
TÜBİTAK Ulusal İrtibat Noktalarından oluşan heyet, 16–20 Haziran 2025 tarihleri arasında Brüksel’de düzenlenen çalışma ziyareti kapsamında, Avrupa araştırma ve inovasyon ekosisteminin öncü kurumlarıyla bir araya gelerek deneyim paylaşımında bulundu. Ufuk Avrupa Programı’na Türkiye’nin daha etkin ve stratejik katılımını hedefleyen bu ziyaret hem bireysel kapasite gelişimi hem de kurumsal temsil gücünü artırma yönünde önemli bir kazanım oldu. Uluslararası Çalışma Ziyareti aynı zamanda, TÜBİTAK Ulusal İrtibat Noktalarının Avrupa’daki önemli ve yetkin araştırma ve inovasyon aktörleriyle doğrudan temas kurmasını sağlamış; lobicilik stratejileri, paydaş katılımı ve Brüksel merkezli temsilcilik yapılarının işleyişine dair önemli bilgiler sunmuştur.
Çalışma ziyareti Avrupa’da bilim, sanayi ve politika dünyasını buluşturan bir medya ve ağ kuruluşu olan Science|Business ile görüşmesi ile başladı. Araştırma politikalarının nasıl şekillendiğine ve bu süreçte iletişim ağlarının nasıl etkili kullanıldığına dair önemli bilgiler edinildi.

Ziyaretin ikinci gününde Avrupa Birliği (AB) programlarında uzun yıllardır deneyim sahibi olan Birleşik Krallık Araştırma Ofisi UKRO ile UKRO’nun misyonu ve hedefleri ile ulusal paydaşlara sunulan faaliyetler ve hizmetleri tanıtıldı. Günün ikinci görüşmesi ise dijital teknolojilerin ve sanal gerçekliğin Avrupa’daki en kapsamlı temsil ağı olan XR4Europe ile oldu. XR teknolojilerinin eğitim, sağlık, kültür gibi farklı alanlara entegrasyon süreci ve Ufuk Avrupa Programı içindeki yeri hakkında kapsamlı bilgi edinildi.
Aynı gün, Polonya’nın Brüksel’deki temsilcisi olan Ulusal Araştırma ve Geliştirme Merkezi (NCBR) ile yapılan toplantıyla devam etti. Toplantı sırasında heyete, Polonya’nın AB paydaşlarıyla nasıl etkili biçimde iş birliği yürüttüğü, ulusal araştırma kurumlarını nasıl desteklediği ve önceliklerini Ufuk Avrupa hedefleriyle nasıl uyumlu hale getirdiği hakkında bilgi verildi.
Çalışma ziyareti kapsamında üçüncü günde ise Norveç Araştırma Konseyi Brüksel Ofisi Research Council of Norway Brussels Office ziyaret edildi ve kurumun kuruluş süreci, yasal statüsü, sunduğu hizmetler ile Avrupa Komisyonu ve diğer AB kurumlarıyla yürüttüğü stratejik ilişkiler üzerine deneyim paylaşımı paylaşıldı. Kurumsal destek mekanizmaları ve temsil modellerine dair edinilen bu bilgiler, Türkiye’nin benzer yapılanmaları kurgulamasına katkı sunacak nitelikte olmuştur.
Aynı gün, İtalya’nın ulusal Ar-Ge ajansı APRE ile Brüksel’deki APRE faaliyetleri, kurumsal ilişkiler, ağlar, politika, savunuculuk, etkinlikler gibi konularda görüş alışverişinde bulunuldu. Türkiye'nin de benzer temsilcilik modellerini geliştirmesi yönünde yol gösterici nitelikte oldu.
Dördüncü gün, TÜBİTAK heyeti Avrupa Komisyonu’nda düzenlenen Türkiye–AB Ortak Komite Toplantısı’na katılarak, politika düzeyinde araştırma ve inovasyon iş birliği fırsatlarını ele aldı. İlgili üst düzey toplantı, Türkiye’nin Ufuk Avrupa Programı’ndaki yükselen profilinin Brüksel nezdinde nasıl daha görünür hale getirilebileceğine dair önemli mesajlar içerdi.
Son gün ise Avrupa’daki Ar-Ge irtibat ofislerini bir araya getiren IGLO (Informal Group of RTD Liaison Offices) platformu ile CZELO (Brüksel Çekya Eğitim ve Araştırma İrtibat Ofisi) ev sahipliğinde bir araya gelinerek Avrupa genelindeki ulusal temsil yapılarına dair örnek uygulamalar incelendi.

Tüm bu kurumlarla gerçekleştirilen görüşmeler; stratejik ortaklıklar kurulması, iyi uygulamaların modellenmesi ve Türkiye’deki araştırmacılara daha nitelikli rehberlik sunulması açısından büyük katkı sağladı ve yine bu kapsamlı çalışma ziyareti aracılığıyla, Türkiye’nin Ufuk Avrupa Programı’ndaki artan bir ivmeyle devam başarılı profilinin görünürlüğünü artırmak, Brüksel merkezli işleyişi daha iyi kavramak ve ulusal araştırma topluluğuna stratejik yönlendirme sağlayacak kapasiteyi güçlendirmek açısından önemli çıktıların elde edilmesi sağlanmıştır. Ziyaret süresince edinilen kurumsal deneyimler ve iyi uygulama örnekleri, Türkiye’nin Avrupa Araştırma Alanı’na daha etkin entegrasyonu için somut adımlar atılmasına olanak tanırken, Brüksel’de olası bir Türk irtibat ofisinin kurulmasına yönelik ön değerlendirmeler açısından da yol gösterici olmuştur.