yararlanacak.

2019-2022 yılları arasında TÜBİTAK tarafından EMBO Yerleşim Desteği almaya hak kazanan bilim insanları:

  • Serap Erkek – İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü
  • Ogün Adebali – Sabancı Üniversitesi
  • Serkan Kır – Koç Üniversitesi
  • Şükrü Anıl Doğan – Boğaziçi Üniversitesi
  • Serap Aksu – Koç Üniversitesi