Ufuk Avrupa
  28 Ekim 2021

Türkiye'nin, Avrupa Birliği (AB) tarafından yürütülen Ufuk Avrupa programına resmen katılımını sağlayan anlaşma Belçika'nın başkenti Brüksel’de imzalandı. Anlaşmaya Türkiye adına Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, AB adına ise AB Komisyonu Yenilikçilik, Araştırma, Kültür ve Gençlik Komiseri Mariya Gabriel imza attı. Kaymakcı'ya Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da eşlik etti.

Bakan Yardımcısı Kaymakcı, imza töreninin ardından AB Komisyonu binası önünde gazetecilere açıklama yaparak, Türkiye'nin AB adayı ve Avrupa ülkesi olarak bu programlarda uzun yıllardır yer aldığını hatırlattı. Ufuk Avrupa programının önemine işaret eden Kaymakcı, "Bu program ufkumuzun Avrupa ve AB üyeliği olması gerektiğini gösteren program. Çünkü Avrupa'da artık yenilikçilik, araştırma faaliyetleri hızlı ilerliyor. ABD ile ciddi bir yarış var ve Türkiye de bu yarışın içinde Avrupa kıtasının aktörü olarak hem bu programdan yararlanıyor hem de katkı sunuyor." dedi. Kaymakcı, Ufuk Avrupa programında 96 milyar avroluk bütçenin katılımcı ülkelere sunulduğunu, katılımcı ülkelerin de ulusal katkı sunmaları gerektiğini aktardı.

“Türkiye ana aktörlerden bir tanesi”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, aylarca süren yoğun çalışma temposunun ardından Ufuk Avrupa programının imzalanmasından duyduğu memnuniyeti vurguladı. Programın sadece Yeşil Mutabakat veya Dijital Dönüşüm değil genel anlamda bilim, araştırma ve yenilik ekosisteminde birlikte daha yakın çalışma ve iş birliği geliştirme fırsatı oluşturduğuna dikkat çeken Mandal, Ufuk 2020 kapsamında Türkiye'nin kattığı ulusal bütçeden çok daha fazlasını geri aldığını söyledi. Ufuk Avrupa programının Türkiye için önemini anlatan Prof. Dr. Mandal, "Türkiye artık sadece faydalanıcı olmanın ötesinde bu süreçte ana aktörlerden bir tanesi." dedi.

Prof. Dr. Mandal geçmişte bilim, teknoloji, yenilik kavramlarının sorunların çözümünde kolaylaştırıcı olduğunu bugün ise bu kavramların zorunluluk haline geldiğini belirterek "Bizim Avrupa'dan alacaklarımızın yanında Avrupa'ya katacaklarımız da var. Türkiye'deki araştırma ekosistemi buna özellikle son 2 yıldaki çalışmalarıyla hazır olduğunu gösterdi. Türkiye bu süreçte artık takip eden değil, takip edilen olmaya da hazır." dedi.

Ufuk Avrupa Nedir?

Avrupa Birliği 9. Çerçeve Programı olan Ufuk Avrupa ile 2021-2027 yılları arasında bilim ve yenilik faaliyetlerinin desteklenmesi hedefleniyor.

Ufuk Avrupa Programı; Avrupa Birliği’ni bilimsel ve teknolojik yönden güçlendirmeyi, Avrupa’nın yenilik kapasitesini, rekabetçiliğini ve istihdamını yükseltmeyi, toplum önceliklerini karşılamayı, Avrupa’nın sosyoekonomik model ve değerlerini sürdürmeyi amaçlıyor.

Ufuk Avrupa Programının yapısı Ufuk 2020 Programının yapısına benzer şekilde 3 bileşen altında toplanıyor. Bu 3 bileşen “Bilimsel Mükemmeliyet, Küresel Sorunlar ve Endüstriyel Rekabet, Yenilikçi Avrupa” olarak sıralanıyor. Alt programların birbiri ve diğer birlik programları ile uyumlu ve bütünleyici olması planlanırken,  “açık bilim” ve “açık yenilik” kavramlarının programın bütünü için uygulanacağı vurgulanıyor.